Спеціальні потреби

Для Асоціації з ЄС Україна ще повинна провести політичні реформи - заступник держсекретаря США


Людина Держдепу рекомендує Україні реформи
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Людина Держдепу рекомендує Україні реформи

В Україну прибула з дводенним візитом заступник держсекретаря США Венді Шерман. Дипломат, яку називають «людиною №3 у Держдепі», зустрілась у Києві з президентом Януковичем та представниками опозиції. Головна тема переговорів уже традиційна для нинішнього діалогу України та Заходу: вибіркове судочинство. В інтерв’ю для радіо «Свобода» і Голосу Америки Шерман розповіла, що Сполучені Штати поки що зволікають із запровадженням персональних санкцій, сподіваючись на те, що українські урядовці нарешті вирішать проблему політичних переслідувань.

Венді Шерман пророкує Україні європейське майбутнє. Однак нагадує: перепона цьому – лідери опозиції по тюрмах.

«Ми твердо віримо, що Україна має стати частиною Європейської спільноти. Я знаю, що вже є кінцева дата для підписання Угоди про Асоціацію України з ЄС у Вільнюсі в листопаді цього року. Однак аби це відбулося, необхідно здійснити політичні реформи. Зокрема, припинити вибіркове переслідування опозиції, зробити все, що потрібно, аби Україна стала потужною демократичною ринковою економікою», - заявила заступник держсекретаря США.

Ми твердо віримо, що Україна має стати частиною Європейської спільноти
Венді Шерман
Як заявила Венді Шерман, у своїх розмовах з українським керівництвом вона порушувала тему Тимошенко і Луценко.

«Цими справами занепокоєні не тільки Європейський Союз, але й уряд Сполучених Штатів. Надзвичайно важливо, щоб був належний судовий процес, щоб було дотримане верховенство права і щоб політичні опоненти не стикалися з тим, що ми називаємо вибірковим переслідуванням. Я знаю, що тут існують розбіжності у поглядах. Але в нас у Сполучених Штатах, і так само в Європі є сильне відчуття, що правосуддя не було дотримане у цих випадках».

Водночас уряд США наразі не планує запроваджувати санкції щодо українських посадовців. У Вашингтоні поки що не втрачають надію порозумітися з українською владою в процесі прямого діалогу.

Та одностайність, з якою сенатори проголосували за це рішення, надсилає потужний сигнал про те, що ми дуже занепокоєні вибірковим судочинством
«Ми вважаємо, що прямі контакти дуже важливі. Саме тому я тут, щоб говорити безпосередньо з українцями про майбутнє вашої країни. Це суверенна держава, яка здатна приймати мудрі рішення сама. А Сполучені Штати як партнер і як друг прагнуть зробити для України все, що можливо. Резолюція Сенату США про санкції стосовно чиновників, причетних до політичних переслідувань, не має обов’язкової сили. Ця резолюція не вимагає, а лише рекомендує вжити ці заходи. Однак я вважаю, що та одностайність, з якою сенатори проголосували за це рішення, надсилає потужний сигнал про те, що ми дуже занепокоєні вибірковим судочинством. І ми гаряче сподіваємось, що український уряд вирішить цю проблему», - говорить Венді Шерман.

В інтерв’ю заступниця держсекретаря США повідомила, що її бос Джон Керрі поки що не планує відвідати Україну. Вона також назвала новопризначеного (але ще не затвердженого Конгресом) посла Сполучених Штатів в Україні Джеффрі Паятта «справжньою зіркою в дипломатичній службі США». Венді Шерман відмовилась коментувати питання про те, чи зможе Павло Лазаренко залишитися у США. За її словами, американські закони забороняють публічно обговорювати статус конкретних громадян.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG