Спеціальні потреби

США та Велика Британія занепокоєні наданням Росією Ірану ядерних таємниць в обмін на ракети - ЗМІ


 США та ЄС звинувачують Іран в передачі Росії ракет малої дальності Fateh. Архівне фото Fars через АР: постріл ракети Fateh.
США та ЄС звинувачують Іран в передачі Росії ракет малої дальності Fateh. Архівне фото Fars через АР: постріл ракети Fateh.

Велика Британія та США занепокоєні тим, що Росія надала Ірану ядерні таємниці в обмін на балістичні ракети. Про це з посиланням на поінформовані джерела на Заході, повідомляють The Guardian та Bloomberg.

Іран хоче отримати ядерну бомбу вже через кілька місяців і Москва посилила співпрацю з Іраном в цій сфері, сказали виданням західні посадовці.

Зміцнення співпраці Ірану та Росії обговорили в п'ятницю президент США Джо Байден та прем'єр-міністр Великої Британії Кір Страмер у Вашингтоні.

Іран перебуває в процесі збагачення достатньої кількості урану, щоб отримати ядерну зброю вже незабаром, і московські технології та спеціалісти можуть прискорити цей процес, вказують видання.

Ядерні можливості Ірану розглядаються як загроза для Ізраїлю на Близькому сході, йдеться в статтях, адже Іран підтримує антиізраїльське угруповання "Хезболла" в Лівані.

Іран заперечує плани створити ядерну бомбу.

Президент США Джо Байден чітко зазначив, що США готові застосувати всі елемента своєї влади, щоб запобігти ядерній ескалації Ірану, наводить Bloomberg заяву представника Ради нацбезпеки США, виданій в суботу.

В обмін на ядерну співпрацю, Іран надав Росії балістичні ракети. Це викликало різкий осуд міжнародної спільноти. В суботу G7 видало заяву з осудом поставок Іраном балістичних ракет Росії.

"Докази, що Іран продовжує передавати зброю Росії, попри неодноразові міжнародні заклики це припинити, означає подальшу ескалацію військової підтримки Іраном агресивної війни Росії проти України", - йдеться в заяві міністрів закордонних справ Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії та США, а також верховного представника ЄС, виданій в суботу.

Дипломати нагадали, що "Росія використовує іранську зброю, таку як БПЛА, щоб вбивати українських цивільних і завдавати ударів про критичній інфраструктурі".

Як повідомляв Голос Америки, 10 вересня про те, що Росія отримала балістичні ракети малої дальності від Ірану, які вона може використати проти України протягом наступних кількох тижнів, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен на спільній пресконференції у Лондоні з британським міністром закордонних справ Девідом Ламмі.

"Росія зараз отримала постачання цих балістичних ракет і, ймовірно, за кілька тижнів використає їх в Україні проти українців", - зазначив Блінкен, посилаючись на дані розвідки, які США, за його словами, надали союзникам.

Іран та Росія підписали контракт на поставку сотень ракет наприкінці 2023 року, повідомляють в уряді США. Росія отримала першу поставку балістичних ракет малої дальності з Ірану у вересні 2024 року, йдеться в повідомленні Міністерства фінансів США. А до того, мовиться в повідомленні, влітку 2024 року російські військові пройшли навчання в Ірані.

У відповідь на поставку балістичних ракет Іраном до Росії, США та ЄС оголосили нові обмеження щодо Ірану. Зокрема, під санкції потрапили основні іранські комерційні авіалінії.

Велика Британія, Франція та Німеччина також ввели обмеження на діяльність Iran Air на своїй території.

Іран заперечує поставку ракет Росії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG