Спеціальні потреби

Дебати Гарріс та Трампа - центральна подія президентських перегонів у США


Фотоколаж: Віцепрезидентка США Камала Гарріс у Ролі, штат Північна Кароліна, 26 березня 2024 року та колишній президент США Дональд Трамп в Атланті, штат Джорджія, 27 червня 2024 року.
Фотоколаж: Віцепрезидентка США Камала Гарріс у Ролі, штат Північна Кароліна, 26 березня 2024 року та колишній президент США Дональд Трамп в Атланті, штат Джорджія, 27 червня 2024 року.

Дебати, що відбудуться у вівторок ввечері між віцепрезиденткою від Демократичної партії Камалою Гарріс і колишнім президентом-республіканцем Дональдом Трампом, мають стати ключовим моментом президентських перегонів США. Вибори президента США відбудуться 5 листопада.

Два кандидати ніколи не зустрічалися особисто і навіть не розмовляли телефоном, але у вівторок вони стоятимуть навпроти одне одного в Національному конституційному центрі у Філадельфії. Впродовж 90 хвилин вони обмінюватимуться гострими зауваженнями, відповідаючи на запитання двох ведучих ABC News, Девіда Муїра та Лінзі Девіс.

Десятки мільйонів американців, ймовірно, дивитимуться дебати, які можуть стати єдиними впродовж виборчої кампанії.

Подія відбувається за вісім тижнів до офіційного дня виборів, але лише за кілька днів до початку дострокового голосування в деяких із 50 штатів країни.

Національне опитування показує, що боротьба буде запеклою, тому для обох кандидатів дуже важливо під час дебатів переконати виборців, які ще не визначилися. На кону – повернення Трампа в Білий дім після того, як він програв переобрання у 2020 році президенту Джо Байдену, або президентство Гарріс, яка зараз є другою в команді Байдена.

Коли Байден зняв свою кандидатуру з виборів у липні після невдалих дебатів проти Трампа та підтримав Гарріс на виборах, демократи швидко об’єдналися на підтримку її кандидатури. У той час Байден відставав від Трампа в рейтингах. Коли Байден зняв свою кандидатуру, Гарріс випередила Трампа в численних національних опитуваннях на два-три відсоткові пункти.

Опитування New York Times і Сієнського коледжу, опубліковане в неділю, показало, що Трамп має перевагу в 48-47% в країні, хоча Гарріс випереджає в кількох опитуваннях у трьох ключових штатах, включаючи Вісконсин, Мічиган та Пенсильванію, причому обидва кандидати набирають однакову кількість голосів у чотирьох інших ключових штатах: Аризоні, Джорджії, Неваді та Північній Кароліні.

Очікується, що сім штатів, де триває гостра боротьба, відіграватимуть величезну роль у визначенні результатів виборів, оскільки США не обирають свого президента та віцепрезидента прямим голосуванням.

Вибори складаються з 50 змагань за перемогу в кожному зі штатів. Вибірники у всіх штатах крім двох, віддають усі свої голоси в Колегії вибірників або за Гарріс та її напарника, який змагається за посаду віцепрезидента, губернатора Міннесоти Тіма Волза, або за Трампа та його напарника сенатора від Огайо Джей Ді Венса.

Кількість вибірників залежить від кількості населення штату, тому найбільші за кількістю населення штати мають найбільше впливу.

Нове опитування Times-Сієна показало, що дебати особливо важливі для Гарріс, щоб представити себе американській публіці: 28% опитаних сказали, що мають дізнатись про неї більше, тоді як лише 9% сказали те саме про Трампа.

Експерт з дебатів Мічиганського університету Аарон Калл сказав Голосу Америки: "Вечір вівторка — одні з найбільш довгоочікуваних і результативних президентських дебатів усіх часів. Трамп є досвідченим учасником президентських дебатів, але має історію суперечливих зауважень на адресу опонентів на сцені, які можуть відвернути увагу від найважливіших політичних питань".

"Гарріс приєдналась до гонки у липні, і виборці та штаб Трампа все ще складають свою думку про неї. Вона має продемонструвати здатність аргументовано критикувати перший президентський термін Трампа та його теперішні дії, — сказав він. — Трамп є особливо ефективним, коли завдає ударів у відповідь і може вдатись до стратегії випаленої землі, якщо відчує, що до нього несправедливо ставляться під час дебатів".

Калл додав: "Обидва кандидати мають наголосити на тому, о мають відповідний досвід та навички, щоб керувати країною протягом наступних чотирьох років". Він сказав, що кандидати "мають переконатись, що виборцям комфортно, що вони будуть президентом наступні чотири роки та постійно присутні на екранах телевізорів і у їхніх вітальнях".

Гарріс готується до дебатів у готелі Піттсбурга у ключовому для виборів штаті Пенсильванія. Вона провела кілька тренувальних дебатів із особою, схожою на Трампа, з телевізійним освітленням і модераторами, які ставили їй гострі запитання.

Трамп брав участь у політичних брифінгах зі своїми помічниками, уникаючи тренувальних дебатів із особою, схожою на Гарріс.

Правила дебатів для Гарріс і Трампа будуть такими ж, як і на президентських дебатах в червні. Мікрофон кожного кандидата буде вимкнено, коли виступає інший. Кожен матиме дві хвилини, щоб відповісти на запитання модератора, а інший – хвилину на відповідь.

Права на аборт, імміграція до США через Мексику, рівень злочинності в Сполучених Штатах і особиста репутація - серед питань, які, ймовірно, поставлять ведучі ABC.

Тим часом Трамп і Гарріс провели спаринг на відстані. Минулого тижня Трамп сказав коментатору Fox News Шону Ганніті, що він дозволив Байдену говорити на їхніх червневих дебатах, додавши: "Я дозволю їй говорити. Є ті, хто каже, що Байден розумніший за неї. Якщо це так, у нас проблема".

Трамп часто зневажливо відгукується про інтелект Гарріс, кажучи, що вона "поняття не має, що в біса вона робить".

"Дивіться, це небезпечна жінка, — сказав він. — Не можна ризикувати. У вас немає вибору. Ви повинні голосувати за мене, навіть якщо я вам не подобаюся".

Гарріс також кепкувала з Трампа.

На національному з’їзді Демократичної партії минулого місяця, коли вона прийняла висунення від партії в президенти, Гарріс сказала: "Багато в чому Дональд Трамп — несерйозна людина".

Гарріс додала: "Але наслідки повернення Дональда Трампа в Білий дім надзвичайно серйозні".

Верховний суд США нещодавно постановив, що Трамп і всі майбутні президенти США мають імунітет від переслідування за протиправні дії під час перебування на посаді, якщо такі дії пов’язані з їхніми службовими обов’язками. Це, за словами Гарріс, створить проблему, якщо Трамп знову виграє президентство.

"Лише уявіть собі Дональда Трампа без обмежень, — сказала Гарріс, — і як він буде використовувати величезні повноваження президента Сполучених Штатів. Не для того, щоб покращити ваше життя, не для того, щоб зміцнити нашу національну безпеку, а щоб обслуговувати єдиного клієнта, якого він коли-небудь мав, — самого себе".

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG