Зеленський відхилив візит Гутерріша в Україну після його поїздки на саміт BRICS, пише AFP

Президент України Володимир Зеленський і генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш в Києві 8 березня 2023 року. Зеленський відхилив візит Гутерріша в Україну через участь глави ООН у саміті BRICS в Росії, повідомило агентство AFP. (Фото Сергія СУПІНСЬКОГО / AFP)

Президент України Володимир Зеленський відхилив візит в Україну генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, після того, як той взяв участь у саміті країн групи BRICS у російській Казані під головуванням президента Росії Владіміра Путіна.

Про це 25 жовтня повідомило агентство AFP з посиланням на неназване високопоставлене джерело в Офісі українського президента.

"Після Казані (Гуттеріш) хотів приїхати в Україну, але президент не підтвердив його візит, - зазначив посадовець у спілкуванні з AFP. - Тому Гуттеріша тут не буде, зокрема через приниження здорового глузду і міжнародного права в Казані".

Напередодні Зеленський розкритикував візит генсека ООН на саміт BRICS, заявивши, що Гутерріш "віддає перевагу спокусам Казані".

"Сьогодні, у День Об’єднаних Націй, це важливо, що світ не забуває про цілі та принципи Статуту ООН і про мету створення цієї організації", - сказав Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні.

"Хоч навіть деякі її функціонери віддають перевагу спокусам у Казані, а не змісту Статуту ООН, все ж наш світ побудований таким чином, що права націй та норми міжнародного права мають і матимуть значення", - зазначив він.

Перебуваючи в Казані, Гутерріш виступив на засіданні саміту BRICS, де закликав до встановлення "справедливого миру" в Україні на основі принципів Статуту ООН.

Він також наголосив на необхідності поважати "суверенітет, територіальну цілісність та політичну незалежність всіх держав".

"В усьому світі нам потрібен мир, - заявив Гутерріш у своєму виступі 24 жовтня. - Нам потрібен мир в Україні. Справедливий мир відповідно до Статуту ООН, міжнародного права та резолюцій Генеральної Асамблеї ООН".

Дивіться також: Гутерріш на саміті BRICS закликав до "справедливого миру" в Україні на основі Статуту ООН