Спеціальні потреби

Данія збільшує допомогу Україні - інвестиції в САУ "Богдана", підготовка медиків, підтримка шкіл


Міністр оборони Данії Троелс Лунд Поульсен. Фото: Ritzau Scanpix/Ida Marie Odgaard/via REUTERS
Міністр оборони Данії Троелс Лунд Поульсен. Фото: Ritzau Scanpix/Ida Marie Odgaard/via REUTERS

Данія передала Україні понад 45 мільйонів доларів, які, серед іншого, профінансують виробництво українського озброєння. Про це повідомив у соцмережах міністр оборони України Рустем Умєров.

“Перші 40.7 млн євро з пакета допомоги від Данії в українське виробництво вже на рахунках Міноборони. Це важливий крок для зміцнення нашої обороноздатності, адже Данія виділила загалом 50€ мільйонів на виробництво 18 новітніх артилерійських і, головне, українських САУ “Богдана”, - написав Умєров у мережі Facebook.

Богдана — 155-мм українська самохідна артилерійська установка. Збройні сили країни офіційно прийняли її на озброєння у 2023 році.

Український військовослужбовець поруч із самохідною гаубицею "Богдана" українського виробництва на позиціях поблизу Бахмута. Липень 2023 року Фото: AP/Євгеній Малолєтка
Український військовослужбовець поруч із самохідною гаубицею "Богдана" українського виробництва на позиціях поблизу Бахмута. Липень 2023 року Фото: AP/Євгеній Малолєтка

Рустем Умєров закликав інші країни наслідувати приклад Данії та інвестувати в українську оборонну промисловість.

На минулих вихідних, 13-14 вересня, в Україні перебував міністр оборони Данії Троелс Лунд Поульсен. За повідомленням Міноборони Данії, він відвідав ключові українські оборонні заводи, куди Данія планує інвестували в рамках допомоги ЄС.

Міністр оборони Данії
Міністр оборони Данії

“Це все ще важливо, але вже недостатньо просто надсилати Україні військові пожертви. Паралельно потрібно інвестувати безпосередньо в оборонну промисловість України. Ми зробили це, коли кілька місяців тому інвестували у виробництво 18-ти гаубиць “Богдана”. Мені дуже приємно, що Європейська комісія визнає так звану данську модель і заохочує інші країни-члени також інвестувати безпосередньо в українську оборонну промисловість”, – сказав тоді міністр оборони Данії Троелс Лунд Поульсен.

За даними Міноборони Данії, вони вже виділили майже 200 млн доларів на підтримку українських оборонних закупівель, зокрема на закупівлю озброєння українського виробництва. Данія також має намір передати на оборонну промисловість України понад 440 млн доларів із заморожених російських активів в рамках механізму надходжень ЄС.

19 вересня офіс Програми розвитку ООН (ПРООН) повідомив, що 15 українських медиків з усієї України пройшли інтенсивний курс навчання в Данії.

У програмі навчання, яку вони проходили в клініці Sahva у Копенгагені, вони освоювали передові методи реабілітації жертв вибухонебезпечних боєприпасів.

“Ця ініціатива гарантує, що жертви конфлікту отримають найвищий можливий рівень догляду, а також це зміцнює наше партнерство з Україною та ПРООН”, – заявив по завершенню тренувань регіональний менеджер клініки Sahva Расмус Сільвест Мортенсен.

“Знання та навички, які ми отримали під час тренінгу, вже за тиждень запрацюють на результат в українських реабілітаційних центрах”, - сказала Олена Долинна, завідувачка реабілітаційного центру Вінницької обласної клінічної психоневрологічної лікарні.

А лікар-фізіотерапевт 4-ї Дніпровської міської клінічної лікарні Михайло Кочетков назвав навчання в Данії впровадженням “нових стандартів реабілітаційних послуг” в Україні.

“Цей тренінг, без перебільшення, один із найкращих, які я відвідував. … Це було настільки практичним, що я зможу застосувати знання та навички майже одразу після повернення в Україну. Це не просто навчання – це крок до нового стандарту реабілітаційних послуг у нашій країні”.

Крім того, раніше цього тижня представники Міжнародної організації з міграції ООН з послом Данії в Україні відвідали Миколаїв, де обговорити подальшу співпрацю із допомоги переселенцям та мешканцям прифронтових територій. Завдяки фінансуванню від Данії МОМ відремонтувала 20 бомбосховищ у школах Миколаєва, щоб допомогти забезпечити безпечніший навчальний процес”, - мовиться у заяві організації.

Допомогу Україні обговорив також посол Данії у США з конгресменом від Республіканської партії Браяном Фіцпатріком. Про це дипломат написав у мережі Х: “Дякую, конгресмене Фіцпатріку, за ваше лідерство в питаннях допомоги Україні та в трансатлантичних відносинах. Сьогодні ми погодилися, що будемо продовжувати підтримувати народ України. Ми також обговорили подальші можливості ще міцніших економічних зв’язків між штатом Кістоун (Пенсильванія) і Данією!”

"Данію та США пов’язує непохитна відданість демократичним цінностям і спільним принципам", - зазначив про зустріч конгресмен Фіцпатрік.

"В час незаконного вторгнення Путіна в Україну Данія продемонструвала яскраве лідерство та солідарність, твердо стоячи на захисті демократії. Їхнє нещодавнє зобов’язання передати Україні 19 винищувачів F-16 є прикладом рішучості зміцнювати НАТО та підтримувати союзників у ці критичні часи. Сполучені Штати разом з усіма волелюбними націями повинні продовжувати твердо захищати наші спільні ідеали", - сказав американський законодавець, який є членом Групи підтримки України в американському Конгресі.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG