Спеціальні потреби

Китайська риторика та матеріальна підтримка Москви “не складаються докупи”. Блінкен не вірить щирість Китаю у прагненні миру в Україні


Держсекретар США Ентоні Блінкен вітає міністра закордонних справ Китаю Ванf Ї перед зустріччю 27 вересня 2024 року в Нью-Йорку. (Фото: Хезер Халіфа / AFP)
Держсекретар США Ентоні Блінкен вітає міністра закордонних справ Китаю Ванf Ї перед зустріччю 27 вересня 2024 року в Нью-Йорку. (Фото: Хезер Халіфа / AFP)

Державний секретар США Ентоні Блінкен під час зустрічі з міністром закордонних справ Китаю Ваном Ї у п'ятницю 27 вересня в Нью-Йорку поставив під сумнів щирість Китаю у прагненні досягти миру в Україні.

Коли Пекін каже, що, з одного боку, він хоче миру, він хоче бачити кінець конфлікту, але з іншого боку дозволяє своїм компаніям вживати заходів, які насправді допомагають Путіну продовжувати агресію, це не складається докупи
Ентоні Блінкен

Блінкен вчергове висловив глибоку стурбованість США щодо матеріальної підтримки Китаєм оборонно-промислового комплексу Росії, зазначивши, що вона “не складається докупи” з розмовами й закликами Пекіна про мир.

“Коли Пекін каже, що, з одного боку, він хоче миру, він хоче бачити кінець конфлікту, але з іншого боку дозволяє своїм компаніям вживати заходів, які насправді допомагають Путіну продовжувати агресію, це не складається докупи”, – заявив Блінкен на пресконференції.

Держсекретар запевнив, що США не припинять висловлювати Китаю свої занепокоєння щодо підживлення російської “воєнної машини”, й попередив, що Вашингтон може запровадити додаткові санкції проти Пекіна за такі дії.

“Наш намір не полягає в тому, щоб відокремити Росію від Китаю. Їхні відносини – це їхня справа”, – зазначив Блінкен.

“Але тією мірою, якою ці відносини передбачають надання Росії того, що їй потрібно для продовження цієї війни, це проблема для нас, і це проблема для багатьох інших країн, особливо в Європі”, — додав дипломат.

За його словами, близько 70 відсотків верстатів і 90 відсотків мікроелектроніки, які імпортує Росія для виробництва військової техніки, включаючи ракети, боєприпаси та бронетехніку, надходить з Китаю та Гонконгу.

Відтак, “тиснути на Іран, Північну Корею та Китай... [щоб вони] припинили надання зброї, артилерії, техніки та іншої підтримки” Росії, за словами Блінкена, має вирішальне значення для досягнення тривкого миру в Україні.

Китай завжди відкрито і відверто "виступав за мир і діалог" – Ван

Своєю чергою Ван Ї заявив Блінкену під час зустрічі, що позиція Китаю щодо “конфлікту” в Україні є “відкритою та відвертою, завжди виступаючи за мир і діалог та працюючи над політичним рішенням”, йдеться в заяві МЗС Китаю від 28 вересня, яку цитує агентство Reuters.

“Сполучені Штати повинні припинити дискредитувати Китай та підкидати докази, накладати санкції без розбору та використовувати це [війну в Україні]... для створення розбіжностей та заохочення конфронтації між різними таборами”, — процитовано слова Вана у заяві.

Китай неодноразово заявляв, що не постачає зброю Росії безпосередньо, й має право на нормальні економічні відносини з Москвою, там часом як США та їх союзники безпосередньо постачають зброю Україні.

Росія бореться за завоювання. Україна бореться за виживання. Якби країни перестали підтримувати Росію, вторгнення Путіна скоро закінчилося б. Якщо країни перестануть підтримувати Україну, Україна може скоро перестати існувати
Ентоні Блінкен

Блінкен раніше прокоментував такі заяви, зазначивши, що Україна захищається від агресії, тим часом як Росія є агресором, відтак зазначені порівняння не є доречними.

“Дехто може запитати, як Сполучені Штати чи будь-яка інша країна, яка допомагає Україні захищатися, можуть критикувати країни, які надають військову підтримку Росії. Є глибока різниця. Росія – агресор. Україна – жертва. Росія бореться за завоювання. Україна бореться за виживання. Якби країни перестали підтримувати Росію, вторгнення Путіна скоро закінчилося б. Якщо країни перестануть підтримувати Україну, Україна може скоро перестати існувати”, – сказав Блінкен.

Раніше цього тижня Білий дім і Європейський Союз заявили, що вони глибоко стурбовані повідомленням Reuters про те, що Росія створила в Китаї збройову програму для розробки та виробництва ударних безпілотників великої дальності для використання у війні в Україні, про яку раніше повідомляв Голос Америки.

Ван Ї відмовився коментувати повідомлення Reuters, коли його запитали про це в штаб-квартирі ООН 27 вересня ще до зустрічі з Блінкеном.

Тим часом попри опозицію з боку України, США та інших країн, Китай та Бразилія 27 вересня оголосили про створення платформи “Друзів миру” на події, яку також відвідали представники понад 10 країн, переважно так званого “Глобального півдня”, включно з Південною Африкою та Туреччиною. До них також приєдналася Угорщина.

Платформа базуватиметься на китайсько-бразильській мирній пропозиції, яку неназвані представники українського уряду раніше схарактеризували як таку, що має за мету “запобігти програшу Росії”.

Президент України Володимир Зеленський у своїй промові на ГА ООН розкритикував цю пропозицію, назвавши її “половинчастою”, як повідомляв раніше Голос Америки.

“Коли китайсько-бразильський дует переростає у хор голосів – із кимось в Європі, кимось в Африці – і вони пропонують щось альтернативне справедливому миру, то постає питання: яким є їхній справжній інтерес?” – заявив Зеленський 25 вересня.

“Кожен має розуміти: ви не зміцните свою силу коштом України, – додав він. – Коли хтось пропонує альтернативні, половинчасті плани врегулювання, так звані набори принципів, це не лише ігнорує інтереси та страждання українців, ігнорує реальність, але також дає Путіну політичний простір продовжувати війну”.

Своєю чергою заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл зазначив раніше цього місяця, що виклики, які для США становить Китай, перевищують показники холодної війни.

Він також заявив Конгресу США, що матеріальна підтримка Китаєм військових зусиль Росії “походить із самого верху”, й додав, що США не одразу повністю зрозуміли “абсолютну інтенсивність взаємодії” між президентом Росії Володимиром Путіним і президентом Китаю Сі Цзіньпіном.

У статті використано матеріали агентств Reuters та AFP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG