Спеціальні потреби

В Німеччині заарештували трьох людей за підозрою у шпигунстві за українцем


Ілюстративне фото будівлі німецького Рейхстагу, 10 березня 2020 року. В Німеччині 19 червня 2024 року заарештували 3 чоловіків за підозрою у шпигунстві на іноземну розвідку. AP/Маркус Шрайбер
Ілюстративне фото будівлі німецького Рейхстагу, 10 березня 2020 року. В Німеччині 19 червня 2024 року заарештували 3 чоловіків за підозрою у шпигунстві на іноземну розвідку. AP/Маркус Шрайбер

В Німеччині заарештували трьох чоловіків – українця, росіянина та вірмена – за підозрою у шпигунстві на користь іноземної розвідки у черговому з серії подібних епізодів, які відбулися в країнах Європи останніми місяцями.

Про арешт 21 червня повідомила німецька прокуратура, ідентифікувавши чоловіків відповідно до німецького законодавства лише за іменами як Роберта А. з України, Варджеса І. з Вірменії та Армана С. з Росії.

Їх було заарештовано 19 червня у місті Франкфурт, адже вони, за твердженнями прокуратури, намагалися "зібрати інформацію про громадянина України".

"Троє підозрюваних діяли від імені служби іноземної розвідки в Німеччині", - йдеться в заяві прокуратури, яка також зазначила, що 19 червня чоловіки "обстежували кафе у Франкфурті-на-Майні, де, як вважалося, перебувала цільова особа".

Прокуратура відмовилася розкривати, на спецслужбу якої саме країни працювали чоловіки, або будь-які інші подробиці справи, включно з особою українця, якого переслідували чоловіки. Наразі їх залишать під вартою до ймовірного висунення звинувачень у роботі на іноземну спецслужбу.

Німеччина та інші європейські країни розкрили низку справ про шпигунство на своїй території після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

У Берліні нині проходить судовий процес щодо колишнього офіцера німецької розвідки, якого звинувачують у передачі Росії інформації, згідно з якою Німеччина могла мати доступ до деталей операцій російських найманців в Україні. Офіцер відкидає звинувачення проти себе.

Також у травні колишнього німецького солдата засудили до трьох з половиною років ув’язнення за передачу секретної військової інформації Росії.

На додаток, як повідомляв раніше Голос Америки, у квітні в Німеччині було заарештовано двох імовірних російських шпигунів, які планували диверсії на американських військових базах в країні з метою зірвати постачання зброї Україні.

В іншому випадку, про який також повідомляв Голос Америки, було заарештовано помічника німецького ультраправого депутата Європарламенту, якого підозрюють у шпигунстві на користь Китаю.

Як повідомило днями агентство Reuters, згідно з доповіддю Федерального відомства з охорони конституції – служби внутрішньої безпеки Німеччини – Росія дедалі більше вдається до шантажу та фінансових стимулів з метою завербувати німців для шпигунства на користь Москви.

Така діяльність посилилася після того, як європейські країни депортувала з Європи 600 російських дипломатів, багато з яких, ймовірно, мали зв’язки з розвідслужбами Росії.

"Росія наполегливо працює над тим, щоб компенсувати скорочення німецьким урядом кількості російських агентів у Німеччині", — заявив глава Федерального відомства з охорони конституції Томас Хальденванг на пресконференції, представляючи звіт.

Так, згідно зі звітом, двоє громадян Німеччини, яких у серпні 2023 року звинуватили у державній зраді за шпигунство на користь Росії, отримали приблизно 400 000 євро за свої послуги.

"Гонорари агентів свідчать про те, що російські служби продовжують мати величезні фінансові ресурси для досягнення своїх розвідувальних цілей", — йдеться у звіті.

У статті використано матеріали агентств Reuters та AFP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG