Спеціальні потреби

Президент Байден просить Конгрес продовжити термін допомоги Україні за програмою, що закінчується у кінці вересня


Президент США Джо Байден у Білому домі, 13 вересня 2024р. AP Photo/Manuel Balce Ceneta
Президент США Джо Байден у Білому домі, 13 вересня 2024р. AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Адміністрація президента США Джо Байдена звернулася до Конгресу з проханням подовжити термін дії програми президентських повноважень (PDA) стосовно надсилання зброї в Україну до 2025 року.

Як зазначав Голос Америки раніше, один зі шляхів отримання доступу до зброї та обладнання на суму приблизно 5,8 мільярда доларів після 30 вересня — саме через голосування Конгресу.

Першого жовтня адміністрація президента США Джо Байдена може втратити доступ до приблизно $6 млрд, які Конгрес заклав на оборонну підтримку України за програмою президентських повноважень PDA (Presidential Drawdown Authority), що є однією з програм оборонної підтримки України.

За нею Києву надають озброєння безпосередньо із запасів США.

Білий дім просить включити продовження до постійної резолюції, яку запропонував спікер Палати представників Майк Джонсон.

Як пояснює видання The Hill, Пентагон не надсилає озброєння одразу на усю суму, затверджену Конгресом, а надає її пакетами по кілька сотень мільйонів доларів – “щоб уникнути спорожнення запасів Пентагону та врахувати час для заповнення” складів.

Якщо Конгресу продовжить “термін дії” для використання 5,8 мільярда доларів, то це дозволить Білому дому продовжувати надсилати Україні військову допомогу невеликими партіями кілька разів на місяць.

Працівник Конгресу сказав виданню The Hill, що за відсутності рішення Конгресу, про яке просить Білий дім, президент міг би оголосити, що надає Україні всі 5,8 мільярда доларів військової допомоги до 1 жовтня, а потім “використати решту року, щоб відправити обладнання”.

“Але це менш привабливий варіант”, – додав посадовець.

Він також пояснив, що можуть виникнути певні юридичні проблеми з розподілом 5,8 мільярда доларів США, а юристи адміністрації стурбовані тим, що може не бути повноважень дозволяти передачу боєприпасів, яких зараз немає на складі або вважаються надлишковими.

Однак питання підтримки України стикається із низкою “політичних ігор”, які зараз розгортаються у Конгресі, свідчить джерело.

Раніше представники українських громадських організацій США звернулися до Державного департаменту з проханням не допустити втрати можливості використання коштів, виділених Конгресом Україні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG