Спеціальні потреби

Чому росіяни не воюють за Курськ і що це означає для української операції - аналіз


Колона російських військ в Суджанському районі Курської області Росії. Фото: Прес-служба Міноборони РФ /AP
Колона російських військ в Суджанському районі Курської області Росії. Фото: Прес-служба Міноборони РФ /AP

Протягом трьох тижнів українські війська перебувають на російській території, але у Кремлі удають, що не помічають проблеми.

Як пояснює агентство AP, це може пояснюватися тим, що Кремлю бракує ресурсів, аби вибити українців з Курщини, а ще в Москві не вважають це пріоритетом.

"Путін зосереджений на колапсі української держави, і це, на його думку, зробить нерелевантним будь-який контроль територій", – вважає Тетяна Станова з Центру Росії та Євразії Карнеґі, яка пояснює цими міркуваннями відмову Росії перекидати свої війська з Донеччини для звільнення Курської області.

Російська дослідниця також відзначає, що пропаганді вдається відвернути увагу росіян від неспроможності влади повернути території під свій контроль, і звернути її на ту допомогу, яку влада надає евакуйованим. Таким чином, каже вона, Кремлю вдається уникнути обурення росіян через неспроможність влади їх захистити та викликати ще більше ненависть до українців та Заходу загалом.

Також оглядачі зазначають, що аби вибити українські сили, які оцінюють в 10 тисяч військових, Путіну потрібно десь взяти щонайменше стільки ж війська. Він не хоче використовувати призовників через побоювання протестів, а з Донбасу він не хоче перекидати війська, бо вони потрібні йому для взяття ключового для них міста в області – Покровська.

Операцією в Курській області, яка, за словами президента України Володимира Зеленського, має стати "буферною зоною", щоб зменшити ризики для українських територій, Київ завдав репутаційних втрат Кремлю, зазначають оглядачі, але він також ризикує, вивівши з Донбасу найбільш боєспроможні частини. Щоб їх утримувати й забезпечувати, буде потрібна складна логістика, яка може стати ціллю для російських військ.

Тому оглядачі кажуть, що перевага в Курській області може виявитися тимчасовою – допоки неповоротке російське керівництво не оговтається і не вирішить, що на цей виклик потрібно реагувати.

Операцією в Курську українці намагаються перехопити ініціативу у війні, яка протягом багатьох місяців перебувала у глухому куті. Так коментує цілі України колишній міністр оборони США Марк Еспер в інтерв'ю CNN.

На його думку, метою української сторони є не лише зганьбити Путіна та відтягнути російські війська з Донеччини. Київ, каже він, дійсно має далекосяжну мету – використати цю територію в майбутніх можливих переговорах з Росією.

Курська операція заважає схиляти Україну до переговорів – Волт

Оглядач часопису Foreign Policy та професор міжнародних відносин Гарвардського університету Стівен Волт вважає, що неочікувана операція Києва досягла короткострокового успіху, але, на його думку, у далекій перспективі вона принесе більше проблем для Києва, ніж користі. Адже при утриманні цих територій українські війська можуть зазнати великих втрат, яких вони не можуть собі дозволити.

Також, на думку Волта, Києву навряд чи вдасться справити враження на союзників, щоб вони дали більше допомоги.

"Було б величезною помилкою робити висновок, що нещодавні успіхи на Курському фронті означають, що додаткова допомога Заходу дозволить Україні повернути собі Донбас чи Крим", – каже аналітик.

Тому, на його думку, доля України визначатиметься насамперед тим, що відбувається в Україні, а не Курською операцією. Тоді як на власній території Україна по трохи поступається територією.

І тут він переконаний, що успіх України у Курську не повинен відвертати увагу Заходу від підштовхування України до переговорів.

"Нещодавній військовий успіх України слід розглядати як можливість почати серйозні переговори про припинення вогню, а не як привід для продовження дорогої війни, яку Україна може пережити, але навряд чи виграє", – вважає Волт.

З іншого боку, американський генерал у відставці Бен Годжес вважає, що на тлі повідомлень про те, що українські війська просуваються у Брянську та Білгородську область, збільшуючи радіус досяжності своєї зброї, Курська операція – це лише початок.

"Коли я думаю про загальний контекст, я є під більшим враженням від того, що українцям вдається досягти", – каже генерал у відставці в інтерв'ю подкасту Silicon Valley, присвяченому Україні.

Він наголошує, що одночасно із захистом свого тилу, українським військам вдається вражати аеропорти та нафтові сховища на російській території, російську нафто-газову інфраструктуру, "що має не лише економічний, але і психологічний ефект".

Тому, на його думку, українці мають в планах значно більше. Наприклад, використати російську територію для розширення свого плацдарму та підготувати його до перебазування туди власної далекобійної зброї, або щоб обміняти потім ці території на ті, які росіяни захопили в Україні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG