Спеціальні потреби

Верховний суд США: президент має певний рівень імунітету у справі про в втручання у вибори


Прихильники Дональда Трампа під час маршу на Капітолій 6 січня 2021 року. Фото з архіву: AP/John Minchillo
Прихильники Дональда Трампа під час маршу на Капітолій 6 січня 2021 року. Фото з архіву: AP/John Minchillo

Верховний суд США ухвалив рішення у понеділок, 1 липня, що колишній президент Дональд Трамп має імунітет від кримінального переслідування за офіційні дії, які він вчинив, перебуваючи на посаді, але не має імунітету щодо неофіційних дій. Рішення суду стосувалося справи штурму Капітолія прихильниками Дональда Трампа 6 січня 2021 року. Протестувальники не визнавали результату президентських виборів, де переміг Джо Байден.

Найвищий суд США залишив на розгляд судів нижчих інстанцій право вирішувати, у яких випадках Трампа можуть притягнути до відповідальності.

Рішення Верховного суду (6 голосів "за", і 3 - "проти") ухвалене в останній день нинішнього терміну роботи суду. Воно практично гарантує, що Дональда Трампа до президентських виборів восени цього року не судитимуть у кримінальній справі про його спроби скасувати офіційні результати президентських виборів 2020 року.

5 листопада колишній президент Трамп, імовірний кандидат у президенти від Республіканської партії, знову змагатиметься за Білий дім з президентом Джо Байденом, демократом, який переміг на виборах 2020 року, і на цей час є ймовірним кандидатом від Демократичної партії.

Трамп заперечував будь-які правопорушення, пов’язані з результатами виборів 2020 року, водночас довгий час стверджував, що під час голосування та підрахунку голосів були порушення, які коштували йому ще одного чотирирічного терміну в Білому домі.

Рішення Верховного суду стало першим випадком, коли суд вирішив, чи можна колишнього президента притягнути до відповідальності у кримінальній справі за дії, які він вчинив під час перебування на посаді, та чи має він імунітет від висунення звинувачень проти нього.

Основою американської юриспруденції є те, що ніхто не стоїть вище закону, всі мають однакові свободи й кожен підлягає судовому переслідуванню за порушення закону. Дональда Трампа звинувачували у спробах перекреслити результати демократичних виборів.

Трамп наполягав, що як голова виконавчої влади він мав повний імунітет, оскільки діяв як президент країни та намагався відстояти чесність результатів голосування. За його твердженнями, він програв вибори лише через шахрайство та порушення під час голосування.

Дональд Трамп та його прихильники подали понад 60 позовів у суди різних штатів, заявляючи про шахрайство на виборах. Усі позови були відхилені або припинені через відсутність доказів.

ДЕТАЛІ СПРАВИ

Спеціальний прокурор Міністерства юстиції Джек Сміт висунув проти колишнього президента Трампа такі обвинувачення: змова з метою обману США; змова з метою перешкоджання офіційному процесу; перешкоджання правосуддю; змова проти реалізації права голосу та підрахунку голосів.

Сміт звинуватив Трампа в прагненні змусити чиновників Мінюсту допомогти підтвердити його заяви про те, що широко поширене шахрайство завадило йому бути переобраним. У звинуваченні стверджувалося, що колишній президент та його ключові помічники тиснули на законодавців рівня штату, щоб вони склали неправдиві списки виборців, і щоб заявили, що він переміг у штатах, де підрахунок голосів був на користь Байдена.

В обвинувальному акті пояснюється, як Трамп тиснув на тодішнього віцепрезидент Майка Пенса, щоб той заблокував або відклав сертифікацію перемоги Байдена, коли Конгрес розглядав остаточний підрахунок голосів у Капітолії США 6 січня 2021 року.

Сміт виступав проти президентської недоторканності від судового переслідування, виходячи з принципу, що ніхто не стоїть вище закону.

Колишній президент не визнав себе винним за жодним пунктом звинувачення.

Команда юристів Трампа закликала суддів повністю захистити колишніх президентів від кримінальних звинувачень за офіційні дії, вчинені на посаді. За словами адвоката Трампа, без такого імунітету чинні президенти зіткнуться з "шантажем і здирництвом" з боку політичних конкурентів через загрозу судового переслідування в майбутньому.

Ухвала Верховного суду, оголошена 1 липня, - це перший випадок, коли суд у США виніс рішення щодо президентського імунітету від можливих злочинних дій, скоєних президентом. Це рішення може створити прецедент для всіх майбутніх президентів, не лише для Трампа.

У ході розгляду справи на початку цього року Трамп публічно стверджував на пресконференціях і політичних мітингах, що всі президенти США повинні мати імунітет від кримінальних звинувачень після відставки, інакше, за його словами, новообрані політики, потрапивши в Білий дім, намагатимуться пред’явити звинувачення своїм колишнім опонентам.

Суд штату Нью-Йорк раніше визнав Трампа винним у 34 кримінальних злочинах, а наприкінці травня присяжні визнали його винним у фальсифікації ділових записів, щоб приховати виплату 130 000 доларів порнозірці Стормі Деніелс за її мовчання під час виборчої кампанії 2016 року.

Вирок у цій справі мають оголосити 11 липня. Трампу можуть оголосити випробувальний термін або ув'язнити на термін до чотирьох років.

Окрім справи про втручання у вибори, щодо Трампа висунуто ще два кримінальні звинувачення: одне – у втручанні в результати виборів 2020 року в південному штаті Джорджія; а інше – у неправомірному зберіганні документів національної безпеки у своїй резиденції Мар-а-Лаго на Флориді. Коли Дональд Трамп залишав посаду президента на початку 2021 року, він мав передати офіційні документи до Національного архіву США.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Пет Райдер: Майбутнє України - в НАТО. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG