Спеціальні потреби

Україна виконала останню умову необхідну для вступу в СОТ


Україна виконала всі умови для вступу до Світової організації торгівлі. Цю інформацію сьогодні у Києві підтвердив міністр закордонних справ країни Арсеній Яценюк. Урядовець не бачить жодних перешкод для того, щоб Україна стала формальним членом СОТ до кінця року.

Керівник українського МЗС повернувся із Бішкека у піднесеному настрої. Україна підписала останній двосторонній протокол про доступ на ринки товарів і послуг з Киргизстаном. Міністр Яценюк зазначив:

“Ми дійсно завершили переговорний процес. Таким чином останній протокол, який був надзвичайно важливий, Україна підписала. На сьогодні у нас немає перепон для того, щоб до кінця року Україна стала членом Світової організації торгівлі”.

Перговори у Бішкеку були надзвичайно складні, – каже Яценюк – тривали майже дві доби. Водночас він заперечує, що Україна здала позиції і визнала борг перед Киргизстаном. Це могло створити небезпечний юридичний прецедент – інші колишні радянські республіки отримали б підстави вимагати від Києва аналогічних виплат, – пояснює міністр:

“Була тоді єдина рубльова зона і це – як один піджак із різними кишенями. Неможливо за таких обставин розмежовувати ті, чи інші боргові зобов’язання. Тому позиція української сторони залишається незмінною. Жодних міждержавних боргів 1992 – 1993-их років Україна не визнавала, не визнає і не буде визнавати”.

У той же час український уряд надав Киргизстану 27 мільйонів доларів у якості гуманітарної допомоги. Саме таку суму вимагав Бішкек. Інші деталі домовленостей українська сторона не оприлюднює.

Вступ до СОТ може стати важливим зовнішньополітичним досягненням української влади. Адже Київ намагається вступити до організації з 1993-го року. Попри спротив лівих партій, парламент минулого скликання зміг ухвалити майже чотири десятки законів, необхідних для вступу до світового торговельного клубу.

Інше за темою

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG