Спеціальні потреби

США обмежують участь Угорщини в програмі безвізу


Архівне фото: Аеропорт у Вірджинії, США.
Архівне фото: Аеропорт у Вірджинії, США.

БУДАПЕШТ, 1 серпня (Reuters). У вівторок Сполучені Штати запровадили обмеження для власників угорських паспортів у рамках своєї Програми безвізового режиму, заявивши, що Будапешт не усунув слабкі питання безпеки, про які неодноразово говорив Вашингтон.

Відносини між двома урядами нещодавно ускладнились через затримку Будапештом парламентського голосування щодо вступу Швеції до НАТО та обмеження прав ЛГБТК урядом прем’єр-міністра Віктора Орбана.

У заяві посольства США в Будапешті зазначено, що термін дії, запропонований угорцям за допомогою електронної системи дозволу на подорожі (ESTA), буде негайно скорочено з двох років до одного року, і що лише разові візити будуть дозволені за системою, а не багаторазові відвідування.

У період з 2011 по 2020 рік Угорщина надала громадянство приблизно одному мільйону людей, в основному етнічних угорців, які проживали в сусідніх державах, «без належних заходів безпеки для перевірки їх особистості», повідомили в посольстві США в країні.

Надання громадянства було політичним кроком Орбана, який приніс йому голоси на виборах. Високопоставлений представник уряду США сказав, що зміни не стосуються жодного з інших 39 учасників Програми безвізового режиму та є «унікальними для Угорщини».

"Існує системна проблема, яка полягає в тому, що сотні тисяч паспортів були видані в період з 2011 по 2020 роки без вимог щодо перевірки особи", - сказав чиновник.

На запитання, чи пов’язаний цей захід з іншими проблемами, які спричинили тертя між двома урядами, чиновник сказав: «Сполучені Штати приділяють пильну увагу вибору Угорщини», додавши, однак, що цей крок не слід тлумачити як повідомлення про інші питання.

Чиновник сказав, що вразливі місця в системі безпеки в Угорщині були виявлені задовго до вторгнення Росії в Україну.

Обмеження були введені через день після того, як правляча партія Орбана "Фідес" бойкотувала сесію парламенту, скликану опозиційними партіями для голосування щодо заявки Швеції на вступ до НАТО. Голосування врешті не відбулося.

Минулого року Швеція подала заявку на вступ до НАТО після вторгнення Росії в Україну, але заперечення Туреччини та Угорщини затримали її заявку. У 2014 році Сполучені Штати заборонили шістьом угорцям в'їзд до США як попередження попередньому уряду Орбана про необхідність відмовитися від політики, яка загрожувала підірвати демократичні цінності.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Що хвилює виборців Лас-Вегаса на виборах 2024 року. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG