Спеціальні потреби

Радар за $100 мільйонів, поромна переправа, нафтобаза в Краснодарському краї. Західні оглядачі пояснюють, як пов'язані ці удари України


Одна за одною Україна вдарила по всіх лініях постачання, каже оглядач Forbes Девід Екс про удари по аеропортах, залізницях і портах, які використовує Росія. На фото з супутника зруйноване паливне сховище на авіабазі Бельбек, Крим, 16 травня 2024 року. Maxar Technologies/REUTERS
Одна за одною Україна вдарила по всіх лініях постачання, каже оглядач Forbes Девід Екс про удари по аеропортах, залізницях і портах, які використовує Росія. На фото з супутника зруйноване паливне сховище на авіабазі Бельбек, Крим, 16 травня 2024 року. Maxar Technologies/REUTERS

Аналітики вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW) повідомляють, що 31-го травня українські війська завдали серії ударів з безпілотників і ракет по російській радіолокаційній системі дальнього радіуса дії в окупованому Криму.

Експерти інституту посилаються на повідомлення Служби безпеки України (СБУ), яка заявила, що її безпілотники вразили російську радіолокаційну систему дальнього радіуса дії "Небо-СВУ" поблизу окупованого Армянська в Криму.

За словами СБУ, вартість системи, яка обслуговувала ділянку лінії фронту протяжністю 380 кілометрів, сягає 100 мільйонів доларів.

Як повідомили джерела київській англомовній газеті Kyiv Post, комплекс "Небо" більше не працює і, ймовірно, "виглядає тепер як друшляк".

Ця операція СБУ «осліпила» російську протиповітряну оборону на значній ділянці фронту, цитує Kyiv Post свої джерела в СБУ.

Минулого місяця СБУ обстріляла російську радіолокаційну станцію дальнього радіуса дії в Брянській області, яка спостерігала за небом на 700 кілометрах над територією України, кажуть в Kyiv Post.

Українські удари обривають російські шляхи постачання

Напередодні, 30-го травня, українські сили вразили поромну переправу в Керченській протоці за допомогою ракетного комплексу ATACMS і пошкодили два пороми, якими російські війська переправляли сили і техніку через Керченську протоку до окупованого Криму.

Як повідомляє ISW, 31 травня речник Південного оперативного командування ЗСУ капітан третього рангу Дмитро Плетенчук заявив, що російські війська все ще покладаються на поромну переправу, оскільки залізнична гілка через Керченську протоку ще не добудована, і що удар має вплинути на забезпечення угруповання російських військ в окупованому Криму.

Військовий оглядач видання Forbes пише, що є лише кілька способів переміщення великої кількості вантажів з Росії до окупованого Росією Криму: морем, автомобільним та залізничним транспортом по Кримському мосту через Керченську протоку, поромом через ту саму протоку та залізницею через південну Україну.

"Одна за одною Україна вдарила по кожній із цих ліній постачання", – оглядач Forbes Девід Екс.

Екс каже, що удар по поромній переправі, в результаті якого було пошкоджено, якщо не знищено два пороми: один для перевезення легкових і вантажних автомобілів, інший для транспортування потягів, був останнім досі результативним ударом в рамках цієї тактики.

Він додає, що українська кампанія, націлена на російську логістику на півдні України, нині набула більших масштабів і витонченості, ніж на початку великої війни.

Однак Екс вказує на те, що пороми є більше запасним, ніж основним шляхом постачання, тож їхнє враження має більше політичний, ніж практичний ефект.

А "найнадійніший та найоб’ємніший" з усіх шляхів постачання – південна залізниця, що пролягає окупованим тереном півдня України, залишається неушкодженою. І її надзвичайно важко зруйнувати, додає оглядач.

А минулого літа Кремль прискорив будівництво нової 50-мильної ділянки залізниці, що з’єднує наявні залізничні лінії в окупованій Росією східній і південній Україні, додає оглядач. Посилаючись на українських дослідників з Frontelligence Insight, він каже, що ця гілка пришвидшує російське постачання "на дні або тижні", що "робить логістику та переміщення військ більш ефективними".

Українські експерти попереджають, що «цієї нової залізниці буде достатньо для забезпечення регіону, навіть якщо Кримський міст буде зруйновано».

Українські експерти говорять, що Україна має засоби, щоб серйозно пошкодити південну залізницю, щоб зробити її непридатною для використання протягом тижнів або навіть місяців, але це залежить, зокрема, від того, які системи протиповітряної оборони і яку їхню кількість Росія буде готова виділити для захисту вразливих місць, особливо мостів, цитує Екс аналітиків Frontelligence Insight.

З іншого боку, каже він, надію дає те, що російська протиповітряна оборона зараз дуже слабка, бо "Кремль намагається захистити окуповану територію від українських безпілотників, крилатих ракет і ракет, одночасно захищаючи промислові об’єкти, радари та аеродроми у самій Росії".

Удар по нафтобазі та залізничному потягу в Краснодарському краї

Тим часом у Генштабі України повідомили, що рано вранці 31-го травня українські війська завдали удару кількома протикорабельними ракетами "Нептун" по нафтобазі біля порту Кавказ Краснодарського краю, а на геолокаційних кадрах, опублікованих 31-го травня, видно пожежу на нафтобазі, розповідає ISW.

Місцевий губернатор заявив, що російська протиповітряна оборона відбила якусь частину українських безпілотників, але в результаті удару було пошкоджено три нафтові контейнери на нафтобазі в Темрюкському районі, повідомляє ISW.

Аналітики посилаються на російське опозиційне видання «Астра», яке заявило, що українські війська вдарили щонайменше по двох додаткових об’єктах у порту та пошкодили підстанцію, яка забезпечує електроенергією Керченський міст. А російські військові блогери стверджували, що українські безпілотники також вдарили по залізничному потягу з пальним поблизу нафтобази.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG