Спеціальні потреби

Треба бути сміливими і дати Україні запрошення на членство в НАТО. Експерти про “план перемоги”


Фото: президент України Володимир Зеленський під час виступу у Брюсселі, Reuters
Фото: президент України Володимир Зеленський під час виступу у Брюсселі, Reuters

Запрошення для членства України в НАТО – нелегке рішення для Альянсу, але тільки на цій основі можлива розбудова довготривалої безпеки. На цьому наголошують експерти, з якими говорив Голос Америки про “план перемоги” президента України Володимира Зеленського, який він оприлюднив у Києві в серед, 16-го жовтня.

Запрошення в НАТО — непросте, але потрібне рішення

З якоїсь причини президент Байден ставиться до цього питання дуже обережно. Я вважаю, що Україні потрібно надати запрошення, і це не означає членство в НАТО, це – зобов’язання
Люк Кофі, експерт Гудзонівського Інституту

У виступі перед Верховною Радою України Зеленський зазначив, що першим пунктом "плану перемоги" України у війні проти Росії є запрошення України до НАТО, що може стати "справді фундаментальним" для миру.

Пізніше глава місії США при НАТО Джуліан Сміт повідомила, що позиція партнерів, і, зокрема США, залишається незмінною: Альянс не планує найближчим часом запрошувати Київ приєднатись до НАТО. Водночас перед зустріччю міністрів оборони країн НАТО у Брюсселі генсек Марк Рютте заявив, що Україна на "незворотному" шляху до НАТО і стане, ймовірно, 33-м членом Альянсу.

Експерти наголошують, що країни НАТО погоджуються в тому, що Україна зрештою буде в Альянсі, однак цим заявам бракує конкретики і часових рамок.

На думку експерта Гудзонівського Інституту Люка Кофі, Альянсу досі не вистачає єдності у цьому питанні. Індикатор цього, на його думку, це відсутність запрошення під час саміту НАТО в липні у Вашингтоні.

“З якоїсь причини президент Байден ставиться до цього питання дуже обережно. Я вважаю, що Україні потрібно надати запрошення, і це не означає членство в НАТО, це – зобов’язання”, – говорить Люк Кофі в коментарі українській службі Голосу Америки.

Він підкреслює, що США мають бути “сміливими і хоробрими” для цього: “Ми маємо дати Україні запрошення на членство в НАТО. Запросити України настільки швидко, наскільки це можливо”.

На його думку, запрошення України до НАТО в останні місяці президентства Джо Байдена може бути можливістю для нього побудувати свій спадок у питанні безпеки України та Європи.

Членство в НАТО для України – нелегке рішення. І адміністрація Байдена суттєво просунулась в цьому питанні
Деніел Фрід, ексзаступник держсекретаря США

Немає тривалого безпекового рішення для України окрім НАТО – вважає ексзаступник держсекретаря США Деніел Фрід. На його думку, тиск України у цьому питання абсолютно логічний і відповідає ситуації, в якій знаходиться Україна.

Водночас він підкреслює, що ставлення до ідеї членства України в НАТО останнім часом змінилось: “Членство в НАТО для України – нелегке рішення. Це країна яка перебуває у війні. Тож це не просто. І адміністрація Байдена суттєво просунулась в цьому питанні”.

Він поділяє думку Кофі про те, що саміту у Вашингтоні бракувало потужних рішень, але відзначає, що адміністрація США перейшла від небажання говорити про членство України в НАТО до визнання того, що зрештою Україна стане членом НАТО.

“Думаю, що оточення Байдена зрушило з місця і вони розглядають це питання серйозно, не тому, що це легке рішення, а тому, що важко уявити забезпечення тривалої безпеки на будь-якій іншій основі”, – говорить Деніел Фрід.

Російських червоних ліній більше немає

Попередні заяви президента США про те що членство України в НАТО не відбудеться найближчим часом, могли заподіяти серйозну шкоду для України, створюючи ефект стримування, який доводилось компенсувати українському керівництву. Такої думки дотримується професор Університету Нью-Гейвена Меттью Шмідт.

“Я думаю, що запрошення в НАТО недостатньо. Президент Байден підірвав позицію України цього літа, коли він публічно сказав, що членство в НАТО не відбудеться найближчим часом. З цього часу Зеленський намагався знайти спосіб компенсувати стримувальний ефект цих заяв”, – говорить Шмідт.

Президент Зеленський 17-го жовтня за підсумками участі в засіданні Європейської ради заявив, що в США є думки, що запрошення України в НАТО можна розглядати як "червону лінію", а також підкреслив несправедливість такого підходу, оскільки слова про підтримку України повинні підтверджуватися діями.

Водночас за словами Зеленського, запрошення до НАТО стане превентивним кроком для недопущення агресії в усьому світі.

Думку, що запрошення України в НАТО може бути “червоною лінією” для Росії спростовує експерт Люк Кофі.

“Одна з речей за останні півтора року це те, що немає російських червоних ліній. Вони кажуть, що ці лінії є, але ці лінії було перетнуто і нічого не відбулось. Тож я справді сподіваюсь що президент Байден використає наступні кілька місяців як можливість створити свій спадок у питанні України та європейської безпеки”, – говорить Кофі.

За словами Кофі, президент США має можливість ухвалити рішення на користь запрошення України в НАТО і це питання політичної волі. До того ж, підкреслює експерт, у Вашингтоні вже чиниться великий тиск на Білий дім, щоб там зняли обмеження на використання зброї великої дальності для враження цілей у РФ.

Запрошення під час війни

Запрошення України в НАТО може набути різних форм – від виключно політичної декларації чи запрошення разом із початком вступних переговорів до форми запрошення разом із поступовим вступом України в НАТО, вважає експосол США в Україні Вільям Тейлор.

Різні форми запрошення при цьому будуть повноцінними, але не означатимуть негайного членства в Альянсі, впевнений Тейлор.

Україна потребує та заслуговує на цю підтримку. Коли йдеться про Путіна, то тільки НАТО зрештою може захистити Україну
Кенет Яловіц, науковий співробітник центру Вілсона

“Це не буде саме членство. Це не буде фактичне приєднання, оскільки для цього необхідно укласти угоду між Україною та Альянсом, і саме це має розпочатися”, – говорить Тейлор у коментарі Голосу Америки.

На думку Тейлора, такий формат запрошення Україна може отримати навіть під час війни та це могло б змусити Путіна усвідомити, що він не може перемогти на полі бою, оскільки союзники продовжуватимуть підтримувати Україну, а українці продовжуватимуть чинити опір і захищатися.

Деякі експерти вважають, що повне членство в України в Альянсі – питання важке і воно не буде в планах до завершення війни, водночас вже зараз Захід має зробити потужну заяву про те що після завершення бойових дій Україна стане членом НАТО.

“Хотів би побачити щось конкретне від НАТО, навіть якщо це і не пряме запрошення прямо зараз. Україна потребує та заслуговує на цю підтримку. Думаю, що ми бачили, що коли йдеться про Путіна, то тільки НАТО зрештою може захистити Україну. Повне членство в альянсі зараз – важке питання і воно поза планами, але мають бути дуже конкретні вимоги в найближчому часі”, – вважає науковий співробітник центру Вілсона Кенет Яловіц.

Експерти погоджуються в думці, що майже нічого у “плані перемоги” окрім, можливо, секретної частини плану, яка залишається непублічною, не стало несподіванкою, включно із важливістю запрошення України до НАТО.

“По суті, він (президент Зеленський, – ред.) просить більше західної зброї без обмежень, запрошення в НАТО. Тому що, як він говорить, немає тривалого безпекового рішення для України окрім НАТО. І він має рацію. Це не план перемоги в оперативному сенсі, який би гарантував витіснення росіян з усіх окупованих українських територій. Але це заява про те, що потрібно Україні і Захід має реагувати на це конструктивно і позитивно”, – зауважує ексзаступник держсекретаря США Деніел Фрід.

Саме існування цього плану перемоги експерти розглядають позитивно, бо це ще один сигнал України партнерам, що влада України справді має стратегію та план перемоги у війні.

Дивіться також: "Торгівля територіями" в обмін на мир неприпустима: чи підтримають бачення Зеленського партнери? Відео

  • 16x9 Image

    Олексій Коваленко

    Журналіст, ведучий щоденних телепрограм Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми розслідування воєнних злочинів, міжнародних санкцій, військової та економічної підтримки України від США та ЄС. Досліджую питання свободи медіа та протидії російській дезінформації і пропаганді.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG