Спеціальні потреби

США продадуть Німеччині ракети для Patriot та $5 млрд


Ілюстративне фото. Установка Patriot на озброєнні Румунії, 15 листопада 2023. Daniel MIHAILESCU / AFP
Ілюстративне фото. Установка Patriot на озброєнні Румунії, 15 листопада 2023. Daniel MIHAILESCU / AFP

Держдеп схвалив продаж останньої модифікації ракет для систем ППО Patriot Німеччині на 5 мільярдів доларів. Про це повідомила Агенція зі співробітництва у галузі оборони та безпеки.

Уряд Німеччини звернувся до Вашингтона із проханням придбати до 600 ракет PATRIOT Advanced Capability-3 (PAC-3). До угоди буде включено супровідне навчальне і технічне обладнання, технічну допомогу уряду США та підрядників, інженерну та матеріально-технічну підтримку та інші елементи матеріально-технічного забезпечення та підтримки програми. Головним підрядником виступить Lockheed Martin.

Про своє рішення схвалити купівлю Держдеп повідомив Конгрес 15 серпня, який тепер вирішуватиме, чи схвалювати угоду.

"Цей запропонований продаж підтримає зовнішню політику та національну безпеку Сполучених Штатів шляхом підвищення безпеки члена НАТО, який є важливою силою політичної та економічної стабільності в Європі" і "покращить здатність Німеччини протистояти поточним і майбутнім загрозам і підвищить обороноздатність її армії", йдеться у повідомленні відомства.

Підписуйтесь на Голос Америки Українською у WhatsApp, Viber і Telegram!

Як нагадує Defense News, у березні Німеччина замовила системи Patriot виробництва Raytheon на суму 1,2 мільярда доларів, а в липні – ще 1,2 мільярда доларів на системні компоненти. За цими контрактами Raytheon поставить вісім готових вогневих блоків Patriot.

Загалом цього року Німеччина інвестувала значні кошти у свої засоби протиповітряної та протиракетної оборони Patriot, а також надіслала батареї Patriot і ракети-перехоплювачі в Україну.

Як раніше писав Голос Америки, загалом із 2014 року Сполучені Штати надали Україні допомоги на 58,2 мільярда доларів США, серед яких 2 батареї ППО Patriot та ракети до цих установок.

У липні на саміті НАТО у Вашингтоні президент США Джо Байден повідомив про плани передачі Україні додатково чотирьох батарей Patriot від США, Німеччини, Румунії та спільних зусиль Нідерландів і партнерів. Одна з цих систем - з Німеччини - вже прибула до України. Щодо інших заявлених установок офіційних підтверджень поки не надходило.

При цьому президент України Володимир Зеленський заявив, що "щоб повністю закрити" небо України, потрібно 25 Patriot, але не розповів, скільки ЗСУ "ще потрібно, (бо) буде зрозуміло, скільки у нас вже є".

Також у червні Білий дім повідомив, що США нададуть Україні пріоритет у постачанні ракет для Patriot і NASAMS, відтермінувавши доставлення замовлень до інших країн, щоб забезпечити Україну відповідними засобами для повітряної оборони на наступні 16 місяців. Однак західні медіа повідомляли про проблеми й затримки у виробництві ракет-перехоплювачів для цих установок.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG