Спеціальні потреби

AFP: Росія тестує цифровий рубль, щоб обійти санкції


Російський рубль впав нижче відмітки у 100 рублів за 1 американський долар
Російський рубль впав нижче відмітки у 100 рублів за 1 американський долар
Це посилить здатність Росії уникати санкцій
Міккель Морч, засновник інвестфонду ARK36

На фоні зниження курсу рубля по відношенню до американського долара та інших валют, російський центробанк у вівторок, 15 серпня, розпочав використання «цифрового рубля» у режимі тестування.

Як повідомляє агенство AFP, Росія сподівається, що такий крок дозволить їй більш ефективно уникати санкцій, а також посилити контроль над своїми громадянами через технології блокчейн, задіяні у новій цифровій валюті.

Початок цього проєкту збігся з підвищенням облікових ставок в РФ, до якого вдався центробанк країни 15 серпня, після того, як російський рубль перетнув позначку у 100 рублів за 1 американський долар. Як повідомляв Голос Америки, ставки було підвищено до 12%.

Хоч ідея створення цифрового рубля не є новою, реального розвитку вона набула після того, як західні санкції обмежили доступ Росії до світових фінансових ринків і банківської системи.

Як зазначив Міккель Морч, засновник орієнтованого на криптовалюту інвестиційного фонду ARK36, з яким спілкувалася AFP, «це посилить здатність Росії уникати санкцій», адже дозволить Росії обійти банки, де вона стикається з обмеженнями, і що блокчейн «набагато важче піддавати санкціям».

Створення цифрової валюти є «частиною геополітичної війни між продоларовими країнами та антидоларовими країнами», у якій останні намагаються позбутися американської валюти для торгівлі, додав Морч у спілкуванні з AFP.

З іншого боку, як зауважив Морч, у Росії, де за безпекою фінансової архітектури цифрового рубля стежить ФСБ, він може стати «найкращим інструментом соціального контролю», адже надасть можливість російській владі штрафувати громадян або й заморожувати їхні активи «одним натисканням кнопки».

Втім, наразі використання цифрового рубля в Росії буде добровільним для громадян, як обіцяє російська влада, і його вплив на життя звичайних людей на етапі тестування навряд чи буде відчутним, цитує AFP економістку Софію Донець.

Загалом, вплив такого нововведення на економіку РФ наразі незрозумілий, а як зазначав раніше Голос Америки, аналітики вважають, що для стабілізації валюти Росії необхідно насамперед вирішити проблему війни в Україні та санкційного тиску. Зокрема, Тімоті Еш, фахівець в інвестиційній компанії Bluebay Asset Management, вважає, що «поки триває війна, для Росії, російської економіки та рубля буде лише гірше».

Дивіться також:

Курс рубля – що далі? Пояснюють західні експерти. ЧАС-ТАЙМ
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Відео - найголовніше

Пет Райдер: Майбутнє України - в НАТО. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG