Спеціальні потреби

Генсек НАТО: спроби Росії провести вибори на окупованих територіях України незаконні


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що спроби Росії організувати проведення виборів на окупованих територіях України незаконні, як і у 2018 році. AFP
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що спроби Росії організувати проведення виборів на окупованих територіях України незаконні, як і у 2018 році. AFP

Вибори у Росії не будуть вільними та чесними, заявив генеральний секретар Єнс Столтенберг під час пресконференції 14 березня.

Вибори у Росії не будуть вільними та чесними

Саме вільні та чесні вибори, де присутня конкуренція та дискусія, наголосив Столтенберг, є основою демократії.

Опозиційні політики сидять у в’язницях, дехто з них вбитий, багато в еміграції

“[У Росії] опозиційні політики сидять у в’язницях, декого з них вбито, багато хто в еміграції. Інших, хто намагався зареєструватися кандидатами, було позбавлено цього права. Тому ми можемо стверджувати, що ці вибори не будуть вільними і чесними”, – сказав генсек НАТО.

Крім того, наголосив Столтенберг, для чесних виборів потрібна вільна і незалежна преса: “Вільної преси у Росії немає, російські ЗМІ або придушують, або виганяють”.

Посадовець нагадав, що президент РФ Путін десятиліттями утримує владу в Росії і додав, що “ніхто не очікує, що вибори Росії цього тижня принесуть зміни в Кремль”.

Столтенберг прокоментував і намагання російської влади провести голосування на українських територіях, окупованих у ході війни проти України:

Спроби Росії організувати вибори на окупованих територіях України незаконні

“Звісно, спроби Росії організувати проведення виборів на окупованих територіях України незаконні, вони порушують національне законодавство, як і під час виборів у 2018 році”.

Немає жодних підстав вважати, що з того часу ситуація покращилася, каже Столтенберг, навіть навпаки – тепер вони ще “менш прозорі і вільні, ніж були”.

Як повідомляв Голос Америки, перед російськими президентськими виборами 15-17 березня активізувалися вимоги, щоб міжнародна спільнота не визнавала президента РФ Путіна законним президентом.

У закликах до проголошення нелегітимності президентства Путіна наголошують, що його влада означає більшу загрозу для світу з продовженням російської війни проти України та репресії всередині Росії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG