Спеціальні потреби

Александер Стубб: Китай міг би зупинити війну в Україні одним телефонним дзвінком


Президент Фінляндії Александер Стубб в день церемонії відкриття Саміту щодо миру в Україні у Швейцарії 15 червня 2024 року. Фото: Reuters/Denis Balibouse
Президент Фінляндії Александер Стубб в день церемонії відкриття Саміту щодо миру в Україні у Швейцарії 15 червня 2024 року. Фото: Reuters/Denis Balibouse

Китай міг би зупинити війну в Україні “одним телефонним дзвінком”. Таку думку висловив президент Фінляндії Александер Стубб у розмові з виданням Bloomberg.

Один телефонний дзвінок президента Сі Цзіньпіна вирішив би цю кризу
Александер Стубб

Стубб вважає, що Росія стала настільки залежною від Китаю у питанні своєї війни проти України, що саме від волі Пекіна залежить продовження чи закінчення цієї війни.

“Один телефонний дзвінок президента Сі Цзіньпіна вирішив би цю кризу”, - сказав Стубб в інтерв'ю Bloomberg від 2 липня.

“Якби він сказав: Час починати мирні переговори, Росія була б змушена це зробити, — додав Стубб. - У них не було б іншого вибору”.

Заяви Стубба відображають позицію багатьох союзників і партнерів України, зокрема Сполучених Штатів та країн “Групи семи”, щодо ролі Китаю у підтримці російської військової промисловості та у сприянні продовженню російської агресії проти України.

Так держсекретар США Ентоні Блінкен неодноразово вказував на невдоволення США та їх союзників тим фактом, що Китай постачає Росії значну частку верстатів та електронних компонентів подвійного призначення, які вона використовує для виробництва зброї для війни в Україні.

Мета Китаю з часом, протягом наступних десятиліть, полягає в тому, що вони хотіли б стати домінантною країною в міжнародній системі - у військовому, економічному, дипломатичному [плані].
Ентоні Блінкен

У своїй промові в Інституті Брукінгса 1 липня Блінкен вкотре нагадав, що, серед іншого, 90% мікроелектроніки, яка надходить до Росії, постачається з Китаю.

Така поведінка Китаю, за його словами, підживлює найбільший виклик безпеці Європи з часів Другої світової війни, що суперечить інтересам Європи як одного з ключових торгових партнерів Китаю.

“Мета Китаю з часом, протягом наступних десятиліть, полягає в тому, що вони хотіли б стати домінантною країною в міжнародній системі - у військовому, економічному, дипломатичному [плані]. Це зрозуміло”, - додав Блінкен.

Своєю чергою китайські офіційні особи заперечили висловлювання фінського президента.

“І Китай, і Росія є незалежними великими державами. Китай не створював українську кризу”, — заявила речниця МЗС Китаю Мао Нін 3 липня на брифінгу в Пекіні, цитує Bloomberg.

“Ми завжди будемо стояти на боці миру та діалогу, підтримувати комунікацію з відповідними сторонами, включаючи Росію, і відігравати конструктивну роль у політичному врегулюванні кризи”, - зазначила речниця китайського МЗС.

Від початку війни в Україні Китай намагався представити себе як нейтральну сторону.

Водночас Китай та Росія продовжують будувати “партнерство без обмежень”. За підрахунками Bloomberg, частка загального торгового обороту Росії, яка припадає на Китай, збільшилася з 19% у 2021 році до 28% у 2023 році.

За той самий період частка Європейського Союзу у загальному обсязі торгівлі з Росією скоротилася з 36% до 17%.

У спілкуванні з Bloomberg Стубб також висловив думку, що Китай міг би виграти від припинення “агресивної та колоніальної війни” Росії в Україні.

“Він повинен захищати міжнародні правила, які пов’язані з територіальною цілісністю та суверенітетом”, – зазначив Стубб. – “Це є правильна річ. І це також продемонструвало б лідерство Китаю”.

Єдине, що розуміє Росія, — це сила. І тому, що більше ми зараз зможемо допомогти Україні, тим швидше ми закінчимо війну
Александер Стубб

Фінський президент також висловився проти підштовхування України до припинення вогню та переговорів з Росією на даний час. Натомість він закликав партнерів України посилити підтримку Києва, а також конкретизувати ймовірний шлях України до членства в ЄС та НАТО.

“Зараз не може бути й мови про те, щоб наполягати на припиненні вогню, потрібні справжні мирні переговори”, — сказав Стубб.

“Єдине, що розуміє Росія, — це сила. І тому, що більше ми зараз зможемо допомогти Україні, тим швидше ми закінчимо війну”, - наголосив президент Фінляндії.

Стубб вважає, що Європа має перевести свою економіку на військові рейки, а також приділяти більше уваги виробленню методів протистояння гібридній війні Росії, включно з кібератаками, глушінням системи GPS, порушеннями повітряного простору та перетворення нелегальної імміграції на зброю.

“Те, що Росія намагається зробити за допомогою гібридних атак, це змусити нас надмірно реагувати або реагувати інакше, — зазначив Стубб в інтерв’ю. – Якщо ви заперечуєте це або не приділяєте цьому увагу, то думаю, що Росія просто продовжить це робити”.

“Фінляндія зараз є геополітично та геостратегічно однією з найважливіших країн Європи, тому що ми щойно подвоїли наш кордон НАТО з Росією. Багато людей розраховують на нас”, - підсумував фінський президент.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Збори для України у британському графстві Норфолк. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:33 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG