Спеціальні потреби

Курськ "починає нагадувати інші ділянки фронту". Західні ЗМІ аналізують, що вдається і не вдається ЗСУ на Курщині


Дорожній знак у місті Суджа, Курської області Росії. 16 серпня 2024 року. Фото AP
Дорожній знак у місті Суджа, Курської області Росії. 16 серпня 2024 року. Фото AP

Росіяни контратакують Збройні сили України в Курській області. ЗСУ намагаються стримати їхнє просування і продовжують тиснути або оборонятись на інших напрямках. За даними Інституту вивчення війни (ISW), українські війська продовжували наступальні операції по всьому виступу в Курській області та просунулись в Глушковському районі. Хоча частково росіяни звідти відтіснили українців.

Західні ЗМІ аналізують, що українцям вдається на Курщині та чого чекати від операції в найближчому майбутньому.

Росія покладається на строковиків

Видання Forbes пише, що проблема росіян в тому, що вони у Курській області значною мірою покладаються на строковиків. Це було проблемою на початку українського наступу у серпні й зараз.

"Те, що їхні оборонні заходи довкола Веселого (селище в Глушківському районі) залежать від непідготовлених молодих людей для росіян, це зловісний знак" - пише автор видання.

На противагу молодим російським строковикам українці виглядають загартованими в бою добровольцями, яких підтримують танки, безпілотники та військові літаки. Росіяни через це нервують, пише Forbes.

Якщо росіяни "відреагують на українську атаку на Веселе минулого тижня" так, як вони відреагували на "ширше українське вторгнення в Курськ", то зрештою вони можуть передислокувати краще підготовлені повітряно-десантні сили, щоб зупинити український наступ, пише Forbes.

Важкі втрати, відсутність зв'язку

Водночас видання CNN пише про проблеми українського контингенту на Курському напрямку. Журналісти CNN поспілкувались з 14-ма українськими військовими з п’яти різних підрозділів, які були дислоковані на Курщині.

Один з членів екіпажу бронетранспортера (БТР), який перевозив українську піхоту навколо Курської області, розповів CNN, що його підрозділ відправили туди з Часового Яру. У Курську вони з екіпажем заблукав.

"Зрештою ми попрямували до Суджі, де нам довелося чекати, поки наш командир знайде нас", — сказав водій БТР та додав, що погана видимість і необізнаність у місцевості ускладнили навігацію. Через глушіння сигналів GPS і мобільних телефонів українці покладаються на сервіс Starlink. Але в деяких районах Курської області послуги мобільний зв'язок взагалі не працює.

Кілька підрозділів повідомили CNN, що навігація та зв'язок між підрозділами та їхніми командирами - ключова проблема в Курську.

Українські військові повідомили CNN, що на Курщині воюють не тільки строковики, а й колишні досвідчені бійці ПВК "Вагнер", яких передислокували із Західної Африки.

За словами співрозмовників CNN, українці зазнають там важких втрат так, як і на інших напрямках. Війна там починає нагадувати інші ділянки фронту з окопами й мінними загородженнями, пише видання.

Один сапер розказав CNN, що місія його підрозділу в Курську останнім часом різко змінилася. Буквально кілька тижнів тому він і його команда знімали російську оборону та очищали мінні поля, щоб українська піхота могла просунутися вглиб Росії. Зараз, за його словами, вони роблять навпаки: мінують і готують оборону, щоб не дати російським військам наступати.

Значно ускладнює просування української техніки посуха. Важка техніка здіймає пил, що обмежує видимість. Військові розповіли CNN, що були випадки аварії транспортних засобів на дорозі.

Почастішали обміни полоненими

13 та 14 вересня Україні вдалось повернути понад півтори сотні своїх полонених - захисників Київщини, Донеччини, Маріуполя та "Азовсталі", Луганщини, Запоріжжя, Харківщини.

За даними ISW, Курська операція суттєво посилила переговорний потенціал України.

"Росія все частіше проводить обмін військовополоненими з Україною від початку вторгнення України в Курську область..., що демонструє важливість, яку Кремль надає поверненню російських військовополонених, захоплених у Курській області, особливо солдатів строкової служби", - йдеться в аналізі Інституту вивчення війни.

Як повідомляв Голос Америки, напередодні МЗС України запросило представників ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста на підконтрольну Україні територію Курської області для "заходів гуманітарного реагування".

Речник офісу генерального секретаря ООН відповів, що вони "готові це зробити, але нам потрібен дозвіл Російської Федерації".

Дивіться також:

Час-Time. Ймовірний замах на Трампа, реакції та безпека кандидатів
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG