Спеціальні потреби

Глава Секретної служби США: «Ми не змогли» зупинити атаку на Трампа


Голова Секретної служби США Кімберлі Чітл
Голова Секретної служби США Кімберлі Чітл

Голова Секретної служби США Кімберлі Чітл заявила під час слухань у Конгресі в понеділок, що агентство зазнало «найзначнішого оперативного провалу … за десятиліття», коли воно під час передвиборчого мітингу в Пенсильванії не змогло перешкодити озброєному чоловікові піднятися на дах складу, а потім спробувати вбити колишнього Президента Дональда Трампа.

«13 липня ми зазнали невдачі», — заявила Чітл Комітету Палати представників з нагляду та підзвітності у своїй вступній промові перед допитом про напад на Трампа. Озброєний чоловік зробив щонайменше вісім пострілів у бік сцени, де виступав Трамп, зачепивши його праве вухо, убивши учасника мітингу та важко поранивши двох інших.

Чітл, з майже 30-річним стажем роботи у службі безпеки, якій доручено охороняти президентів США та інших високопосадовців, пообіцяла виправити недоліки, які призвели до нападу на Трампа. Проте багато законодавців вимагали, щоб вона пішла у відставку, або щоб президент Джо Байден її звільнив.

«Я зрушу небо і землю, щоб подія, подібна до 13 липня, більше ніколи не повторилася», — сказала вона. «Наша місія не політична. Це буквально питання життя і смерті». Разом з тим Чітл запевнила: «Ми вважаємо, що того дня була призначена достатня кількість агентів». Наразі проводиться кілька розслідувань цієї справи.

Чітл також повідомила, що служба безпеки Трампа не вимагала додаткових заходів захисту під час мітингу, хоча протягом останніх двох років Секретна служба неодноразово відхиляла запит щодо додаткової безпеки на публічних заходах, в яких брав участь Трамп. Разом з тим, посадовиця сказала, що не знає, скільки разів це сталося.

Чітл не мала негайної відповіді на питання конгресменів, чому агенти не були розміщені на даху складу, звідки стрілець, 20-річний Томас Меттью Крукс, мав безперешкодний вид на сцену мітингу приблизно за 150 метрів, де виступав Трамп.

Вона сказала, що озброєний чоловік був ідентифікований поліцією як підозріла особа ще перед мітингом, але правоохоронці не знали, що він мав при собі зброю. У неї не було пояснень, чому Трампу дозволили розпочати свою промову попри те, що правоохоронці визначили підозрілу фігуру поблизу сцени.

Конгресмен, який представляє штат Огайо, республіканець Джеймс Джордан сказав під час слухань, що помилки Секретної служби на мітингу «дуже насторожують його та американців».

«Схоже, ви робите все найшвидшим чи найдешевшим способом за рахунок якості» у забезпеченні безпеки Трампа, сказав Джордан.

Спікер Палати представників Майк Джонсон приєднався до інших офіційних осіб Республіканської партії, закликавши в неділю Кімберлі Чітл піти у відставку або звільнити її.

Один із синів Трампа, Ерік Трамп, сказав Fox News «Sunday Morning Futures», що Чітл «має піти у відставку з абсолютною ганьбою».

Чітл сказала, що не планує залишати посаду.

Секретна служба виключила склад зі свого периметру безпеки, який вона безпосередньо контролювала, залишивши місцеву поліцію патрулювати територію складу, хоча місцева поліція повідомила агентству, що не має достатньо ресурсів, щоб розмістити патрульну машину поруч зі складом. За словами влади, Крукс, ймовірно, заліз на кондиціонер, щоб дістатися до даху.

Нападник, очевидно, міг вільно ходити по зовнішньому периметру безпеки, перш ніж піднятися на дах, хоча місцеві поліцейські помітили його, визначили, що він діє дивно, і повідомили про це інші правоохоронні органи. Відтак, за словами поліції, вони загубили його слід.

Через кілька годин після замаху деякі колишні агенти Секретної служби заявили, що Конгрес протягом багатьох років залишав агентство без належного фінансування, щоб найняти достатньо озброєних агентів для захисту зростаючої кількості ключових посадових осіб.

Чітл сказав, що наразі агентство охороняє 36 офіційних осіб, а також іноземних лідерів, які відвідують Сполучені Штати. Секретна служба має 8000 співробітників і річний бюджет 3,1 мільярда доларів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG