Спеціальні потреби

"Сховатися неможливо, ми постійно шукаємо". Очільник супутникової розвідки Пентагону розповів про стримування Росії та Китаю


Зліт ракети United Launch Alliance Atlas V із супутником Landsat 9, що знімає зображення Землі, з бази Ванденберг у штаті Каліфорнія, 27 вересня 2021 р. (Matt Hartman via AP)
Зліт ракети United Launch Alliance Atlas V із супутником Landsat 9, що знімає зображення Землі, з бази Ванденберг у штаті Каліфорнія, 27 вересня 2021 р. (Matt Hartman via AP)

США збільшують розвідувальні можливості в космосі, зокрема, аби протистояти викликам із боку Китаю та Росії, а також розширюють співпрацю з міжнародними партнерами. Про це заявив директор Національного розвідувального офісу Крістофер Сколезе у четвер, 3 жовтня, під час розмови в Центрі стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS) .

Національний розвідувальний офіс (National Reconnaissance Office, NRO) - це агенція Пентагону, що створює й експлуатує розвідувальні супутники, а також надає дані супутникової розвідки.

"Ми значно розширюємо ці відносини (з міжнародними партнерами - ред.). Думаю, цим фактом ми змушуємо хвилюватися людей, які хочуть стримати нас", - сказав Сколезе.

Він також зазначив, що за останні шість років бюджет Національного розвідувального офісу збільшився на 50%:

"Зазвичай, ми робили запуски проєктів із Флориди та Каліфорнії. А за останні чотири-п'ять років ми здійснили запуски з Нової Зеландії з нашими партнерами там, з Британії, з острова Воллопс".

Крім того, як заявив директор Національного розвідувального офісу, стримувати Китай і Росію дозволяє активна співпраця розвідувальної агенції США з приватним сектором.

"Це дозволяє нам захистити цю структуру. Ми всі знаємо, що є країни, як Росія та Китай, наприклад, які мають розробки, що можуть виводити з ладу супутники. Але якщо у вас там 100 супутників, то вам потрібно мати принаймні 100 ракет, щоб їх збити. І це стає значно, значно складніше. Це дає нам певну стійкість, якої ми не мали раніше", - зазначив Сколезе.

Крістофер Сколезе (праворуч) супроводжує президентку Південної Кореї Пак Кін Хе під час її візиту в офіс НАСА у 2015 році. Фото: AP/Patrick Semansky
Крістофер Сколезе (праворуч) супроводжує президентку Південної Кореї Пак Кін Хе під час її візиту в офіс НАСА у 2015 році. Фото: AP/Patrick Semansky

Він наголосив, що завдяки активній співпраці з приватними виробниками, агенція може виконувати складніші розвідувальні завдання, покращувати можливості передачі інформації, і робити так, або дані з супутників надходили з дуже високою швидкістю безпосередньо до користувачів.

"Те, що ми робимо з приватним сектором, який виробляє сотні супутників, - ми можемо взяти ці супутники, знизити їхню вартість і застосувати будь-який датчик, та отримати необхідну інформацію у будь-який час", - розповів він.

Також, за словами Сколезе, агенція розвиває можливості щодо отримання складних розвідданих:

"Сховатися неможливо, тому що ми постійно шукаємо. Але є багато інших речей. Є маскування, існує безліч технік, які можна використовувати. Ми розробили можливості та розвиваємо їх. Це дозволить нам перемогти ті види діяльності. Також є квантове зондування. Неможливо сховатися від фундаментальної фізики", - зазначив Сколезе.

Він додав, що наразі агенція використовує як малі супутники типу CubeSat, так і великі супутники, "які дозволяють доставляти необхідну інформацію якнайкраще":

"У 1960-х роках, коли ми були створені... світ не змінювався так швидко. У той час у нас був один супротивник – Радянський Союз, з яким нам доводилося мати справу. Поступово, як ми прогресували, інформація нам потрібна була все швидше і швидше. І так само й сьогодні. Людям потрібна інформація миттєво, так, як вона надходить із допомогою Twitter чи Х. І наша робота полягає в тому, щоб якомога швидше надавати всю необхідну інформацію... Сьогодні нам доводиться дивитися ширше, тому що є складніші техніки".

Як повідомляли на початку року в Пентагоні, космос наразі є "найважливішою" сферою для військових США, на тлі зростання конкуренції з Китаєм та Росією у цій царині, а також з огляду на досвід сучасних конфліктів, у яких супутникові комунікації відіграють вагоме значення.

"І Росія, і КНР розвивають свої військові доктрини з метою поширити [їх дію] в космосі", — заявляла заступниця міністра оборони США Кетлін Гікс. "Вони розгортають спроможності, здатні атакувати GPS та інші життєво важливі космічні системи, і ми бачили, як обидві країни проводять операції проти нас, наших союзників і партнерів, щоб зменшити наші космічні переваги. Агресивні дії наших конкурентів прагнуть перетворити космос у сферу ведення війни".

У травні 2024 року в Пентагоні заявили, що Росія запустила ймовірну космічну зброю та розгорнула її на тій же орбіті, що й урядовий супутник США.

Дивіться також:

Час-Time. Чому США допомагають Ізраїлю більше, ніж Україні?
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG