Спеціальні потреби

Росію змінять лише злидні і військова поразка - звіт Гельсінської комісії


Військовий парад у Москві
Військовий парад у Москві

Підхід вільного світу до Росії за попередні тридцять років зазнав рішучого провалу. Про це йдеться в звіті Гельсінської комісії — незалежного урядового Комітету США із безпеки й співпраці у Європі.

Документ під назвою “Боротьба з Росією: підготовка до довгострокової російської загрози” окреслює дорожню карту з метою, щоб мінімізувати та стримати деструктивну поведінку Росії. Документ пропонує рекомендації, як звести до мінімуму здатність Росії загрожувати вільним суспільствам.

Захід опинився в конфлікті, коли диктатори з верховенством зброї вторгаються в демократії з верховенством права.

У своєму зверненні очільник Комісії, конгресмен-республіканець Джо Вілсон зазначає, що Захід намагався прив’язати Росію до глобальної економічної системи та ставився до Росії як до рівної, але опинився в конфлікті, коли “диктатори з верховенством зброї вторгнулися у демократії з верховенством права”.

“Після розвалу СРСР світ бачив у РФ зерна демократії та процвітання, і мав надію, що вони розквітнуть. Світ протягнув руку РФ, але, на жаль, цю руку знову і знову кусали. Однак Сполучені Штати не прокинулися. Ми вірили пропаганді Росії про неї. Досить. Ми повинні визнати Росію такою, якою вона є – насильницькою, реваншистською силою, яка реорганізувалася, щоб викликати максимальний хаос у всьому світі”, — заявив Вілсон.

Законодавець наголошує, що передумов для змін всередині РФ зараз немає: пропаганда продовжуватиме впливати на політику навіть після Путіна, а Росія припинить свою агресивну поведінку лише тоді, коли її зупинять.

“Росія навряд чи зміниться найближчим часом і точно не зміниться, доки вона не стане економічно злиденною, слабкою у військовому сенсі, і поки на неї не будуть тиснути з усіх боків. Росії потрібні справжні зміни, а не заміна одного диктатора на іншого”, — вважає конгресмен.

На думку авторів звіту Гельсінської комісії, навіть якщо Путін завтра помре чи піде у відставку, а Росія відведе свої війська від міжнародно визнаних кордонів України, попереду у РФ — дуже довгий шлях, перш ніж вона стане відповідальним міжнародним гравцем, або навіть нейтральною присутністю у світі.

Для цього, кажуть дослідники, Росії треба визнати свої історичні та сучасні імперські амбіції та припинити використовувати репресії та корупцію як інструменти влади, а також забезпечити належну компенсацію за завдану Україні шкоду та притягти до відповідальності воєнних злочинців.

Активіст тримає плакат із написом «Не слухайте російську пропаганду» та портретом Вінсента Ван Гога перед посольством Нідерландів у Києві.
Активіст тримає плакат із написом «Не слухайте російську пропаганду» та портретом Вінсента Ван Гога перед посольством Нідерландів у Києві.

Автори звіту застерігають про серйозну та постійну загрозу Росії для своїх сусідів, Сполучених Штатів та демократичного світу. Вони закликають США підготуватися до довгострокового протистояння з РФ. Для цього експерти пропонують реалізувати комплексну стратегію боротьби з Росією.

Перемога України — передумова стримування РФ

Однією з передумов для стримування РФ називають перемогу України у війні. Це, кажуть експерти, збереже суверенітет України як незалежної демократичної держави, а також зупинить подальше просування Росії.

Щоб ефективно протистояти довгостроковій загрозі, яку представляє Росія в Чорному морі, мовиться у документі, Сполучені Штати повинні визнати Чорне море критичним місцем, за яке конкурують багато політичних гравців.

Це передбачає не лише зміцнення військової оборони членів НАТО в регіоні, але й посилення політичної, економічної та інформаційної стійкості чорноморських держав, кажуть дослідники.

На думку експертів, бажаним результатом війни для США повинне бути повне виведення російських військ з України, оскільки будь-що менше створює можливість для подальшого реваншизму, показує диктаторам у всьому світі, що кордони можна змінити силою з мінімальними наслідками, і може залишити багатьох українців у пастці жорстокої російської окупації.

Крім того, надавши Україні повні можливості для перемоги, США продемонструють країнам, які вагаються між прихильністю до Заходу і РФ, що Росія насправді є поганим партнером, а Сполучені Штати та інші демократії є більш надійними, йдеться у звіті.

Більше дослухатися до країн, які розуміють загрози РФ

Окрему увагу укладачі звіту приділяють внеску і досвіду країн, які були під російською окупацією і знають реальну загрозу сусідства РФ — Польщі, Чехії, Угорщини, Словаччини та країн Балтії. Дослідники вважають, що цю експертизу слід ширше використовувати та поставити в пріоритем у НАТО та ЄС для зміцнення колективної оборони.

До цього закликає й експерт Chatam house Джеймс Ніксі, порівнюючи ситуацію сьогодні із тим, як колишня прем'єрка Сполученого Королівства Маргарет Тетчер не хотіла об'єднання розділеної Німеччини, оскільки не розуміла і не знала, як все обернеться.

“Політики не хочуть ризикувати заради суттєвих змін. Їх лякає будь-що, що може похитнути їхній маленький світ. І це, на жаль, створює параліч, незадоволеність і затягування ситуації. Існує проблема на рівні лідерства: бракує людей, які мислять так, як президент Естонії чи президент Фінляндії. Це зовсім інший менталітет. Якщо ви живете в Лісабоні і якщо ви живете в Таллінні, звісно, ви бачите різні картини. Але, на жаль, ми слухаємо Лісабон більше, ніж Таллінн”, — каже він.

Агресія РФ проти України відкрила шлях до перерозподілу впливу у світі

Укладачі звіту радять США використати геополітичні зміни, які викликала російська агресія, на свою користь.

Така можливість, кажуть вони, є в країнах Центральної Азії, на Західних Балканах та на Кавказі. Дослідники закликають США переглянути свої відносини з країнами в цих регіонах з урахуванням нових реалій на місцях, підтримки демократичних рухів і застосування стратегічного тиску, де це необхідно.

Раніше Голос Америки розповідав, що на слуханнях Гельсінської комісії у Конгресі США експерти разом з американськими законодавцями дискутували про те, що можна протиставити підривним операціям Росії на Заході, і як не піддаватися на шантаж Росії щодо України.

Крім цього, у Конгресі США обговорили притягнення до відповідальності Росії за позбавлення українців культурних прав шляхом знищення об’єктів та творів культури. Це має бути окремим пунктом у міжнародних зусиллях, спрямованих на досягнення справедливості щодо розв’язання війни проти України, вважають учасники.

  • 16x9 Image

    Марія Ульяновська

    Журналістка та режисерка документальних фільмів. На Голосі Америки веду програму “Час-тайм”. Розповідаю про російські воєнні злочини, правосуддя, антикорупцію, українську та американську політику. Знімаю людяні історії.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG