Спеціальні потреби

Питання - "коли саме Україна приєднається до НАТО, а не якщо". Президент Польщі на саміті НАТО


Фото: лідери країн-членів НАТО на саміті у Вашингтоні
Фото: лідери країн-членів НАТО на саміті у Вашингтоні

Україна скоріш за все не отримає запрошення приєднатись до НАТО на саміті, який зараз проходить у Вашингтоні. Водночас питання постає не про те, “чи приєднається” Україна до НАТО, а “коли приєднається”, про це заявив президент Польщі Анджей Дуда, виступаючи на саміті. Він висловив сподівання, що саміт альянсу продемонструє, що шлях України до НАТО є незворотним.

“На цьому саміті напевно Україна не отримає запрошення на членство в НАТО, але я сподіваюсь, що це стане можливим під час наступного саміту Північноатлантичного Альянсу”, – заявив президент Польщі Анджей Дуда.

Президент Фінляндії Александер Стубб також підкреслив слово “незворотній”, коли говорив про майбутнє членство України в НАТО. Він заявив, що, на його думку, “важливо, щоб Кремль отримав повідомлення про те, що шлях та міст України до членства в НАТО тепер незворотній”.

За словами президента Литви Гітанаса Науседи, декларація саміту НАТО може зазнати критики через недостатню рішучість або через недостатньо сильний сигнал, який ця декларація надсилає, але, наголошує він, ця декларація відображає поточний консенсус союзників по НАТО.

На цьому саміті напевно Україна не отримає запрошення на членство в НАТО, але я сподіваюсь, що це стане можливим під час наступного саміту Північноатлантичного Альянсу
Анджей Дуда

“Я погоджуюсь, що текст… можна критикувати за те, що він, можливо, недостатньо рішучий або сигнал, який надсилається – недостатньо сильний. Але це поточний консенсус, якого ми досягли, та нам потрібно дорожити консенсусом, який ми маємо”, – відзначив президент Литви, відповідаючи на питання, чи підводить декларація очікування України щодо набуття членства в НАТО.

Науседа відзначає, що декларація загалом позитивна для України, оскільки вона демонструє, що “процес [прагнення України до членства в НАТО] не зупинено і що це залежатиме від виконання Україною реформ”.

Як раніше повідомляв Голос Америки, агентство Reuters з посиланням на неназване джерело в НАТО, заявило, що союзники по НАТО візьмуть на себе зобов’язання підтримувати Україну "на її незворотному шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включаючи членство в НАТО". Про це йтиметься у підсумковій декларації саміту альянсу, яку погодили країни оборонного блоку. За словами джерела, пише Reuters, у декларації буде зазначено, що НАТО "буде в змозі надіслати Україні запрошення приєднатися до альянсу, коли союзники погодяться, й умови будуть виконані".

"Я очікую, що наші союзники погодять потужне повідомлення щодо членства України, — заявив журналістам генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. – Я не коментуватиму щодо конкретних формулювань до того моменту як буде погоджена заява, перемовини про яку проходять у цю мить. Я переконаний, що ми погодимо заяву пізніше сьогодні, і я зможу говорити детальніше про конкретні формулювання".

Йонас Ґар Стере, прем'єр-міністр Норвегії, виступаючи на саміті, заявив: "Думаю, що шлях України до того, щоб бути частиною євроатлантичної спільноти через інтеграцію в ЄС і зрештою – через членство в НАТО, буде прописано у наших документах. Я не очікую запрошення на членство в НАТО на цьому саміті, але є всі ознаки, які вказують на майбутній рух в цьому напрямку".

Дивіться також: Як Україна перший час застосовуватиме F-16 розповів генерал ВПС США Коркоран. Інтерв'ю.Відео

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG