Спеціальні потреби

Пентагон: Касетні боєприпаси, які розглядають для передачі Україні, мають обмеження коефіцієнту відмови


Прес-секретар Пентагону Пет Райдер. Фото: AP/Kevin Wolf. Фото зроблене 22 червня 2023 року.
Прес-секретар Пентагону Пет Райдер. Фото: AP/Kevin Wolf. Фото зроблене 22 червня 2023 року.

США розглядають можливість передачі Україні касетних боєприпасів (DPICM), коефіцієнт відмови яких не переважає 2,35%. Про це заявив прес-секретар Пентагону Пет Райдер на брифінгу 6 липня.

“Ми маємо різні варіанти касетних боєприпасів (DPICMs, dual-purpose improved conventional munition - оригінал) і ті, які ми розглядаємо для передачі не включають старі варіанти із коефіцієнтом відмови вище ніж 2,35%”, – зауважив прес-секретар Пентагону.

Ми маємо різні варіанти касетних боєприпасів (DPICMs, dual-purpose improved conventional munition - оригінал) і ті, які ми розглядаємо для передачі не включають старі варіанти із коефіцієнтом відмови вище ніж 2,35%. 
прес-секретар Пентагону Пет Райдер

За словами Пета Райдера, у Пентагоні обізнані про високі показники смертності від деяких 155-міліметрових касетних боєприпасів, які застосовувались кілька десятків років тому. “Ми будемо обережно обирати боєприпаси з більш низьким рівнем коефіцієнту відмови і для яких є нещодавня статистика тестувань”, – уточнює прес-секретар Пентагону.

Пет Райдер під час прес-конференції у Пентагоні наголосив, що єдність США та партнерів залишається дуже міцною у питанні підтримки України та надання потужностей, необхідних, щоб бути ефективними на полі бою.

“Надання касетних боєприпасів (DPICMs – оригінал) зараз розглядається. Я не буду вдаватись у подробиці цих дискусій, але можу сказати, що ці боєприпаси додають протитанкові та протипіхотні потужності на полі бою. Вони можуть містити заряди, що пробивають броню або осколкові протипіхотні заряди”, – додає прес-секретар Пентагону.

За інформацією видання Reuters з посиланням на американських високопосадовців, очікується, що в пʼятницю США оголосять новий пакет озброєнь для України, який може включати й касетні боєприпаси.

Ця нищівна зброя заборонена до виробництва і використання окремою угодою, ратифікованою понад 120 країнами світу, проте, згідно з повідомленнями українського уряду та неурядових організацій, її не раз застосовувала Росія проти України. США, Україна та Росія не є підписантами угоди про заборону використання касетних снарядів.

Наприкінці червня американські законодавці з Гельсінської групи просили президента Байдена передати Україні касетні боєприпаси, розроблені у США і не використані за часів Холодної війни.

Нагадаємо, як раніше повідомляв Голос Америки, адміністрація президента США Джо Байдена оцінює можливість надання Україні касетних боєприпасів. Про це повідомив заступник прес-секретаря Білого Дому Ендрю Бейтс 6-го липня під час прес-конференції на борту Air Force One на шляху до штату Південна Кароліна.

Дивіться також: Тарас Чмут про очікування та реальність контрнаступу України. Відео

Тарас Чмут про очікування та реальність контрнаступу України. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:49 0:00

  • 16x9 Image

    Олексій Коваленко

    Журналіст, ведучий щоденних телепрограм Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми розслідування воєнних злочинів, міжнародних санкцій, військової та економічної підтримки України від США та ЄС. Досліджую питання свободи медіа та протидії російській дезінформації і пропаганді.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG