Спеціальні потреби

"Росія - слабка". Ексрадник Трампа Макмастер закликав "припинити мантру про зниження ескалації"


Генерал у відставці Герберт Макмастер (H. R. McMaster), колишній радник з національної безпеки в адміністрації Дональда Трампа у 2017-2018 роках, свідчить на слуханнях у Конгресі, 28 лютого 2023. AP Photo/Alex Brandon
Генерал у відставці Герберт Макмастер (H. R. McMaster), колишній радник з національної безпеки в адміністрації Дональда Трампа у 2017-2018 роках, свідчить на слуханнях у Конгресі, 28 лютого 2023. AP Photo/Alex Brandon

Сполучені Штати мають визначитись із цілями щодо України й дати їй засоби для захисту та відвоювання своїх територій. Про це заявив американський генерал у відставці Герберт Макмастер, колишній радник з національної безпеки в адміністрації Дональда Трампа з 2017 по 2018 роки.

"Коли у вас немає чіткої концепції, чітких цілей, ваші люди грузнуть в тактичних деталях. Дамо їм танки чи ні? Дамо F-16 чи ні? Скільки? Це божевілля. Коли у вас визначені цілі, тоді ви можете оцінити ступінь адекватної допомоги, чи достатній масштаб консультаційної допомоги для досягнення цих цілей" - сказав Макмастер, виступаючи на "Форумі безпеки майбутнього" у Вашингтоні 9 вересня.

Він також додав, що нинішній політиці США щодо війни в Україні бракує впевненості. Росію не варто боятись, каже він.

"Росія - слабка... подивіться на наступ "Вагнера" на Москву. Це ж зробив колишній продавець хот-догів і колишній тюремник (мова про Євгена Пригожина, колишнього власника ПВК "Вагнер" - ред.), який йшов на Москву, збив сім літаків. Подивіться на Курський наступ. Ми повинні припинити оглядатись на наші страхи. Не дозволяйте Путіну брязкати ядерною зброєю. Припиніть цю мантру про зниження ескалації та керування температурою ескалації", - пояснив Макмастер.

Минулого тижня у Пентагоні заявили, що однією з причин, чому США не дозволяють Україні застосовувати західну далекобійну зброю для ударів вглиб Росії, є побоювання ескалації конфлікту.

Герберт Макмастер, генерал-лейтенант армії США у відставці, брав участь у війні в Перській затоці, служив в Іраку та в Афганістані. У 2017 замінив на посту радника з національної безпеки у Білому домі Майкла Флінна, якого критикували через контакти з росіянами.

Виступаючи на форумі у Вашингтоні, Макмастер розповів, як застерігав експрезидента Трампа від домовленостей з Владіміром Путіним.

"Були всілякі питання, які президент Трамп хотів вирішити з Путіним. Але я намагався йому пояснити, що Путін не збирається підписуватись під цим. Він збирається обманути його, аби просунути власні цілі, тактичні, як от пом’якшення санкцій...Також він хотів, щоб ми вийшли з Афганістану та з Сирії", - розповів Макмастер.

У понеділок група з 10 відставних генералів і адміралів виступила на підтримку опонентки Трампа, віцепрезидентки Камали Гарріс. У публічному листі вони стверджують, що Гарріс є "найкращим і єдиним кандидатом у президенти в цих перегонах, що підходить для виконання обов’язків нашого головнокомандувача". Серед аргументів вони називають її здатність долати найскладніші виклики на світовій арені, включно із "згуртуванням наших союзників проти жорстокого вторгнення Росії в Україну".

Раніше Гарріс заявляла, що як президентка буде "твердо підтримувати Україну та союзників по НАТО". Аналітики очікують, що Гарріс, ймовірно, продовжить політику Байдена щодо підтримки України.

Раніше в інтерв'ю для Youtube подкасту Лекса Фрідмана Дональд Трамп укотре заявив, що в разі обрання президентом, "гарантовано" укладе угоду про припинення війни в Україні, й що за його президентства війни не сталося б.

Як саме Трамп збирається укласти угоду, він не уточнив. Якщо розкрити плани, вони будуть "невдалими", бо йдеться про "несподіванку", розповідав він.

У червні цього року радники експрезидента США Дональда Трампа представили йому свої пропозиції щодо завершення війни в Україні.

В одній із цих пропозицій, що була розроблена Інститутом політики Америка понад усе (AFPI), мовиться, що США мають попередити Україну, що продовжуватимуть постачати військову допомогу лише за умови, якщо Київ погодиться розпочати переговори про припинення війни. Водночас США мають попередити Москву, що їхня відмова від переговорів призведе до посилення підтримки України з боку США. Додатковим стимулом для Росії брати участь у переговорах могла б стати обіцянка США відкласти членство України в НАТО на тривалий період.

Пізніше в інтерв'ю Голосу Америки один з авторів плану щодо завершення війни в Україні Кіт Келлогг розповів, що, на відміну від того, як про це повідомлялося у медіа, автори пропозицій не представляли експрезиденту Дональду Трампу свій план.

Голос Америки раніше звертався до кампанії Трампа із проханням пояснити, чи підтримав експрезидент цей план. У відповідь редакція отримала повідомлення, що пріоритетом другого терміну на посаді президента Дональда Трампа у разі його переобрання буде якнайшвидше закінчення війни між Росією та Україною, але європейські країни мають робити більший внесок в підтримку безпеки.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG