Спеціальні потреби

І все таки, у ЄС та України більше спільного чи розбіжностей? - 2003-09-12


В Україну завітав комісар з питань розширення Європи Гюнтер Фергойген. Звістка, яку привіз європейський посланець, невтішна: питання про асоційоване членство України у Європейському Союзі на порядку денному не стоїть.

У Києві єврокомісара кілька разів запитували про фразу, яку йому приписують: мовляв, Україна має стільки ж шансів увійти до складу Євросоюзу, що й Мексика – до складу Сполучених Штатів. Гюнтер Фергойген заперечив, що ніколи не говорив нічого подібного. Це дезинформація і повний абсурд, -- сказав він журналістам, -- Україна не Мексика, Євросоюз – не Сполучені Штати. Свій погляд на перспективи європейської інтеграції України комісар з питань розширення Європи мав змогу найповніше викласти загалові під час зустрічі з викладачами та студентами Київського інституту міжнародних відносин. Під час майже годинної промови пан Фергойген віддав належне євроінтеграційним прагненням України, сказав, що Україна завжди була частиною Європи і завжди залишатиметься такою, а також заявив, що стосунки між ЄС і Україною розглядає як першочерговий пріоритет у зовнішній політиці і питаннях безпеки ЄС. (Це, зокрема, підтверджує те, що своє нинішнє турне країнами розширеної Європи пан Фергойген почав з саме України).

Однак відповідь на головне запитання, якої чекали від цього візиту у Києві, єврокомісар привіз негативне. Пункт про асоційоване членство України в ЄС на порядку денному наразі не стоїть, і у спільному Плані дій згадки про асоційоване членство, яке в Україні розглядають як перший крок на шляху повного членства у Євросоюзі – не буде.

“Наша позиція полягає в тому, що ми повинні дотримуватись амбіційного, але водночас і реалістичного підходу”, -- сказав пан Фергойген. За його словами, політику подальшої Європейської інтеграції не можна зводити тільки до питання членства в ЄС. Натомість Європейська Комісія пропонує Україні нову “сусідську політику” на наступні місяці і роки. Її суть, за його словами, полягає в тому, щоб розширювати простір, на якому пануватимуть стабільність, безпека і процвітання. “Розширена Європа”, каже він, діятиме за формулою: “мати все спільне, за винятком внутрішніх установ Євросоюзу”.

У своїй промові європейський дипломат окремо зупинився на питанні “єдиного економічного простору”, угоду про який Україна має намір днями підписати з Росією, Білоруссю і Казахстаном. “Ми розуміємо, сказав він, що Україні необхідно підтримувати високий рівень відносин та економічної кооперації з своїми східними сусідами, але…

“Але тут потрібна обережність: якщо цей Єдиний економічний простір набере форму митного союзу, то це матиме наслідки щодо майбутніх торгових стосунків з Європейським Союзом, наслідки для членства України у Світовій організації торгівлі. Отож надзвичайно важливо, щоб така угода відповідала європейським перспективам вашої країни”, -- сказав Гюнтер Фергойген.

Під час дводенного візиту в Україну єврокомісар зустрічався з найвищими керівниками держави, як також і з лідерами опозиції. Переговори, які він тут провів, стосувалися спільного плану дій, що буде готовий на наступну весну і визначить проекти, що наблизять Україну до ЄС. Про це після завершення перемовин з європейським гостем у Міністерстві закордонних справ повідомив журналістам новопризначений міністр Костянтин Грищенко: “Я вважаю, що перед Україною існує реальна європейська перспектива, вона значною мірою залежить від нас. Для мене було надзвичайно важливим почути від високого представника Європейської комісії, що всі можливості перед нами відкриті.”

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG