Спеціальні потреби

США не сприймають теперішню ситуацію на полі бою в Україні як “період стратегічної небезпеки”: Джон Файнер


Заступник радника з національної безпеки США Джон Файнер виступає під час спільної заяви з новообраним президентом Колумбії Густаво Петро в Боготі, Колумбія, 22 липня 2022 року. (Фото: AP Photo/Ivan Valencia)
Заступник радника з національної безпеки США Джон Файнер виступає під час спільної заяви з новообраним президентом Колумбії Густаво Петро в Боготі, Колумбія, 22 липня 2022 року. (Фото: AP Photo/Ivan Valencia)

Сполучені Штати не вважають захоплення Росією додаткових територій у Харківській області в результаті нещодавнього наступу стратегічно важливими з погляду загального перебігу війни в Україні. Українські захисники фактично зупинили цей наступ, сказав високий представник адміністрації Байдена.

Я вважаю, що, ймовірно, є надмірна частка негативу та песимізму щодо того, скільки насправді досягла Росія у своєму власному наступі на північ від Харкова
Джонатан Файнер

Відтак головна задача наразі полягає у тому, щоб США та їхні союзники доправляли необхідну військову допомогу в Україну якомога скоріше, сказав Джонатан Файнер, заступник радника з національної безпеки США, виступаючи 6-го червня на події у Вашингтоні.

“Я вважаю, що, ймовірно, є надмірна частка негативу та песимізму щодо того, скільки насправді досягла Росія у своєму власному наступі на північ від Харкова”, – зазначив Файнер під час конференції з національної безпеки 2024 року під назвою “Високі ставки”, зорганізованій Центром нової американської безпеки.

“Росії вдалося захопити вузьку смугу території в основному вздовж свого кордону, яку ми не вважаємо – і я не думаю, що Україна вважає – стратегічно важливою з погляду загальної траєкторії війни. Вони вклали величезні ресурси в спроби захопити цю територію, вони заплатили за це величезну ціну”, – додав посадовець.

Завдяки надходженню нової військової допомоги США, попри її несвоєчасність, а також внаслідок зміни політики щодо невикористання американської зброї для ударів по Росії, українським військам вдалося зупинити цей наступ росіян.

“І їх, в основному, на цьому етапі стримала, зупинила українська армія, знаєте, всього за кілька кілометрів від кордону з Росією”, – додав Файнер.

“Тож я не думаю, що ми розглядаємо це як період стратегічної небезпеки, попри всі складності зараз на полі бою. І я думаю, що наша робота зараз полягає в тому, щоб ресурси, які ми отримали, і які надають інші країни в коаліції, якнайшвидше надходили в Україну.”

Відтак результат війни в Україні буде принаймні частково визначений не конкретним перебігом боїв, а роботою військово-промислового комплексу ворогуючих сторін та їхніх союзників.

Файнер наголосив, що найбільш необхідними на даному етапі війни є засоби протиповітряної оборони та боєприпаси.

“Тож це буде змагання, яке відбуватиметься на полі бою. Це також буде змагання, яке відбудеться на наших фабриках, на фабриках у Європі, на фабриках в Україні, де ми запускаємо спільне виробництво”, – додав він.

“Боєприпаси та ракети для протиповітряної оборони... це дві найважливіші речі, які ми можемо надати зараз, але ми просто не виробляємо їх достатньо”.

Росія не змінила своїх амбіцій щодо домінування над Україною, вважає посадовець. Попри втрату, за підрахунками США, 350 тисяч військових вбитими та пораненими, Москва не показує реального прагнення до закінчення війни “на умовах, які були б прийнятними для міжнародної спільноти чи України, які поважають основоположні принципи Статуту ООН, суверенітет, територіальну цілісність”.

Якби ви сказали два роки тому, що через два з половиною роки цього конфлікту Росія та Україна все ще воюватимуть на більш-менш тій самій території, де вони воювали перед тим, знаєте, з 2014 по 2022 рік, я думаю, люди б вважали це величезним провалом, враховуючи амбіції Росії щодо цієї війни
Джонатан Файнер

Відтак, стратегічна мета наразі полягає у тому, щоб не дати Росії відчувати, наче час на її боці, і вона могла б знищити Україну, продовжуючи чинити тиск на неї та її союзників. Ухвалення пакета додаткової допомоги США Україні має велике значення з цього погляду.

На додаток, каже Файнер, на липневому саміті НАТО у Вашингтоні буде зроблено “низку кроків і зобов’язань, які також продемонструють довгострокову перспективу” й довгострокову підтримку Сполученими Штатами України. Це має продемонструвати Москві, що вона “не може просто виграти час”.

“У перспективі одного року чи п'яти років вірогідність успіху України, який є критично важливим для всіх нас, значно зростає”, – додав Файнер.

Водночас посадовець висловив впевненість, що ні український уряд, ні українське суспільство не готові погодитися на угоду з Росією, яка б передбачала продовження окупації росіянами частини української території.

Сполучені Штати поважають це й не вважають за доцільне розглядати будь-яку угоду з Росією, яка не відповідає інтересам України.

“Я завжди нагадую людям про це, зробіть крок назад і подумайте про те, де ми були в цьому конфлікті два роки тому, два з половиною роки тому, коли він тільки починався”, – підсумував Файнер.

“Якби ви сказали два роки тому, що через два з половиною роки цього конфлікту Росія та Україна все ще воюватимуть на більш-менш тій самій території, де вони воювали перед тим, знаєте, з 2014 по 2022 рік, я думаю, люди б вважали це величезним провалом, враховуючи амбіції Росії щодо цієї війни”, – сказав посадовець.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG