Спеціальні потреби

Британці обирають 650 депутатів парламенту і визначають долю уряду


Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак з дружиною в день голосування на парламентських виборах 4 липня 2024 р.
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак з дружиною в день голосування на парламентських виборах 4 липня 2024 р.

Приблизно 46 мільйонів британських виборців 4 липня голосують, обираючи 650 депутатів Палати представників - нижньої палати парламенту Великої Британії.

Дільниці відкриті у четвер з 7 ранку і закриються о 10 вечора, але сотні тисяч громадян вже проголосували, скориставшись поштовими бюлетенями.

Після десятої години очікують результатів опитувань виборців на виходах з дільниць, що дасть підстави для ранніх оцінок наслідків голосування.

Більшість переможців у кожному окремому окрузі будуть оголошені впродовж ночі, або зранку у п’ятницю 5 липня.

Для автоматичного права формувати наступний уряд партія має здобути понад половину, тобто принаймні 326 депутатських мандатів.

Останні 14 років при владі була Консервативна партія, яка перемагала 2010 і 2015 року на чолі з Девідом Камероном, а на минулих виборах 2019 року під проводом Бориса Джонсона.

Чинний лідер консерваторів, прем’єр-міністр Ріші Сунак, був зобов’язаний призначити день голосування відповідно до правила про необхідність парламентських виборів принаймні раз на п’ять років.

Нещодавні опитування вказували на високі шанси найбільшої опозиційної Лейбористської партії, лідер якої Кір Стармер у разі перемоги буде прем’єр-міністром.

Минулий період урядування лейбористів був між 1997 і 2010 роком.

Про обставини і очікування від британських виборів:

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG