Спеціальні потреби

Трагедiя на шахтi в Єнакiєвому – першi висновки


Українська урядова комісія оприлюднила попередню версію вибуху на шахті в Єнакієвому. Але головна проблема – це те, що попри закриття шахти, там продовжували видобувати вугілля.

В перший день після аварії перший віце-прем`єр Олександр Турчинов заявив, що під завалами опинилися ремонтники, які проводили роботи на закритій шахті. Однак того ж дня дружини шахтарів прямо в камери казали, що їх чоловіки працювали як шахтарі і добувлаи у шахті вугілля, а не проводили ремонтні роботи.

Сьогодні це прокоментував керівник інформаційного центру Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці і гірничого нагляду Андріан Галач. За його словами, «6 червня був опечатаний скиповий барабан, але в той же час ми перевірили документацію і в скиповому журналі є запис про те, що більше 40 скипів піднімалися після того, коли не мали ніякого права підніматися». Білше того, «є аудіозапис розмови диспетчера з гірниками, які також підтверджують, що був видобуток вугілля».

Чому в закритій дореволюційній шахті на дуже серйозній глибині добували вугілля і хто в цьому винен, має сказати прокуратура. Адже такі дії призвели до того, що шахтарі постійно перебували в небезпеці через відсутнiсть сучасної системи безпеки. В результаті вибух класичний метану призвів до колосальних руйнувань і саме випадковість дозволила таки врятуватися більшості людей, що були в шахті.

Вибух метану стався в центральній частині шахтного стовбура внаслідок того, що на рівні 1000 метрів стався величезний викид породи вугілля і газу. Метан, який легший за повітря, піднявся вгору, і на рівні центру стовбура, ми не виключаємо, що під натиском такого об`єму газу були зірвані муфти, а під час зриву могла виникнути іскра, яка і стала причиною такого масштабного вибуху, – пояснив Олександр Турчинов. Вiн також зазначив, що складність аварії полягала саме і в тому, що «за п`ятдесят років не було таких масштабних руйнувань, і не було того, що сам вибух стався в стовбурі».

На щастя, масштабні руйнування не призвели до масштабних втрат. Поки що загиблою вважють одну людину, 24 вже підняли нагору. І зараз шукають ще 12 людей. Вони на глибині приблизно 550 метрів.

Інше за темою

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG