Спеціальні потреби

Палата представників США підтримала законопроєкт "Ні – російському тунелю в Крим" 


Українська листівка, на якій зображено пару закоханих на фоні вибухів на Кримському мосту, що з'єднує Росію та український півострів Крим. Архівне фото: REUTERS/Vladyslav Musiienko
Українська листівка, на якій зображено пару закоханих на фоні вибухів на Кримському мосту, що з'єднує Росію та український півострів Крим. Архівне фото: REUTERS/Vladyslav Musiienko

Палата представників США 9-го вересня проголосувала за законопроєкт, який вимагатиме запровадження санкцій щодо осіб та компаній, причетних до будівництва, обслуговування чи ремонту Кримського тунелю або мосту. Коротка назва документа "Ні – російському тунелю в Крим".

Автор двопартійного законопроєкту, який було запропоновано у березні цього року, – конгресмен-демократ Грегорі Мікс від штату Нью-Йорк, а його співавтори – демократи Вільям Кітінг (Массачусетс), Бред Шерман (Каліфорнія), Джеральд Коннолі (Вірджинія), Джош Готмейєр (Нью-Джерсі). А також республіканці – Джо Вілсон (Південна Кароліна), Майкл Лоулер (Нью-Йорк), Браян Фіцпатрік (Пенсильванія).

У законопроєкті мовиться, що РФ використовує Крим як плацдарм свого повномасштабного вторгнення в Україну, зокрема для розміщення російських військ, зберігання боєприпасів та озброєння, розміщує там Чорноморський флот.

Документ направили на розгляд до Сенату, а після його схвалення законопроєкт піде на підпис президенту.

Палата представників пропонує президенту США запроваджувати санкції щодо кожного, хто причетний до будівництва, обслуговування або ремонту конструкцій між Росією і Кримом, зокрема заморожувати їхні активи та блокувати чи анулювати візи до США.

“Крим має величезне стратегічне значення. Українські сили правомірно і неодноразово вели вогонь по цьому мосту, демонструючи свою стійкість і рішучість зупинити незаконну російську окупацію", – заявив під час презентації законопроєкту його співавтор конгресмен-демократ Грегорі Мікс.

"Будівництво тунелю, який з’єднає материкову Росію з Кримом, лише посилить контроль Путіна над Кримським півостровом і його бажання воювати. Тож ми зобов’язані використовувати усі наявні в нашому розпорядженні засоби для підтримки боротьби України за суверенітет і свободу", – наголосив законодавець.

У листопаді минулого року ЗМІ повідомляли, що у жовтні 2023 року представники бізнесу з Росії та Китаю, пов'язані з урядами своїх країн, обговорювали будівництво тунелю з материкової частини Росії до Криму, який був незаконно окупований ще у 2014 році.

Газета The Washington Post цитувала матеріали, отримані від українських спецслужб, які стверджують, що секретні переговори вказують на побоювання Москви щодо безпеки 18-кілометрового мосту через Керченську протоку, який неодноразово зазнавав ударів і був пошкоджений українськими ракетами та ударами безпілотників.

У звіті йшлося, що секретні переговори вказують на побоювання Москви щодо безпеки 18-кілометрового мосту через Керченську протоку, який неодноразово зазнавав ударів і був пошкоджений ударами українських ракет та безпілотників.

Читайте також:

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG