Зеленський: У "плані перемоги" України про переговори з Росією не йдеться

Президент України Володимир Зеленський прибуває на 79-ту сесію Генеральної Асамблеї ООН, 24 вересня 2024 року. (Фото: AP Photo/Stefan Jeremiah)

Мета українського "плану перемоги" полягає в тому, щоб суттєво підсилити Україну й змусити Росію припинити війну та розпочати переговори на більш справедливих засадах.

Мова не йде про переговори з Росією. Це міст до дипломатичного шляху, як зупинити війну
Володимир Зеленський

Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю ABC News.

"Не йдеться про переговори з Росією, – зазначив Зеленський. – Це міст до дипломатичного шляху, як зупинити війну".

"План перемоги" полягає у зміцненні України, українського війська та українського народу, – додав український президент. – Лише з сильної позиції ми можемо тиснути, ми можемо підштовхнути Путіна до зупинення війни, дипломатичним шляхом".

Зеленський відмовився розкрити деталі плану, допоки він не представить його президенту США Джо Байдену під час зустрічі у Білому домі у четвер.

Втім за словами неназваного джерела з оточення українського президента, на яке посилається ABC, план складений з 5 пунктів, а в його основу закладені "конкретні цифри та обсяги" військової допомоги Україні, на додаток до певних дипломатичних та політичних кроків.

Джерело також повідомило, що план не передбачає жодних поступок Росії, й натомість спрямований на те, щоб примусити Москву самостійно припинити війну.

"Лише із сильної позиції ... ми можемо говорити з будь-якими ворогами. Тому ми просимо наших друзів, наших союзників посилити нас", – пояснив Зеленський, назвавши свій план перемоги "терміновим", й таким, що повинен покласти край війні швидко, а не продовжувати її "на рік чи два, чи три".

Дивіться також: Байден на Генасамблеї ООН: Ми підтримуватимемо Україну, допоки вона не переможе й не досягне тривалого миру

Український президент вкотре закликав Байдена та інших західних лідерів дозволити Україні використовувати далекобійну західну зброю для ударів вглиб Росії по авіабазах, звідки здійснюються удари по українській енергетичній та іншій інфраструктурі. Якщо такий дозвіл не буде надано, Росія "продовжуватиме руйнувати нас", пояснив він.

"Головна роль – у Сполучених Штатів, у президента Сполучених Штатів Байдена. Усі дивляться на нього, і нам це потрібно, щоб захистити себе", – сказав Зеленський, пояснивши, що решта союзників, таких як Велика Британія, Франція, Німеччина та Італія, нададуть відповідні дозволи після США.

Він також висловив сподівання, що результати виборів президента США у листопаді не вплинуть на підтримку України, однак визнав, що це може статися. Відтак, за його словами, ми повинні "підготуватися заздалегідь", зокрема й шляхом представлення "плану перемоги" обом кандидатам у президенти – республіканцю Дональду Трампу та демократці Камалі Гарріс.

Ми ближче до миру, ніж думаємо. Ми ближче до кінця війни. Ми просто повинні бути дуже сильними
Володимир Зеленський

Зеленський окремо наголосив, що Росія зараз використовує китайські супутники для фотографування українських атомних електростанцій. За його словами, це свідчить про загрозу ударів РФ по них, що є ядерним тероризмом. Він, однак, не пояснив, чи такі супутники є комерційними, чи належать китайському уряду.

Коментуючи українську операцію в Курській області Росії, Зеленський заявив, що Путін "боїться" її.

"Це правда. Він дуже боїться, – сказав він. – Чому? Тому що його народ побачив, що він не може захистити... всю свою територію".

Метою операції, за його словами, стало запобігання планам росіян атакувати на Суми.

"У них є бажання окупувати місто Суми, – сказав він. – І ми вирішили, що нам потрібні превентивні кроки. Ми повинні були зайти з нашими військами. І ми зробили це, щоб вони не окупували нашу північ".

Перша леді Олена Зеленська наголосила на необхідності повернення в Україну дітей, депортованих до Росії. За її словами, близько 19 500 українських дітей досі перебувають в РФ, однак реальна цифра може бути суттєво вищою.

"Тож нам потрібно чинити тиск, щоб переконатися, що їх можна повернути", – зазначила вона.

Зеленський також вчергове подякував американцям за підтримку, зазначивши, що "Сполучені Штати були першою країною, яка підтримала нас".

Він перепросив за те, що Київ повинен продовжувати просити про допомогу: "Мені дуже шкода. Я знаю, що у вас є свої виклики. Але я повинен підкреслити це і повторити. Ми не можемо зараз бути слабкими. Ми не можемо розслаблятися. Тому що ми не зупинили Путіна. Не зупинили його в його божевільних ідеях. Тому ми повинні бути сильними, і я прошу зрозуміти нас, бути з нами, підтримати нас – як ви й зробили на самому початку війни".

На його думку, Україна ближча до кінця війни та миру, ніж хтось може вважати: "Ми ближче до миру, ніж думаємо. Ми ближче до кінця війни. Ми просто повинні бути дуже сильними".

Your browser doesn’t support HTML5

"Настав час для справедливого миру", – Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. Відео