Спеціальні потреби

Безпілотник неподалік будинку прем’єр-міністра Ізраїлю Нетаньягу. Удар по Газі, понад 20 загиблих


Рятувальники перевіряють обгорілу машину біля будівлі, у яку влучила ракета, випущена з Лівану, у Кір’ят-Аті в ізраїльському районі Хайфа 19 жовтня 2024 року, на тлі триваючої війни між Ізраїлем і Хезболлою. (Фото Джека ГЕЗА / AFP)
Рятувальники перевіряють обгорілу машину біля будівлі, у яку влучила ракета, випущена з Лівану, у Кір’ят-Аті в ізраїльському районі Хайфа 19 жовтня 2024 року, на тлі триваючої війни між Ізраїлем і Хезболлою. (Фото Джека ГЕЗА / AFP)

Уряд Ізраїлю заявив, що безпілотник був запущений у бік будинку прем’єр-міністра в суботу, не завдав втрат, тим часом верховний лідер Ірану пообіцяв, що ХАМАС продовжить боротьбу проти Ізраїлю після вбивства організатора минулорічної смертоносної атаки 7-го жовтня.

За словами представників лікарні та репортера AP, у Газі внаслідок кількох ізраїльських ударів загинула щонайменше 21 людина, у тому числі діти.

Ізраїльський уряд повідомив, що в суботу вранці в Ізраїлі лунали сирени, попереджаючи про вогонь з Лівану, а безпілотник був запущений у бік будинку прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу в Кесарії. Ані його, ані його дружини не було вдома, і жертв немає, йдеться в заяві його речника.

У вересні єменські повстанці хусити запустили балістичну ракету в бік аеропорту Бен-Гуріон, коли літак Нетаньяху приземлявся. Ракета була перехоплена.

Суботні удари по Ізраїлю відбулися в той час, як його війна з ліванською Хезболлою — союзником ХАМАСу, який підтримує Іран — загострилася останніми тижнями.

ХАМАС і Хезболла були визнані терористичними організаціями Сполученими Штатами, Великою Британією, Європейським Союзом та іншими. Хезболла заявила в п'ятницю, що планує розпочати нову фазу бойових дій, відправивши в Ізраїль більше керованих ракет і бойових безпілотників.

Давній лідер групи бойовиків Хасан Насралла був убитий під час ізраїльського авіаудару наприкінці вересня, і Ізраїль направив наземні війська до Лівану на початку жовтня.

Ізраїль також заявив у суботу, що вбив заступника командира Хезболли в південному місті Бінт-Джбейль. Армія заявила, що нападами на Ізраїль керував Насер Рашид.

Міністерство охорони здоров'я Лівану повідомило, що ізраїльський авіаудар потрапив у суботу в автомобіль на головній магістралі на північ від Бейрута, убивши двох людей. Невідомо, хто перебував у машині під час удару.

Протистояння також виникає між Ізраїлем і ХАМАСом, з яким він воює в Газі, і обидва сигналізують про опір припиненню війни після смерті лідера ХАМАСу Ях’ї Синвара цього тижня. У п’ятницю верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї заявив, що смерть Синвара була болючою втратою, але зазначив, що ХАМАС продовжував діяти, незважаючи на вбивства інших лідерів палестинських бойовиків до нього.

"Хамас живий і залишиться живим", - сказав Хаменеї.

Після того, як Ізраїль заявив про смерть Синвара в четвер, а високопоставлений політичний чиновник ХАМАС підтвердив його смерть у п’ятницю, ХАМАС повторив свою позицію, що заручники, яких вони взяли з Ізраїлю рік тому, не будуть звільнені, доки в Газі не буде припинено вогонь і не буде виведено ізраїльські війська.

Нетаньягу заявив, що армія його країни продовжуватиме бої, доки не буде звільнено заручників, і залишатиметься в Газі, щоб запобігти переозброєнню сильно ослабленого ХАМАСу.

Синвар був головним архітектором рейду ХАМАСу на Ізраїль у 2023 році, у результаті якого загинуло 1200 людей і було захоплено близько 250 заручників. За даними представників охорони здоров'я Гази, в результаті контрнаступу Ізраїлю в Газі загинули понад 42 400 палестинців, більше половини з яких - жінки та діти. Ізраїльські військові кажуть, що серед загиблих – тисячі бійців ХАМАС.

У суботу в Газі було завдано нових ударів. У заяві міністерства охорони здоров’я Палестини йдеться, що ізраїльські удари потрапили на верхні поверхи індонезійської лікарні в Бейт-Лахія, і що сили відкрили вогонь по будівлі лікарні та її внутрішньому дворику, викликавши паніку серед пацієнтів і медичного персоналу. У лікарні Авда в Джабалії внаслідок ударів на верхніх поверхах будівлі було поранено кількох співробітників, йдеться в заяві лікарні.

У центрі Гази щонайменше 10 людей загинули, у тому числі двоє дітей, унаслідок удару по будинку в місті Завайда, повідомляє лікарня мучеників Аль-Акса, куди були доставлені постраждалі. Репортер Associated Press перерахував тіла в лікарні.

За даними лікарні мучеників Аль-Акса в Дейр-ель-Балах, куди вони були доставлені, в іншому ударі загинуло 11 осіб, усі з однієї сім’ї, у таборі біженців Магазі. Журналіст Associated Press перерахував тіла в лікарні.

Війна знищила величезні території Гази, перемістила близько 90% її населення, яке нараховує 2,3 мільйона людей, і змусила їх боротися за їжу, воду, ліки та паливо.

Ізраїль пообіцяв політично знищити ХАМАС у Газі, а вбивство Синвара було головним військовим пріоритетом. Але Нетаньягу сказав у промові в четвер увечері, оголосивши про вбивство, що «наша війна ще не закінчена».

Однак, уряди союзників Ізраїлю та виснажені жителі Гази висловили надію, що смерть Синвара відкриє шлях до припинення війни.

В Ізраїлі родини заручників, які все ще утримуються в Газі, вимагали від ізраїльського уряду використати вбивство Синвара як спосіб відновити переговори, щоб повернути додому своїх близьких. У Газі залишилося близько 100 заручників, щонайменше 30 із них, за словами Ізраїлю, мертві.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG