Спеціальні потреби

Ексагент ФБР визнав провину у порушенні санкцій проти Росії і у відмиванні грошей, отриманих від наближеного до Путіна олігарха Дерипаски


Чарльз Макгонігал, колишній спеціальний агент ФБР
Чарльз Макгонігал, колишній спеціальний агент ФБР

Агент ФБР, якому було доручено вести розслідування проти російських олігархів, визнав себе винним у відмиванні грошей, отриманих від Олега Дерипаски в обмін на розслідування проти його конкурентів. Про це повідомляє видання The Hill з посиланням на Міністерство юстиції у вівторок.

Чарльз Макгонігал, колишній спеціальний агент ФБР, керував відділом контррозвідки ФБР у Нью-Йорку та вів розслідування щодо російських олігархів, щоб визначити, чи можуть вони підпадати під санкції США.

«Чарльз Макгонігал порушив свою присягу захищати Конституцію та не виконав свого обов’язку захищати американський народ через власну жадібність, працюючи на російського олігарха, який перебуває під санкціями», — сказала Сюзанна Тернер, помічниця директора Відділу контррозвідки ФБР.

За даними федеральних прокурорів, Макгонігал отримав від Олега Дерипаски, статки якого складають понад 3 мільярди доларів, 17,5 тисяч доларів. Дерипаска перебуває під санкціями США з 2018 року і вважається одним із найближчих довірених осіб Путіна. Санкції були введені у зв’язку з незаконною спробою анексії Криму у 2014 році. Велика Британія ввела санкції проти Дерипаски у 2022 році у зв’язку із повномасштабним вторгненням Росії в Україну.

Міністерство юстиції заявило, що в обмін на гроші Макгонігал провів розслідування проти олігарха-конкурента на прохання Дерипаски. Кошти надійшли з Газпром банку в Росії на Кіпр, відтак на банківський рахунок компанії в Нью-Джерсі, а потім - на приватний рахунок Макгонігал.

Як повідомляє канал MSNBC, Макгонігал визнав, що брав гроші від Дерипаски, щоб зібрати з відкритих джерел принизливу інформацію про його конкурента Володимира Потаніна і міг отримати понад 650 000 доларів, якби він успішно знайшов і оприлюднив інформацію про приховані активи Потаніна на 500 мільйонів доларів. Потанін, віцепрем'єр-міністр часів президентства Бориса Єльцина в 1990-х роках, мав кілька широковідомих бізнес-суперечок з Дерипаскою. У 2022 році уряд США ввів проти нього санкції.

Макконігал заявив, що «глибоко розкаюється», бере на себе «повну відповідальність» і ніколи не збирався завдати шкоди США, ФБР або його родині.

«Після свого перебування на посаді високопоставленого чиновника ФБР, який наглядав і брав участь у розслідуваннях російських олігархів, Чарльз Макгонігал тепер визнав, що він погодився ухилитися від санкцій США, надаючи послуги одному з цих олігархів, Олегу Дерипасці», — заявив федеральний прокурор Деміан Вільямс і додав, що його офіс «продовжуватиме притягувати до відповідальності тих, хто порушує санкції США заради власної фінансової вигоди».

Дерипаска також мав зв’язки з колишнім президентом Трампом через його колишнього старшого радника Пола Манафорта і був об'єктом розслідування Роберта Мюллера щодо кампанії Трампа у 2019 році. Розслідування виявило, що Манафорт нібито пропонував Дерипасці ексклюзивну інформацію про кампанію через посередника.

Вирок Макгонігал буде винесений 14 грудня з максимальним можливим ув'язненням до п'яти років. Він погодився повернути 17 з половиною тисяч доларів уряду США.

В матеріалі використані джерела The Hill та MSNBC.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG