Спеціальні потреби

Глави МЗС країн G7+ обговорили план, як допомогти Україні пережити "найжорстокішу зиму за часи незалежності"


Держсекретар США Ентоні Блінкен (посередині) та міністри закордонних справ України та Італії Андрій Сибіга (праворуч) та Антоніо Таяні (ліворуч) під час міністерської зустрічі G7+ щодо підтримки енергетичного сектору України. Фото: Bryan R. SMITH /AFP
Держсекретар США Ентоні Блінкен (посередині) та міністри закордонних справ України та Італії Андрій Сибіга (праворуч) та Антоніо Таяні (ліворуч) під час міністерської зустрічі G7+ щодо підтримки енергетичного сектору України. Фото: Bryan R. SMITH /AFP

Як забезпечити Україну енергопостачанням цієї зими, обговорили в рамках Генасамблеї ООН в Нью-Йорку міністри закордонних справ "Групи семи".

Державний секретар США Ентоні Блінкен наголосив на терміновості ремонту або заміни енергетичних об'єктів та запевнив, що країни G7+ не залишать Україну цієї зими наодинці.

“Сьогодні ми обговоримо, де ми нині перебуваємо, і в якому напрямку маємо терміново рухатися, в наступні дні й тижні – щоб поремонтувати та замінити те, що було зруйноване російськими бомбами та ракетами; як захистити різні об'єкти енергомережі; як забезпечити більше енергії для України, енергорозподіл; мобілізувати компанії, аби вони також виконували свою роль; працювати з європейцями та енергетичною мережею в Європі, щоб зробити доступною ще більше енергії для українців”, - заявив 23 вересня перед зустріччю G7 Ентоні Блінкен.

Держсекретар США попередив, що “майбутня зима буде складною” і запевнив, що країни “Групи семи” щодня працюють разом, аби допомогти Україні пережити цю зиму.

Глави МЗС країн "Групи семи" обговорюють енергетичні потреби в Україні 23 вересня 2024 року. Фто: Bryan R. SMITH / AFP)
Глави МЗС країн "Групи семи" обговорюють енергетичні потреби в Україні 23 вересня 2024 року. Фто: Bryan R. SMITH / AFP)

Блінкен відзвітував, що від початку повномасштабного вторгнення країни G7+ мобілізували на забезпечення енергетичних потреб України понад 4 мільярди доларів.

“Ці кошти … перетворюються на практичні потреби, щоб допомогти нашим українським друзям пережити наступні місяці, особливо пережити зиму. Ми знову маємо не лише перспективу, а й реальність того, що Путін використовує зиму, погоду як зброю, використовує енергетику як зброю у своїх зусиллях підкорити Україну”, - заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

По завершенню зустрічі країни G7+ в своїй заяві засудили російські атаки по енергетичній інфраструктурі України:

"Ми рішуче засуджуємо безперервні удари Росії ракетами та безпілотниками по енергетичній інфраструктурі України та містам по всій Україні, які посилилися з березня 2024 року та серйозно загрожують енергетичній безпеці України, [які обмежують] доступ громадян України до критично важливих послуг, зокрема електрики, тепла та води, протягом холодних зимових місяців, які можуть бути найжорстокішими для України принаймні за часи її незалежності", - мовиться у заяві.

Країни "Групи семи" наголосили, що Росія має припинити свою агресивну війну та заплатити за завдані нею збитки.

"Ми зобов’язуємося підтримувати негайне, середньо- та довгострокове відновлення та реконструкцію України, відповідно до її шляху до ЄС, а також працювати над залученням нашого приватного сектору та органів місцевого самоврядування до сталого економічного та соціального відновлення України", - мовиться у підсумковій заяві міністерської зустрічі.

При цьому міністри закордонних справ найбільших економік світу наголосили на необхідності України реформувати енергетику, покращити умови для бізнесу, "які створять рівні умови для інвестицій в енергетичний сектор".

"Це особливо важливо напередодні зими, враховуючи масштаби ремонту та потреби нової енергетичної інфраструктури", - мовиться у заяві.

Антоніо Таяні, глава МЗС Італії
Антоніо Таяні, глава МЗС Італії

Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні, який головував на зустрічі, висловив стурбованість станом енергетики в Україні.

“Прихід зими не за горами, і ми дуже стурбовані цією ситуацією. І ми знову підтверджуємо нашу підтримку України та її енергетичного сектору”, - зазначив Антоніо Таяні.

“Італія активно займається цим на двосторонньому рівні з початку нашої війни. Ми надали [Україні] кілька сотень тонн обладнання, включно з генераторами. Важливі італійські компанії також зробили значний внесок. У лютому в Мюнхені ми підписали угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку; це 200-мільйонний проєкт відновлення потужностей головної гідрогенерувальної компанії України. Зараз ми працюємо над тим, щоб парламент це ратифікував. У Берліні ми оголосили про грант у розмірі 50 мільйонів євро на невідкладні заходи з відновлення енергетичної інфраструктури України”, - сказав глава МЗС Італії.

У своєму обліковому записі в мережі Х Таяні опублікував фотографії зустрічі: “Я головував на зустрічі міністрів закордонних справ “Групи семи” з 22 країн щодо енергетичної підтримки України, з огляду на зиму. Італія - на передовій допомоги Києву разом із нашою виробничою системою. Готові до конференції з відновлення України, яку ми організовуємо в Італії”.

Таяні також запевнив, що “Україна матиме особливе" місце на зустрічі G7 в Італії, у листопаді цього року.

А наступного 2025 року Італія має намір провести конференцію з відновлення України, де вагому роль приділять саме енергетичному сектору.

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга подякував колегам за підтримку та допомогу: “Надаючи Україні енергетичну допомогу, ви також даєте додаткову енергію нашому народу, нашій боротьбі”.

Сибіга наголосив, що Росія, атакуючи енергетичну систему України “ставлячи під загрозу і ядерні об’єкти, і використовує енергетичну зброю по всьому світу”.

Як повідомляв Голос Америки, 21 вересня український уряд оприлюднив дані розвідки про те, що Кремль готує удари по критичних обʼєктах ядерної енергетики України напередодні зими. Про це у мережі Х написав міністр Сибіга.

Він повідомив, що звернувся до “усіх міжнародних організацій і держав, які поважають Статут ООН” із закликом “запобігти втіленню сценарія країни-терориста”.

“Ураження цих об’єктів створює високий ризик ядерного інциденту, який матиме глобальні наслідки”, – застерігає Сибіга.

Читайте також:

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG