Спеціальні потреби

Конгресмени США пропонують розширити санкції проти «Північного потоку 2», щоб не допустити завершення проекту


Дев’ять конгресменів США від обох партій подали новий законопроект до американського Конгресу, спрямований проти добудови трубопроводу «Північний потік 2». Законопроект передбачає розширення вже існуючих санкцій проти газпромівського трубопроводу, який мав постачати газ з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря в обхід існуючих трубопроводів в Україні.

«Північний потік 2» шкодить союзникам США в Європі і, зокрема Україні, наголосили співавтори.

«Завершення будівництва трубопроводу «Північний потік 2» дасть Путіну можливість утримувати наших союзників у заручниках. Сьогодні я та мої колеги подали законопроект з метою розширення санкцій, щоб переконатись, що проект не буде завершено», - написав у Twitter конгресмен Адам Кінзінгер.

«Троянським конем» назвав Північний потік 2 конгресмен-республіканець Стів Вомек. «Північний потік 2» - не більше ніж погано прихований Троянський кінь, метою якого є відділити східну Європу від решти континенту. Трубопровід не має фінансового підґрунтя - він існує, щоб обійти наших союзників в Україні та Польщі і збільшити залежність західної Європи від російського газу», - заявив Вомек.

«Роками Росія приносила шкоду європейській безпеці, використовуючи енергетику в якості зброї. «Північній потік 2» лише збільшив би зловмисний вплив Росії, обійшовши Україну, країну, яка бореться за свободу і захищає східний фланг Європи від російської агресії», - наголосила конгресвумен від Демократчиної партії Марсі Каптур.

Відповідний законопроект, що розширює американські санкції, декілька тижнів тому було подано і до американського Сенату. Згідно до нього, санкції США поширюються і на кораблі, що прокладають труби, а також на тих, хто надає страхові, портові, або фіксуючі послуги таким кораблям а також на компанії, які нададуть підтвердження для початку роботи проекту «Північній потік 2», йдеться у повідомленні співавторів законопроекту.

Останні положення викликали різку реакцію Німеччини, бо під санкції США можуть потрапити регуляторні установи Німеччини та банки. У випадку впровадження санкцій, Німеччина може звернутись до ЄС, щоб скоординувати дії у відповідь на санкції, повідомляє Bloomberg з посиланням на інформацію від двох німецьких посадовців.

Президент США Дональд Трамп критикує Німеччину за те, що вона "платить мільярди доларів, щоб придбати енергію у Росії через трубопровід". "Що це таке? Ви витрачаєте мільярди доларів на Росію, а потім ми маємо захищати вас від Росії? - заявив Трамп під час спільної прес-конференції з польським президентом Анджеєм Дудою цього тижня.

Через американські санкції, роботи з добудови газопроводу не проводились з кінця минулого року, але останнім часом з’явились повідомлення про прибуття судна з прокладки труб, що належить «Газпрому», «Академік Черський», до Балтійського моря для можливої добудови біля 150 кілометрів трубопроводу, що залишились для завершення проекту.

Дивіться також: У четвер Дональд Трамп вирушив у черговий виборчий тур. Відео

У четвер Дональд Трамп вирушив у черговий виборчий тур. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG