Спеціальні потреби

Панівна партія Грузії виграє вибори згідно з попередніми результатами підрахунку голосів – ЦВК


Грузинський олігарх Бідзіна Іванішвілі (2 справа) та прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе (2 зліва) на останньому передвиборчому мітингу правлячої партії «Грузинська мрія» в Тбілісі 23 жовтня 2024 року напередодні парламентських виборів 26 жовтня. (Фото AFP)
Грузинський олігарх Бідзіна Іванішвілі (2 справа) та прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе (2 зліва) на останньому передвиборчому мітингу правлячої партії «Грузинська мрія» в Тбілісі 23 жовтня 2024 року напередодні парламентських виборів 26 жовтня. (Фото AFP)

Панівна партія Грузії «Грузинська мрія» лідирує за офіційними результатами суботніх парламентських виборів, які можуть вирішити, чи повертається країна до прозахідного курсу, чи просуватиметься в орбіту Росії.

Багато грузинів розглядали голосування як референдум щодо можливості вступу до Європейського Союзу. Початкові дані свідчать про те, що явка є найвищою з тих пір, як панівна партія «Грузинська мрія» була вперше обрана в 2012 році.

Центральна виборча комісія Грузії заявила, що «Грузинська мрія» набрала 52,99% голосів після підрахунку більшості голосів. Не всі паперові бюлетені та голоси, віддані грузинами за кордоном, були підраховані, і неясно, коли буть оголошені остаточні результати.

«Грузинська мрія» протистояла чотирьом основним опозиційним групам, які також претендували на перемогу, коли конкуруючі екзит-поли були оприлюднені невдовзі після закриття дільниць о 20:00 за місцевим часом.

Якщо перемога «Грузинської мрії» підтвердиться, партія матиме парламентську більшість, що посилить побоювання щодо заявки країни на членство в ЄС. Партія стає дедалі авторитарнішою, приймаючи закони, подібні до тих, які використовує Росія для придушення свободи слова. Після ухвалення одного з таких законів на початку цього року Брюссель призупинив процес членства Грузії в ЄС.

Бідзіна Іванішвілі, засновник «Грузинської мрії», оголосив про перемогу майже одразу після закриття виборчих дільниць і сказав: «Рідко трапляється у світі, щоб та сама партія досягла такого успіху в такій складній ситуації».

Передвиборча кампанія в південнокавказькій країні з населенням 3,7 мільйона людей, яка межує з Росією, проходила під впливом зовнішньої політики та відзначалася запеклою боротьбою за голоси виборців і звинуваченнями в наклепницькій кампанії.

Деякі грузини скаржилися на залякування та тиск, щоб вони голосували за «Грузинську мрію», а опозиція звинуватила панівну партію у «гібридній війні» проти своїх громадян.

Найбільша опозиційна партія Єдиний національний рух заявила, що її штаб зазнав нападу в день голосування. Грузинські ЗМІ також повідомили, що двоє людей були госпіталізовані після нападу біля виборчих дільниць, один у західному місті Зугдіді, інший у Марнеулі, місті на південь від столиці Тбілісі.

Також надходили повідомлення про численні порушення при голосуванні.

На одному відео, опублікованому в соціальних мережах у суботу, також показано, як чоловік вкидає бюлетені в скриньку на виборчій дільниці в Марнеулі. Міністерство внутрішніх справ Грузії повідомило, що розпочало розслідування, а Центральна виборча комісія повідомила, що кримінальну справу відкрито та що всі результати голосування на дільниці будуть визнані недійсними.

"Грузинська мрія" заявляє, що заборонить опозиційні партії
Напередодні парламентських виборів Іванішвілі — мільярдер, який заснував «Грузинську мрію» та заробив свої статки у Росії — знову пообіцяв заборонити опозиційні партії, якщо його партія переможе.

«Грузинська мрія» притягне опозиційні партії до «повної відповідальності за всією суворістю закону» за «воєнні злочини», скоєні проти народу Грузії, заявив Іванішвілі на провладному мітингу в Тбілісі в середу. Він не пояснив, які злочини, на його думку, скоїла опозиція.

Багато хто вважав, що вибори були найважливішим голосуванням з моменту здобуття Грузією незалежності після розпаду Радянського Союзу в 1991 році. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі назвала їх «екзистенціальними виборами».

Згідно з опитуваннями, близько 80% грузин виступають за вступ до ЄС, а конституція країни зобов’язує її лідерів прагнути до членства в цьому блоці та НАТО.

Але Брюссель відклав заявку Грузії на вступ до ЄС на невизначений термін після того, як у червні влада ухвалила «російський закон», який пригнічує свободу слова. Багато грузинів побоюються, що «Грузинська мрія» тягне країну до авторитаризму та вбиває надії на приєднання до ЄС.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG