Спеціальні потреби

Фінляндія закликає Китай “закінчити війну в Україні”, Литва застерігає, що ціна за участь Пекіна буде зависокою


Президент Фінляндії Александер Стубб заявив: “Чим більше ми зараз підтримуємо Україну, тим швидше закінчиться війна”. Lehtikuva/Vesa Moilanen via REUTERS
Президент Фінляндії Александер Стубб заявив: “Чим більше ми зараз підтримуємо Україну, тим швидше закінчиться війна”. Lehtikuva/Vesa Moilanen via REUTERS

Президент Фінляндії Александер Стубб заявив, що Китай має ключ до припинення війни в Україні, оскільки “Росія тепер є васальною державою Китаю”. Водночас міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс вважає, що “ціна за участь Китаю буде набагато вищою, ніж будь-хто готовий заплатити”.

Китай має ключ до припинення війни в Україні
Александер Стубб

Стубб озвучив позицію щодо потенційної спроможності Китаю зупинити війну у розмові з виданням Bloomberg, як повідомляв Голос Америки, а також у інтерв’ю The Wall Street Journal.

Фінляндія, яка торік приєдналася до НАТО і має найдовший кордон з-поміж країн альянсу з Росією, прагне, щоб Китай відіграв більшу роль у пошуку дипломатичного рішення, наголошує WSJ.

Газета також стверджує, що заява фінського президента звучить зокрема з огляду на те, що європейські уряди “готуються до другої адміністрації Дональда Трампа та дедалі більше стурбовані тим, що Вашингтон може відмовитися від зобов’язань щодо європейської безпеки, щоб зосередитися на стримуванні Китаю”.

Натомість Ландсбергіс каже: “Я завжди вважав, що це європейська війна, і тому Європа та її союзники повинні допомогти Україні виграти її.

Він також наголосив, що вже “зрозуміло” – “Китай допомагає Росії”. Тому ціна за участь Китаю буде набагато вищою, ніж будь-хто готовий заплатити, каже він.

Звертаючись по допомогу до Китаю, особливо зараз, коли зрозуміло, що вони допомагають Росії, ми повинні розуміти, що ціна за участь Китаю буде набагато вищою, ніж будь-хто готовий заплатити
Габріеліус Ландсбергіс

“Президент Сі Цзіньпін тримає ключі до мирного вирішення цього конфлікту, оскільки він займає таку владну позицію, — сказав Стубб. – Ми на Заході, навіть Сполучені Штати, не можемо цього зробити. Все, що ми можемо зробити, це забезпечити Україну зброєю, щоб вона не програла війну”.

Китай поки що утримується від постачання летальної зброї Росії, але він захищає Москву дипломатичним шляхом, водночас надаючи Росії вихід для торгівлі та придбання сучасних технологій, у тому числі товарів подвійного призначення, нагадують у WSJ.

“Без Китаю Росії було б набагато важче вести цю війну, але це не неможливо”, — прокоментував виданню WSJ Олександр Габуєв, фахівець із китайсько-російських відносин і директор Євразійського центру Карнегі Росії в Берліні.

Китай розуміє, що Путін абсолютно одержимий цією війною
Олександр Габуєв

“Китайці розуміють, що у них є важелі впливу, але вони не впевнені, що ці важелі достатньо великі, щоб війна припинилася, якщо вони припинять свою підтримку. Вони розуміють, що Путін абсолютно одержимий цією війною”, – каже експерт.

“Усім моїм американським друзям я кажу: послабте тон, знайдіть рішення, співпрацюйте… Я смиренно рекомендую Сполученим Штатам залишити Європу своїм головним центром безпеки. Якщо вони хочуть знайти якусь противагу китайській силі, єдиний шлях, яким вони можуть це зробити, — через Європу”, – сказав Стубб, який колись навчався в Південній Кароліні і називає себе “запеклим проамериканцем”.

Президент Фінляндії також додав, що кінцевою метою Путіна залишається відновлення Росії до її імперських кордонів 19 століття. А першим кроком до цього було б русифікувати Україну.

Фінський президент також заявив: “Чим більше ми зараз підтримуємо Україну, тим швидше закінчиться війна”.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG