Спеціальні потреби

Геополітика затьмарила продаж російських полотен на «Сотбі»


Аукціон "Крісті"
Аукціон "Крісті"

Змагання між мистецтвом і політикою точилося цього тижня в Лондоні на аукціонах двох найбільших аукціонних домів у світі, «Крісті» та «Сотбі». Мистецтво перемогло на аукціоні «Крісті» в понеділок, на якому «Портрет Марії Цетлін» Валентина Сєрова було продано за 14,42 мільйона доларів США, що більш як утричі перевищило передаукціонну оцінку полотна.

Водночас на аукціоні «Сотбі», який є конкурентом «Крісті», політика зашкодила продажу: лише 30% пропонованих робіт було продано, а полотно, яке перед ауціоном вважалося фаворитом, «Іван Сусанін» Костянтина Маковського, яке фахівці оцінювали на таку ж суму, що й роботу Сєрова, не знайшло покупця.

Фахівці з обох аукціонних домів пояснюють результати на тлі західних економічних санкцій проти Росії за її анексію Криму та підтримку проросійських сепаратистів на сході України.

«Поза сумнівом, геополітика в регіоні зумовлює невеличкі проблеми на нашому російському ринку», – сказав Марк Полтимор, заступник керівника європейського відділення «Сотбі». Цей сценарій може впливати на «всі продажі в усіх чотирьох найбільших аукціонних домах», додав він.

Російський директор «Сотбі» Михайло Каменський назвав причиною зниження продажів падіння курсу рубля більш як на 25% цього року.

«Найкращі роботи й далі продаються за високими цінами. Той факт, що середній сегмент не викликає цікавості, є наслідком кризи, – сказав він. – Ринок не помирає, а лише сповільнюється».

Тиждень російського мистецтва триватиме до 26 листопада.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG