Спеціальні потреби

Країни ЄС попереджають МВФ про репутаційні ризики в разі відновлення співпраці з Росією


Підписанти листа – Польща, Литва, Латвія, Естонія, Данія, Фінляндія, Швеція, Норвегія, Ісландія – висловлюють глибоке невдоволення планами МВФ
Підписанти листа – Польща, Литва, Латвія, Естонія, Данія, Фінляндія, Швеція, Норвегія, Ісландія – висловлюють глибоке невдоволення планами МВФ

Міністри фінансів Польщі, північноєвропейських країн та країн Балтії надіслали листа керівниці Міжнародного валютного фонду Крісталіні Георгієвій із попередженням про репутаційні ризики для МВФ, який збирається відправити місію до Москви у жовтні. Про це Радіо Свобода розповіли дипломати, які обізнані з ситуацією, але не уповноважені давати коментарі ЗМІ.

Підписанти листа – Польща, Литва, Латвія, Естонія, Данія, Фінляндія, Швеція, Норвегія, Ісландія – висловлюють глибоке невдоволення планами МВФ та наполягають, що такий крок зробить Міжнародний валютний фонд першою великою міжнародною фінансовою установою, яка відновить співпрацю з російською владою після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Автори листа наполягають, що країна-агресор не повинна мати доступу до частки глобальних суспільних благ, які пропонують міжнародні інституції, як-от високоякісні поради МВФ для країни щодо макроекономічної та фінансової політики. Та й наданим від уряду РФ фінансовим даним не можна буде довіряти, вважають представники дев’яти країн, які підписали звернення до Міжнародного валютного фонду.

Міністерство закордонних справ України 5 вересня висловило занепокоєння повідомленнями про те, що Міжнародний валютний фонд планує відновити співпрацю з Росією і направити місію до Москви.

4 вересня на сайті МВФ було оприлюднене повідомлення про те, що місія фонду відвідає Росію для обговорення «економічного розвитку і політики країни». Як заявила постійна представниця МВФ в Росії Аннетт Кіобе, команда фонду проводитиме віртуальні дискусії з 16 вересня, а потім вирушить до країни для особистих зустрічей.

Це може бути перша місія МВФ до Росії від початку її повномасштабного вторгнення в Україну.


Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG