Спеціальні потреби

Білий дім вирішив поки не надсилати в Україну цивільних контрактників для обслуговування F-16 – WSJ


Президент України Зеленський виступає перед ЗМІ перед бойовим літаком F-16 після святкування Дня Повітряних Сил України в невідомому місці в Україні. 4 серпня 2024 року. REUTERS/ Валентин Огіренко
Президент України Зеленський виступає перед ЗМІ перед бойовим літаком F-16 після святкування Дня Повітряних Сил України в невідомому місці в Україні. 4 серпня 2024 року. REUTERS/ Валентин Огіренко

Адміністрація Байдена відхилила пропозицію військових направити американських підрядників в Україну для обслуговування західної військової техніки, включаючи реактивні винищувачі F-16.

Про це у п'ятницю пише газета The Wall Street Journal, посилаючись на американських урядовців, які сказали, що пропозицію було відхилено через занепокоєння щодо безпеки.

Кореспонденти газети пишуть, що це питання обговорюється з перших днів війни, але нині воно постає ще гостріше у зв'язку з нещодавнім довгоочікуваним прибуттям F-16 в Україну. Перші шість із обіцяних 80 літаків F-16 прибули в Україну наприкінці липня.

Київ сподівається, що F-16 зможуть перешкодити Росії безперешкодно обстрілювати військову та цивільну інфраструктуру.

Питання про відправлення цивільних контрактників в Україну розглядала Рада національної безпеки, але пропозицію було відхилено за наполягання переважно представників розвідувального співтовариства, які вважають, що зараз це було б занадто ризикованим, повідомили газету офіційні особи, знайомі з дискусією.

Вони при цьому зауважили, що є надія, що європейські країни візьмуть на себе більше відповідальності, зокрема, можливо, відповідальність за обслуговування F-16. Адміністрація США, однак, не виключила, що в майбутньому в Україну будуть надіслані і американські фахівці.

Київ просив західних партнерів допомогти у захисті українського неба протягом понад 2-ох років, але саме технічне обслуговування бойових літаків може виявитися вирішальним для захисту території України, мовиться у статті.

Раніше експерти зауважували, що реактивні винищувачі F-16 є складними машинами, які вимагають висококваліфікованого технічного обслуговування та іншої підтримки. Над кожним винищувачем зазвичай працюють десятки допоміжного персоналу, який у західних арміях набирають переважно з цивільних, додає WSJ.

Без цивільних підрядників, які, зокрема, ремонтуватимуть F-16 і замінюватимуть їхні запчастини, Україні буде важко їх використовувати, пишуть американські журналісти.

Газета нагадує, що у понеділок під час російського ракетного обстрілу Україна втратила свій перший F-16 з відомим пілотом на борту. Поки триває слідство, українські та американські офіційні особи не розголошують причини катастрофи.

Як повідомив Голос Америки з посиланням на Генштаб ЗСУ, під час відбиття російського ракетного удару, було застосовано винищувачі F-16, які "продемонстрували свою високу ефективність, бортовим озброєнням було збито чотири крилатих ракети ворога".

Однак у повідомленні також сказано, що "під час заходу на наступну ціль з одним з літаків... літак зазнав катастрофи, льотчик загинув".

У командуванні Повітряних сил України повідомили, що 26 серпня пілот Олексій Месь загинув "під час відбиття російського масованого комбінованого ракетно-авіаційного удару", він "знищив три крилаті ракети та один ударний БпЛА".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG