Спеціальні потреби

Спільні чи відмінні погляди Трампа і Зеленського – експерти про зустріч у Нью-Йорку


Кандидат у президенти від Республіканської партії та колишній президент США Дональд Трамп і президент України Володимир Зеленський у Трамп-тауер, Нью-Йорк, США, 27 вересня 2024 року. Photo by Handout/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP
Кандидат у президенти від Республіканської партії та колишній президент США Дональд Трамп і президент України Володимир Зеленський у Трамп-тауер, Нью-Йорк, США, 27 вересня 2024 року. Photo by Handout/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP

Експерти та оглядачі помітили розбіжності між підходом президента України Володимира Зеленського і колишнього президента та нинішнього кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа до закінчення війни, яку Росія веде проти України. На шпальтах західної преси вони аналізують тон зустрічі, спільні заяви та потенційні наслідки.

Газета The New York Times наголошує, що Трамп під час зустрічі у Нью-Йорку намагався представити російсько-українську війну як "війну, яку хочуть закінчити обидві сторони", включаючи її ініціатора, президента Росії Володимира Путіна.

“Трамп не звинувачував російського лідера у вторгненні, незаконному захопленні території та бомбардуванні тисяч українців. Натомість колишній президент описав ситуацію так, ніби це була суперечка між двома сторонами, які діють добросовісно, і яку можна вирішити шляхом “чесної угоди”, – зауважує NYT.

Такої “справедливої” і “швидкої” угоди, запевняє Трамп, можна буде досягнути у разі його повернення до Білого дому.

На думку оглядачів NYT, Зеленський перебуває “у складній ситуації” стосовно Трампа, оскільки існує вірогідність перемоги останнього на виборах і тоді, відповідно, одразу постане питання про потенційну угоду між Україною та Росією.

Зеленський зі свого боку, пише газета, нагадав американцям під час спільного з Трампом виступу на Fox News, що це Росія розпочала війну, її війська незаконно перебувають на території України, а росіяни вбили стільки людей, що світ повинен тиснути на Путіна з вимогою припинити це.

Видання The Hill нагадує історію стосунків Трампа і Зеленського, починаючи з телефонного дзвінка 2019 року, що згодом призвів до імпічменту американського президента. А також про обмін достатньо гострими взаємними публічними заявами обох чоловіків напередодні зустрічі. Попри це, Зеленський сказав, що очікував на їхню зустріч, оскільки вважає погляди на завершення війни “спільною точкою зору”, додавши, що Україна мусить перемогти у цій війні, а Путін не може виграти.

NBC News цитує Трампа, котрий також наполягав на спільності поглядів із Зеленським: “Ми обидва хочемо побачити цей кінець [війни, – ред.], ми обидва хочемо побачити справедливу угоду”.

Видання аналізують слова кандидата від республіканців на тлі виборів.

Як зауважує The Hill, бачення Трампа і його оточення про закінчення війни, висловлене досі, його конкурентка, віцепрезидентка Камала Гарріс, назвала ідентичним тому, про що говорить Путін:

“Ці пропозиції такі ж, як і пропозиції Путіна, і скажімо відверто, це не пропозиції миру. Натомість це пропозиції про капітуляцію, що є небезпечним і неприйнятним”.

Стосовно заяви Трампа про “добрі стосунки” як з Путіном, так із Зеленським, колишній американський конгресмен Адам Кінзінгер в мережі Х прокоментував:

“Я не можу уявити, яке обурення відчув Зеленський, коли після двох років боротьби з терористичною державою колишній президент сказав “у мене чудові стосунки з Путіним”.

А російський опозиційний політик в еміграції Гаррі Каспаров заявив:

"Путін міг зупинити війну так само легко і швидко, як і почав її. Але він цього не зробить, тому що бачить перевагу в тому, щоб це продовжувати, тому що такі люди, як Трамп усе ще прагнуть віддати йому Україну, щоб називати це миром і укладати вигідні угоди з воєнними злочинцями - Росією".

В Україні візит Зеленського до США назвали знаковим. Так, міністр закордонних справ Андрій Сибіга написав у мережі Х про зустрічі з лідерами обох партій: “Ці зустрічі ще раз підтвердили взаєморозуміння стратегічного партнерства України і США та єдності на шляху до перемоги та справедливого миру”.

Час-Time. Про що говорили Зеленський та Трамп
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG