Спеціальні потреби

Київ i Ашхабад сперечаються за газ


Україна і Туркменістан намагаються уладнати проблему з газовими боргами. Для цього до Ашхабаду вирушила делегація українських урядовців. Сторони також обоворюють можливість укладення довготермінової угоди про співробітництво в газовій сфері. Такий договір, розрахований на 25 років, як очікують, може бути підписаний у вересні під час візиту туркменського президента до Києва.

У четвер в Ашхабат прибула делегація НАК «Нафтогаз України» на чолі з головою правління компанії Олексієм Івченком. Українські урядовці мають намір продовжити перегововори з керівництвом Туркменістану про погашення Києвом заборгованості за спожитий туркменський газ. Днями з Ашхабаду пролунали звинувачення у «шахрайстві» із розрахунками товарними поставками продукції українських підприємств. Президент країни Сапармурат Ніязов заявив, що Україна не розраховується за спожиті енергоносії. За його даними, сума боргу перед постачальниками сягла майже 600 мільйонів доларів.

Напередодні голова українського уряду Юлія Тимошенко заявила, що проблеми з нерозрахунками за туркменський газ виникли через приватну компанію «РосУкрЕнерго». Саме вона начебто мала проводити розрахунки із Туркменістаном. Служба Безпеки України порушила декілька кримінальних справ проти посадовців компанії. Їх звинувачують у завданні збитків державі на суму понад один мільярд доларів. Керівництво СБУ припукає, що за зловживаннями стояли високопоставлені посадовці Росії та України.

Суперечки навколо оплати за газ виникли й у стосунках із основним його постачальником в Україну – Російською Федерацією. Керівництво російської газової монополії висловило намір підняти з наступного року для українських споживачів ціну до європейського рівня. Крім того Київ звинуватили у крадіжці майже 8 мільярдів кубометрів газу із підземних сховищ.

І хоча переговори щодо ціноутворення ще тривають, український уряд вже заявив про плани підняти ціни на газ та електроенергію для українських споживачів. Тим часом керівництво країни шукає альтернативних джерел постачання енергоносіїв.

Юлія Тимошенко заявила про розробку плану збудувати газопровід для постачання в країну туркменського або іранського палива. Трубу мають протягти в обхід російської території. Розробляються також варіанти участі українських компаній в експлуатації газових родовищ у Туркменістані.

Інше за темою

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG