Спеціальні потреби

Екзит-поли у Франції показали перемогу в першому турі виборів ультраправого "Національного об'єднання"


На парламентських виборах у Франції, за даними екзит-полів, перемагає ультраправа партія "Національне об’єднання", набравши близько 34% голосів. Партію заснувала Марін Ле Пен, а нині її очолює Джордан Барделла, який може стати прем'єр-міністром, якщо партія отримає більшість у другому турі.

Як повідомляє видання Reuters, шанси цієї партії отримати владу після другого туру виборів залежатимуть від політичних угод, які можуть укласти їхні суперники найближчими днями.

У минулому правоцентристські та лівоцентристські партії об’єднувалися, щоб утримати "Національне об’єднання" від влади. Перемовини почались практично відразу після першого туру виборів, повідомляє Reuters.

30 червня пройшов перший тур дострокових виборів до нижньої палати парламенту, після того Еммануель Макрон розпустив Національні збори та призначив дострокові парламентські вибори.

Президент Франції ухвалив таке рішення після несподівано великого успіху правих на виборах до Європарламенту. Партія "Національне об’єднання", яку очолює Марін Ле Пен, випередила прихильників президента більш ніж удвічі.

Напередодні виборів Еммануель Макрон закликав усі політичні сили, які відкидають екстремістські погляди, створити передвиборчий альянс, щоб не допустити приходу до влади правих популістів із "Національного об’єднання".

Другий тур виборів призначений на 7 липня. Конкурують три основні політичні блоки: ультраправе "Національне об’єднання", центристський альянс президента Макрона та коаліція "Нового народного фронту", до якої входять лівоцентристи, зелені та ліві сили.

За опитуваннями, якби вибори відбулися зараз, "Національне об’єднання" опинилося б на першому місці за кількістю депутатів уперше в історії Франції. Але незрозуміло, чи вистачило б цього для більшості.

Політичні оглядачі називають Марін Ле Пен "прихильницею Путіна": вона підтримувала міжнародну політику Росії щодо України та Сирії, а також неодноразово висловлювалася проти антиросійських санкцій. Її партія має історичні зв'язки з Росією. Повномасштабне вторгнення Росії в Україну Ле Пен засудила, проте зазначила, що не хоче, аби французи страждали від санкцій щодо нафти та газу.

Лідер партії Барделла заявляв, що він використав би повноваження прем’єр-міністра, щоб зупинити президента Макрона від постачання Україні зброї далекого радіусу дії для війни з Росією.

У Франції уряд здебільшого відповідає за внутрішню політику, президент є головнокомандувачем армії та має вплив на формування зовнішньої політики. Однак, як пише видання Reuters, якщо уряд та президент матимуть різні погляди на питання зовнішньої політики, це може бути проблемою для позиції Франції щодо війни в Україні чи політики Європейського Союзу.

Право голосу на цих виборах мають близько 49 мільйонів громадян Франції. Вони обирають 577 членів Національної асамблеї.

У статті використані матеріали Reuters, Радіо Свобода, Англомовної служби Голосу Америки.

Читайте також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG