Спеціальні потреби

Федеральний суддя призупинив дію нового імміграційного указу Трампа


Президент заявив, що буде відстоювати свою правоту аж до самого Верховного суду


Обурений президент Дональд Трамп пообіцяв продовжувати боротьбу аж до Верховного суду, якщо буде потрібно, після того, як в середу федеральний суддя на Гаваях призупинив дію його указу про обмеження на в'їзд в США за кілька годин до того, як він мав увійти в силу.

Суддя Деррік Ватсон написав, що адвокати, що представляють штат, продемонстрували, що вступ указу в силу «може призвести до непоправних збитків».



Звертаючись до своїх прихильників в штаті Теннессі, через кілька годин після винесення судового вердикту, Трамп сказав: «Небезпека очевидна, закон очевидний, необхідність мого указу очевидна».

За словами президента, у нього є повноваження контролювати, хто може в'їжджати в країну, щоб захисти американський народ.

Трамп звинуватив федеральний окружний суд на Гаваях у безпрецедентному перевищенні повноважень судової влади, додавши, що він «поведе цю справу настільки далеко, наскільки буде потрібно».

Влада Гаваїв стверджує, що введені Трампом тимчасові обмеження на в'їзд і прийом мігрантів з шести переважно мусульманських держав негативно позначаться на туризмі, від якого серйозно залежить економіка штату.

Штат також заявив, що його мусульманське населення може постраждати через те, що їхні родичі з цих шести країн - Ірану, Лівії, Сомалі, Судану, Сирії та Ємену - не зможуть до них приїхати.

Генеральний прокурор Гаваїв Даґ Чин заявив, що адвокати продемонстрували, що президентська заборона демонструє ворожість до релігії, яку він назвав неконституційною.

Чин сказав, що від рішення суду виграють діти і наступне покоління.

Влада принаймні шести інших штатів оспорює обмеження на в'їзд в суді. Серед них Мериленд, адвокати якого стверджують, що заборона, як і попередня, носить дискримінаційний характер по відношенню до мусульман.

Адвокати Міністерства юстиції наполягали, що в новій версії указу «нічого не говориться про релігію» і «не проводиться релігійних відмінностей».

Це вже другий раз, коли федеральний суддя зупиняє дію обмежень на в'їзд, встановлених Трампом.

Апеляційний суд в Сан-Франциско засумнівався в конституційності першої версії указу, коли підтримав рішення окружного судді, який призупинив його дію.

Дивіться також: У Сенаті США запропонували посилити санкції щодо Росії

У Сенаті США запропонували посилити санкції щодо Росії. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG