З жінок виходять найпрекрасніші саперки - виконавчий директор HALO Trust Джеймс Коуен

Українські саперки проходять тренування в Косово

Українські жіночі команди разом з мінно-пошуковими собаками очищатимуть мінні поля в Україні. Європейський Союз виділяє 2 млн євро на фінансування нової ініціативи з гуманітарного розмінування. Про це повідомило представництво Європейського Союзу в Україні у вівторок, 13 серпня. 16 бельгійських малінуа стануть першими мінно-пошуковими собаками, які будуть задіяні в Україні.

Серед організацій, які розміновують Україну - найбільша у світі благодійна організація з гуманітарного розмінування HALO Trust. В Україні вона працює ще з 2015 року. За словами її виконавчого директора, генерал-майора британської армії у відставці Джеймса Коуена, HALO Trust Ukraine – це справжня українська організація, де працюють близько 1200 українців, і третина серед них – жінки.

"Ми дуже пишаємося тим фактом, що, наприклад, набираємо багато жінок. Очевидно, багато чоловіків наразі в армії, і вони там хоробро захищають свою країну. Але в Україні не менш сміливі жінки, які приходять до нас. І з жінок виходять найпрекрасніші саперки", - стверджує він.

Підписуйтесь на Голос Америки Українською у WhatsApp, Viber і Telegram!

Коуен каже: як глобальний виконавчий директор HALO Trust поставив собі за мету – щоб половина працівників організації були жінки. На відміну від України, в деяких країнах світу через релігійні та культурні особливості зробити це непросто.

"Зараз це не завжди можливо. Є деякі країни, де культурно, як, наприклад, у дуже консервативних мусульманських країнах, жінкам не дозволяють працювати. Але скрізь, де ми можемо, ми приймаємо велику кількість жінок. В Україні немає жодних культурних перешкод, тому ми дуже хочемо, щоб до нас приходило більше жінок", - каже Коуен.

Загалом же, працювати з ХАЛО може будь-яка повнолітня особа, головне – мати бажання долучитися до справи, каже Коуен.

"У нас є різні люди; кожен може бути сапером. Усе, що їм потрібно для цього, — це мати рішучість допомогти своїй країні та людям. Багато солдатів, очевидно, отримують поранення в боях. І там, де це можливо, ми хочемо дати роботу людям з інвалідністю, які були поранені, відчайдушно шукають роботу, і ми можемо запропонувати їм цю роботу", - запевняє він.

Перед тим, як виходити на заміноване поле, працівники проходять ретельну як теоретичну, так і практичну підготовку, адже безпека працівників для HALO Trust – пріоритет.

"Безпека понад усе. І якщо ви належним чином виконуєте свою роботу, якщо ви пройшли належне тренування, і ви робите все ретельно і з уважністю, це насправді дуже безпечно. Коли люди не дотримуються правил, ось тоді стає небезпечно. Існують надзвичайно ретельно продумані міжнародні стандарти протимінної діяльності. Вони публікуються по всьому світу і дотримуються всіма відповідальними організаціями з протимінної діяльності", - каже Коуен і додає, що докладає великих зусиль, щоб забезпечити якісне навчання.

Разом з тим, HALO Trust прагне використовувати більше механічних засобів для розмінування. За словами Коуена, це набагато безпечніше, а також набагато швидше, тому майбутнє, зокрема в Україні, за механізованим розмінуванням.

Розміновувати самотужки Коуен категорично не радить і закликає не користатися порадами аматорів-саперів в соцмережах.

"Я б дуже радив людям не користуватися ними. Протимінна діяльність, як я вже сказав, надзвичайно безпечна, якщо ви дотримуєтеся правил і вас навчили люди, які знають, що роблять. Ця зброя створена, щоб убивати та калічити. Якщо це протитанкова міна, вона вас вб’є. Якщо це протипіхотна міна, вона неодмінно покалічать вас, а, можливо, і вб’є", - застерігає він.

Гасло HALO Trust — дістати міни з-під землі назавжди, каже Коен. Так, Мозамбік вже оголошений цілком вільним від мін. За оцінками організації, через три роки буде розмінована Шрі-Ланка, через кілька років - Зімбабве. Розмінування має фінішну лінію, і є надія для людей в Україні, запевняє Джеймс Коуен.