Спеціальні потреби

Британія готується до зміни влади після голосування у четвер 4 липня


Кір Стармер (ліворуч), керівник Лейбористської партії стане прем’єр-міністром замість Ріші Сунака, якщо його партія зможе скористатися ознаками більшої підтримки і якщо переможе урядову Консервативну партію на цих виборах.
Кір Стармер (ліворуч), керівник Лейбористської партії стане прем’єр-міністром замість Ріші Сунака, якщо його партія зможе скористатися ознаками більшої підтримки і якщо переможе урядову Консервативну партію на цих виборах.

Напередодні парламентських виборів у Великій Британії 4 липня найбільша опозиційна Лейбористська партія сподівається на перемогу і право формувати кабінет міністрів після 14-річного періоду урядування Консервативної партії.

Дослідження настроїв британських виборців упродовж виборчої кампанії показують, що лейбористи значно випереджали консерваторів та інші партії.

Лейбористська партія підтримує і буде зберігати підтримку, яку надає чинний британський уряд в обороні, навчанні і в технологічній підтримці...
Кеір Стармер

Британський суспільний мовник Бі-Бі-Сі подавав дані, згідно з якими 3 липня Лейбористська партія мала підтримку на рівні 40%, а Консервативна - 21%.

На третьому місці згідно з тими даними з 16% підтримки опинилася нова партія Реформ на чолі з Найджелом Фараджем, одним з найгучніших агітаторів за вихід країни з Європейського Союзу на референдумі 2016 р.

Що хвилює британців

Але тема Брекзиту, яка повністю переважала в усіх нещодавніх політичних змаганнях в Британії, виявилася майже повністю відсутньою під час кампанії 2024 року.

Головними темами британської виборчої кампанії стали питання рівня добробуту в країні, ефективність державної системи охорони здоров’я тощо, а також суперечки довкола рівня імміграції в країну.

Більшість політичних лідерів, включно з тими, які колись агітували за Брекзит, вимушено визнають, що вихід з ЄС не приніс багатьох тих результатів, яких вони обіцяли.

Лейбористи говорять про те, що будуть працювати над відновленням торговельних та інших зв’язків з Європою, але не порушують питання про відновлення повного британського членства у Євросоюзі.

Згода щодо підтримки України

Обидві провідні британські партії наголошують, що у питаннях міжнародної безпеки й політики вони не мають великих розходжень.

Лідер лейбористів Кір Стармер зі своєї позиції лідера опозиційній фракції у парламенті не раз чітко наголошував на потребі допомоги Україні у її боротьбі з російською агресією.

В лютому 2023 р. Стармер відвідував Київ і зустрічався з президентом України Володимиром Зеленським.

“Я наголосив, що Лейбористська партія підтримує і буде зберігати підтримку, яку надає чинний британський уряд в обороні, навчанні і в технологічній підтримці… Впродовж цього конфлікту я казав, що в цьому між політичними партіями розбіжностей не буде”, - заявив тоді Кір Стармер.

Відео - найголовніше

Грузини готуються до вирішальних виборів. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG