Спеціальні потреби

Ющенко вирiшив парламент не розпускати


Президент Ющенко вирiшив не розпускати Верховну Раду. Про це стало відомо пізно вчора вночi після парафування сторонами Унiверсалу, що фактично торує шлях до призначення лiдера Партії регiонiв Вiктора Януковича прем`єр-мiнiстром України. Детальніше про це в розмовi Юрiя Гiльтайчука з нашим київським кореспондентом Русланом Дейниченком.

ЮГ: Руслане, протягом довгої для усіх Вас ночі стало відомо, що Президент Ющенко таки розпускати парламент не буде. Що лягло в основу такого рішення?

РД: Ну, як пояснив сам президент приблизно о п`ятiй годинi вечора, напередоднi, вiн хотiв розпустити парламент i власне через те, що не вдалося погодити усi позиції в Унiверсалi. Вiн сказав, що Партiя регiонiв i соціалісти вiдмовилися вчора його пiдписувати i навiть ходять чутки, що був уже готовий проект Указу, який президент був готовий пiдписати, тобто Указ про розпуск Верховної Ради i призначення позачергових виборiв. Але, як сказав президент, близько п`ятої години вечора до нього звернулися представники Партії регiонiв i соцiалiстiв для додаткових консультацій. I ці консультації тривали приблизно до другої години ночі i після яких президент змiнив свою думку i все-таки вирiшив не розпускати парламент. Ось як вiн пояснив свою позицію:

«Було декілька варiантiв вийти з даної ситуації. Кожен iз них політичні наслідки виборiв не змiнював. Україна у своєму виборi має двi полярності i незалежно від того, чи були б повторнi вибори, ми мали б приблизно такий результат».

Президент Ющенко також зазначив, що вважає, що це рішення не розпускати парламент об`єднає країну, об`єднає тих людей, якi голосували за рiзнi політичні сили, тобто Схiд i Захiд, i все-таки президент вирiшив не розпускати парламент.

ЮГ: Так що з цього виходить, що тепер президент Ющенко таки подасть кандидатуру Вiктора Януковича на посаду прем`єр-мiнiстра?

РД: Як зазначив президент, пiд час цих переговорiв, тривалих переговорiв, портфелі не ділили i жоднi кадрові питання не обговорювалися. Тобто говорили тільки про ідеологію, куди рухатиметься Україна. I все ж після закiнчення зустрiчi президент визначився з тим, кого вiн подасть на посаду прем`єра:

«Я прийняв рішення про подання кандидатури Януковича Вiктора Федоровича прем`єр-мiнiстром України. Я розумію, що складність, яка виникає i на Сходi i на Заходi України відносно чинних результатiв виборiв i будь-якої кандидатури прем`єр-мiнiстра».

ЮГ: А Руслане, що відомо про змiст цього Унiверсалу, адже дотепер були досить серйознi розбіжності у деяких питаннях?

РД: Як запевнив президент, курс країни, який вiн проголосив після своєї перемоги на президентських виборах, не зазнає жодних змiн. Вiктор Ющенко сказав, що вдалося погодити усi питання, усi контроверсiйнi питання – це i питання продажу землі, питання вступу до СОТ, НАТО, мови i Єдиного економічного простору. I як сказав президент, практично всi питання будуть в тiй редакції, яка мiститься у його програмi. Щоправда, президент не пояснив, якi механізми контролю за там, щоби урядова коаліція виконувала цю програму. Єдиний варiант, про який говорили оглядачi, це входження у цю коаліцію Нашої України – при чому замість Компартiї. Лише тодi уряд не зможе ухвалювати рішення, якi суперечать положенням Унiверсалу?

ЮГ: Отож цiкаво, як тепер виглядатиме ця правляча коаліція? Чи буде в нiй Наша Україна, i чи вийдуть з неї комуністи?

РД: Питання складу коаліції одне з головних, яке залишилося без відповіді. Президент наполягав, що Універсал – це програма дій нової коаліції i як вiн сказав сьогоднi вночi, Універсал пiдписали Наша Україна, Партiя регiонiв, соціалісти i Юрiй Єхануров як нинiшнiй керівник уряду. I, звичайно, Універсал пiдписав сам президент. Компартiя не пiдписала Універсал i Петро Симоненко, лiдер КПУ, заявив, що в тiй редакції, яка була запропонована президентом, вiн i не пiдпише. Отже, оглядачi припускають, що ймовірно парламентську коаліцію чекає пере форматування, тим більше, що президент згадував, що Універсал об`єднує двi частини України, якi голосували за рiзнi політичні сили, i сподiвається, що коаліція працюватиме стабільно п`ять років. Але президент не вiдповiдав на запитання журналiстiв, якi чекали його до другої години ночі, i сказав, що більше ясності журналісти i взагалi вся Україна отримають уже зранку, тобто у четвер, третього серпня.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG