Спеціальні потреби

Без переваги ЗСУ в повітрі, війну виграє Росія – американські генерали. Новий звіт радить змінити стратегію


Пілот ВПС України біля штурмовика Су-25 на сході України. AP Photo/Libkos
Пілот ВПС України біля штурмовика Су-25 на сході України. AP Photo/Libkos

Щоб вийти з глухого кута війни, Україні потрібна ефективна авіація, а також навчання ведення бою, які б дозволили рішуче її використовувати.

Таку заяву озвучив генерал-лейтенант Повітряних Сил США у відставці Девід Дептула під час зустрічі американських генералів, присвяченій фаховому звіту щодо можливих шляхів посилення українських позицій у протистоянні російській війні.

Згаданий звіт констатує: “Є абсолютна необхідність переваги в повітрі для досягнення вирішальної перемоги у війні”.

Крім того, автори звіту вважають: Росія отримала перевагу завдяки обмеженням щодо використання Україною зброї, наданої США.

Зосередитися на перемозі замість уникнення щоденних поразок

Сам генерал Дептула нещодавно відвідав Україну, де консультував військове керівництво стосовно стратегії, особливо через призму авіації.

“Підхід, здебільшого зосереджений на землі, призвів до жорстокої боротьби на виснаження — такої, при якій чисельно перевагу отримує Росія”, – кажуть в Інституті аерокосмічних досліджень імені Мітчелла, котрий і зібрав відомих американських генералів на розмову 2-го липня.

Настав час почати зосереджуватися на тому, як виглядає перемога, а не просто уникати щоденних поразок
Звіт авіаційних експертів

Натомість військово-повітряні сили, переконані учасники зустрічі, могли б забезпечити Україні перевагу, необхідну для перемоги над росіянами, прориву їхніх лінії фронту та зміни ходу війни.

“Настав час почати зосереджуватися на тому, як виглядає перемога, а не просто уникати щоденних поразок”, – закликали організатори зустрічі.

Вони також наголосили, що українські повітряні сили роками живуть в умовах недостатніх ресурсів і можливостей, через що стикаються із труднощами встановлення бажаної переваги в повітрі.

Без такої переваги, констатують американські воєнні експерти, війну, базовану на виснаженні, виграє сторона, яка має чисельніший бойовий особовий склад і більше матеріальних засобів — Росія.

Автори звіту запропонували шляхи, якими Україна могла б провести інтегровану повітряно-наземну кампанію, щоб забезпечити перевагу в повітрі, посилити свою армію на полі бою та повернути захоплені Росією території.

В Інституту Мітчелла стверджують, що йдеться про “нове мислення та політичні пропозиції” щодо відповіді на нові виклики безпеки та аерокосмічної потужності 21 століття.

“Ключовим уроком на сьогодні є абсолютна необхідність переваги в повітрі для досягнення вирішальної військової переваги”, – каже генерал Дептула про підсумки звіту, співавтором якого він є.

Це дало б українським силам захист від атак ворога, а також свободу атакувати самим.

Ні, ми не надаємо Україні всього для перемоги – Філіп Брідлав

На думку Дептули, обмеження для України стосовно ударів по Росії, які були частково послаблені нещодавно, повинні бути негайно зняті повністю.

“Мені ще не доводилося бути свідком гри футбольної команди, яка коли-небудь перемагала, граючи лише в обороні, і їй не дозволялося перетинати лінію 50 ярдів [розмежувальна лінія посередині поля у американському футболі, – ред.] на територію команди суперника”, – додав генерал.

Україні, наголошує він, потрібні системи озброєння та боєприпаси в кількості, достатній для досягнення стратегічних успіхів у бойовому просторі, та, зокрема, для інтегрованого підходу боротьби з землі та з повітря.

Позицію щодо необхідності скасування обмежень підтримав і колишній верховний командувач військ НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав.

Він, зокрема, заперечив твердження Білого дому, ніби Україні надано все необхідне для перемоги:

Ми не надаємо Україні все необхідне
Філіп Брідлав

“Нещодавно люди з Білого дому, зокрема, Джон Кірбі, публічно сказав, що ми даємо Україні все, що їй потрібно для перемоги. Я не можу погодитися з Джоном. Раніше він працював зі мною і для мене, і я його добре знаю, але зараз він займає політичну позицію, і озвучує політичні послання. Ні, ми не надаємо Україні все [необхідне, – ред.]”.

На запитання від журналіста, яка зброя могла б стати “панацею” для України у боротьбі проти Росії, генерал сказав, що насамперед варто було б зняти будь-які обмеження на використання вже наданої зброї.

Щоб Україна, таким чином, не мусила чекати, “поки російські війська перетнуть кордон … поки Росія почне вогонь або нападу, перш ніж відповісти”.

Допомогла б, на його думку, і зброя більшого радіуса дії – для ураження військових цілей у глибині Росії.

F-16 та безпілотники – складові переможної стратегії

Генерал Брідлав вкотре наголосив і про необхідність винищувачів F-16 для отримання Україною шансу на перемогу. При цьому, каже він, Україні слід “вивести свою доктрину за межі історичної радянської основи, що схильна розглядати авіацію як продовження наземних сил”, а керівництво українських Повітряних сил повинно бути включено до складу Генштабу ЗСУ.

“Щоб забезпечити перевагу в повітрі у той час і в тих місцях, які вона вибере, Україна повинна змінити свою історичну доктрину і провести інтегровану кампанію “повітря-земля”. Лише завдяки такій інтеграції, яка створює синергію між наземними та повітряними операціями, Україна може сприяти посиленню своєї армії на полі бою”, – йдеться у звіті.

Ще одним співавтором цього документу став Крістофер Боуї, ексзаступник директора зі стратегічного планування штабу авіації США, який свого часу долучився до розробки структури сил ВПС США та планування на випадок непередбачених обставин тощо.

Він наголосив на важливості безпілотників у сучасній війні на прикладі українського успішного досвіду їхнього застосування і зауважив:

“Це те, з чим нам доведеться мати справу в США, і я не знаю, чи повністю ми розуміємо зараз, що це означає для майбутнього”.

Генерал Філіп Брідлав нагадав, як українці у 2022 році “знову і знову благали” світ: “Закрийте небо”, а штаб-квартири НАТО розробляли варіанти, як це зробити.

“Сьогодні я хотів би звернути увагу на те, що більшість варіантів, які ми тоді запропонували, були відхилені. Їх вважали занадто провокаційними “повідомленнями” Путіну, що могли б призвести до ще потужнішого вторгнення”, – поділився Брідлав.

Жінка тримає постер із написом "НАТО, закрий небо" під час демонстрації у Парижі, Франція, 5 березня 2022 р. AP Photo/Francois Mori
Жінка тримає постер із написом "НАТО, закрий небо" під час демонстрації у Парижі, Франція, 5 березня 2022 р. AP Photo/Francois Mori

Натомість бойовий генерал каже, що все сталося якраз навпаки.

“Чесно кажучи, я думаю, що якраз те, чого ми не робили, призвело до широкомасштабного вторгнення", – каже Брідлав, порівнюючи ситуацію в 2014 та 2022 році.

"Ми ніколи не дізнаємося [достеменно, - ред.]. Але очевидно, що страх переважав, і я думаю, що оскільки ми не вжили жодних дій [на початку війни у 2014 року, – ред.], то цим ми послали сигнал. Ми почали говорити ще у 2014 році про дві речі, яких ми найбільше боялися у США, а саме – ядерні загрози і потенційне залучення [американських військ] до конфлікту в Європі", – пояснює генерал слабкість західної позиції.

Найдієвіша зброя Путіна

Найдієвішою зброєю Путіна генерал Брідлав назвав саме залякування:

“Ми постійно чуємо ядерні погрози. Росія виголошує їх приблизно кожні 7-8 днів. Ми постійно чуємо про розширення війни. Росія згадує про це приблизно кожні 7-14 днів. І, до речі, близько половини цих повідомлень містять такі застереження. Тож кампанія залякування Путіна є його найдієвішою зброєю”.

Не меншою за впливом зброєю Росії генерал назвав дезінформацію.

Крім того, Брідлав застерігає, що союзники, завданням яких є стримування агресії Росії, самі “майже повністю стримані”, тоді як, починаючи з військового коледжу, фахівців військової справи вчать: "Стримуйте свого ворога. Не дозволяйте йому стримувати вас. Прагніть проявляти ініціативу та підтримувати володіння нею".

Ми насправді не беремо на себе ініціативу проти Росії
Філіп Брідлав

"Натомість це нас стримують, і це ми реагуємо на те, що ініціює Росія. Ми насправді не беремо на себе ініціативу проти Росії”, – застерігає Брідлав.

Генерал закликає: “Ми на Заході повинні бути нестримними. Нам потрібно мати моральну мужність, щоб вирішити це”.

Уроки “Бурі у пустелі”

Учасники розмови про стратегію, необхідну для перемоги, згадали досвід операції “Буря в пустелі”. У той час Багдад мав потужну систему ППО, мабуть, потужнішу, ніж Ханой у часи В'єтнамської війни та Москва під час Холодної війни, каже Брідлав. Але попри це саме авіація багатонаціональних коаліційних сил на чолі з США змогла перемогти Ірак, що окупував сусідній Кувейт.

Потужна повітряна кампанія величезного масштабу із бомбардування військових об'єктів Іраку (було задіяно понад 1000 бойових літаків) дозволила розбомбити іракські воєнні об’єкти та забезпечила успіх подальшого наступу наземних сил, що за 4 доби звільнили територію Кувейту від окупантів.

Це, каже Брідлав, підкреслює важливість придушення протиповітряної оборони противника та креативних способів зробити це, особливо в сучасному світі з кіберспроможностями, спецопераціями та багатьма іншими засобами.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Вибори у Великій Британії. Чи переможе опозиція? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:11 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG