Спеціальні потреби

Розподіл портфелів знову може стати гарячим питанням


Відразу після оголошення офіційних результатів парламентських виборів, демократичні сили – БЮТ та Наша Україна взялись за обговорення угоди про коаліцію, яку мають підписати під час першого засідання Верховної Ради. Водночас вже зараз експерти та журналісти визначають, хто може зайняти владні крісла у разі помаранчевої колаіції.

Кадри вирішують все – кажуть в Україні. Це старе радянське прислів’я актуальне і зараз, коли коаліції визначаються, хто ж власне виконуватиме їхні програми, написані у високих кабінетах. Розподіл крісел та портфелів – це те, про що до пори до часу не хоче говорити ніхто. Але саме довкола цього виникає найбільше конфліктів всередині самої коаліції.

Отже, чимало людей з так званого помаранчевого табору збирають вдруге увійти у ту саму урядову річку. Окрім неприхованих амбіцій Юлії Тимошенко на прем’єрське крісло там знову чимало вже відомих обличь, тільки цього разу в уряді має бути рівна кількість міністрів від БЮТ, та Нашої України. Тимошенко має контролювати економічний та паливно-енергетивчний блок. Ющенко – всіх силовиків та гуманітаріїв. Відтак з боку БЮТ посісти чільні крісла можуть Олександр Турчинов, його бачать можливим першим віце-перм’єром, Віктор Пинзеник, як міністр фінансів, Сергій Терьохів – міністр економіки, Віталій Гайдук – як паливний віце-прем’єр, Іван Кириленко – як аграрний. Також Юлії Тимошенко має належати і посада міністра Кабінету Міністрів.

Від Нашої України в уряді можуть залишитися міністр оборони Гриценко та міністр іноземних справ Яценюк, хоча його може знову замінити Борис Тарасюк. У такому разі Яценюк може опинитися і на чолі Нацбанку, хоча тією посадою зацікавився і Петро Порошенко.

Мнінітсром внутрішніх справ може стати Юрій Луценко, хоча називають і ще одне прізвище – Геннадій Москаль. На гуманітарного віце-прем’єра претендує молодий, але успішний Юрій Павленко. На місце міністра культури та туризму називають декількох кандидатів, серед них – колишня речниця Президента Ірина Геращенко.

На узгодження позицій у блоків є ще біля двох тижнів, найраніший термін, коли можуть розпочатися парламентські засідання – 30 жовтня.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG