Спеціальні потреби

Південна Корея може надати Україні зброю після того, як Москва та Пхеньян підписали угоду про взаємний захист


Президент Росії Володимир Путін і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин під час підписання угоди в Пхеньяні, 19 червня 2024 року. Фото: Sputnik/Vladimir Smirnov/via Reuters
Президент Росії Володимир Путін і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин під час підписання угоди в Пхеньяні, 19 червня 2024 року. Фото: Sputnik/Vladimir Smirnov/via Reuters

Південна Корея заявила, що розгляне можливість відправлення в Україну своєї зброї. Заява прозвучала після того, як стало відомо про угоду між Росією та Північною Кореєю про захист одна одної у разі війни.

Якщо Південна Корея погодиться відправити Україні зброю, це може стати суттєвою зміною зовнішньої політики цієї країни, яка згідно зі своєю Конституцією, має обмеження щодо постачання зброї.

Президент РФ Володимир Путін відвідував Північну Корею на початку цього тижня, 18-19 червня.

Після візиту північнокорейські ЗМІ повідомили, що на саміті у Пхеньяні 19-го червня лідери уклали угоду, де мовиться, що у випадку, якщо одна з цих країн зазнає вторгнення та оголосить стан війни, інша повинна буде розгорнути “всі наявні в її розпорядженні засоби без зволікання” та забезпечити “військову та іншу допомогу”.

За даними Центральної новинної агенції Північної Кореї (KCNA), угода також закликає країни до активної співпраці, щоб встановити “справедливий та багатополярний новий світовий порядок”. На додаток, за документом Пхеньян і Москва не повинні укладати угоди з третіми сторонами, якщо вони порушують “основні інтереси” Росії чи Північної Кореї.

В угоді також зазначено, що дії країн мають відповідати законам своєї країни і статті 51-ій Статуту ООН, яка визнає право держави-члена ООН на самооборону.

За словами оглядачів, нова угода може стати найміцнішим зв’язком між Москвою та Пхеньяном з часів закінчення Холодної війни.

Через кілька годин після того, як стало про це відомо, офіс президента Південної Кореї Юн Сук Йоля засудив угоду Путіна та Кім Чен Ина, назвавши її загрозою безпеці Сеула та порушенням резолюцій Ради Безпеки ООН, і попередив, що угода матиме негативні наслідки для відносин Сеула з Москвою.

“Це абсурдно, що дві сторони, що мають досвід вторгнення із загарбницькою війною — під час Корейської війни та війни в Україні — тепер обіцяють взаємну військову співпрацю, виходячи з превентивної атаки від міжнародної спільноти, яка ніколи не відбудеться”, — заявили в офісі президента Юна.

Радник президента Юна з національної безпеки Чанг Хо Джін заявив, що Сеул перегляне питання про надання зброї Україні, щоб допомогти країні відбити вторгнення Росії.

"Ми плануємо переглянути питання збройної підтримки України", — також сказав Чанг, запропонувавши змінити політику Південної Кореї щодо ненадання летальної допомоги Україні, повідомило видання Yonhap News Agency.

"Конкретні заходи будуть оприлюднені пізніше, і буде цікаво краще подивитися, як на це відповість Росія, ніж розкривати наші плани заздалегідь", – сказав журналістам представник офісу президента.

Міністр закордонних справ Південної Кореї у коментарі Голосу Америки заявив, що “будь-яка пряма чи непряма допомога або співпраця, які посилюють військовий потенціал Північної Кореї, є явним порушенням кількох резолюцій Ради Безпеки”.

За його словами, Росія як постійний член Ради Безпеки ООН, підписала угоду з Північною Кореєю всупереч резолюціям ООН, які вона підписувала у минулому.

“Міжнародна спільнота має бути єдиною у засудженні та протидії будь-якій незаконній діяльності, яка може підірвати міжнародний мир і безпеку. І уряд Республіки Корея рішуче реагує на будь-які дії, які можуть загрожувати нашій національній безпеці”, – сказав у коментарі ГА глава МЗС Південної Кореї Те Юл Чо.

Раніше Південна Корея надавала Україні гуманітарну та бюджетну допомогу, та приєдналась до економічних санкцій Заходу щодо Росії.

Путін, перебуваючи 20-го червня у В’єтнамі, заявив, що Південна Корея зробить велику помилку, якщо вирішить постачати зброю Україні.

“Я сподіваюся, цього не станеться. Якщо це станеться, то ми будемо ухвалювати відповідні рішення, які навряд чи сподобаються нинішньому керівництву Південної Кореї”, – сказав президент РФ.

Експерти: важливо, як відреагує Південна Корея

Наскільки серйозні наслідки матиме угода між Пхеньяном та Москвою, думки експертів розходяться.

Якщо одні вважають її символічним жестом двох авторитарних країн, то інші вбачають в ній відновлення альянсу між країнами часів Холодної війни.

Професор міжнародних відносин у Королівському коледжі Лондона Рамон Пачеко Пардо, спеціаліст з Кореї, розповів Голосу Америки, що підписання договору здивувало багатьох оглядачів.

“Кім Чен Ин зміг отримати більше поступок, ніж ми думали, завдяки своїй підтримці вторгнення Росії в Україну”, — сказав експерт.

На думку професора, цією угодою Путін та Кім намагаються реанімувати відносини радянських часів між Москвою та Пхеньяном.

“Очевидно, що це важлива подія, але я думаю, нам потрібно буде побачити у перші кілька років, чи ці відносини протривають на міцній основі, перш ніж можна буде сказати, що у цих відносинах відбулися певні зміни”, — зазначив Пачеко Пардо.

Інший оглядач – Сем Грін з Центру аналізу європейської політики у коментарі AP сказав, що поїздка Путіна до Пхеньяна свідчить про те, наскільки Росія стає залежною від інших країн після вторгнення в Україну.

Раніше, звертає увагу Грін, “в Росію завжди приїжджали північнокорейці. Це не було навпаки”. За його словами, ця поїздка є хорошим способом змусити Захід нервувати, продемонструвавши, що Москва має інтереси та вплив за межами України.

Інститут стратегії національної безпеки, аналітичний центр, керований головним розвідувальним агентством Південної Кореї, в аналізі візиту пише, що Північна Корея може прагнути збільшити експорт робочої сили в Росію та інші види діяльності, щоб отримати іноземну валюту, всупереч санкціям ООН.

Як повідомляє AP, ймовірно, будуть переговори про розширення співпраці в сільському господарстві, рибальстві та видобутку корисних копалин і про подальше просування російського туризму в Північну Корею, повідомили в інституті.

Кім Ганн, законодавець Південної Кореї, який на початку цього року пішов у відставку з посади головного посланника Південної Кореї з питань ядерної безпеки, засудив пункт угоди про взаємну оборону. За його словами, це “лише шкодитиме миру та стабільності на Корейському півострові”.

Водночас на думку Кіма, цей крок спрямований на створення видимості альянсу, але не на реальне зміцнення відносин між Росією та Північною Кореєю.

“Нехай вас не лякає фасад візиту, адже це саме те, чого вони мають намір досягти”, — сказав Кім Ганн у коментарі Голосу Америки.

Голова Корейської програми Центру Стимсона у Вашингтоні Дженні Таун, яка також очолює орієнтований на Північну Корею вебсайт 38 North, вважає угоду між Путіним та Кім Чен Ином “ключовою подією”, яка вплине на відносини Росії з Південною Кореєю. Це головне, за чим вона рекомендує зараз спостерігати.

“Сеул вже підписав санкції проти Росії через її вторгнення в Україну, що погіршило його відносини з Москвою. Тепер, коли усунено будь-яку двозначність у партнерстві Росії з Північною Кореєю, як відреагує Сеул? Чи буде момент, коли він вирішить розірвати або призупинити дипломатичні відносини з Росією або вислати свого посла? І чи вже цей момент досягнений?”, – розмірковує експертка.

Південнокорейські ЗМІ повідомляють, що Сеул може передати Україні системи протиповітряної оборони, яких Київ наразі дуже потребує.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG